La Bresse randonnee en famille

De mooiste tochten van Lorraine

In Lorraine zijn er tochten voor ieders smaak . Op de vlakte zijn er prachtige tochten mogelijk tijdens de bloei van de mirabellenbomen op de heuvels van de Meuse . In het gebergte is de ‘ Route des Crêtes ’ de niet te missen weg om de grandioze decors van de Vogezen te ontdekken: heuvelhellingen bebost met dennen en beuken, meren, wouden… 

De ‘ Route des Crêtes ’, de aanval op de hoogste toppen van de Vogezen

Deze ‘Heuvelkammenroute’ was oorspronkelijk een strategische route die gebruikt werd tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de logistiek en de bevoorrading van de soldaten aan het front van de Vogezen . Vandaag is het één van de mooiste parcours van de Hoge Vogezen , dankzij de idyllische landschappen . Over een afstand van 77 km neemt de Route des Crêtes de wandelaar mee van de Col du Bonhomme in het Noorden naar de Grand Ballon in het zuiden. De route slingert zich langs hoogtes van 940 tot 1400 m en wordt op het hoogste punt verlengd door de GR-5. Zij is toegankelijk van mei tot november, in functie van de weersomstandigheden. De wandeling toont typische landschappen met rotsen, weiden, wouden en op de toppen adembenemende uitzichten : Kastelberg, Rainkopf, de Grand Ballon en zijn 1424 m. De Hohneck, de derde hoogste top van de Vogezen, zorgt voor het eindspektakel met zijn weergaloos uitzicht op de Hoge Vogezen , de vlakte van de Elzas, het Zwarte Woud en zelfs – bij helder weer – de Alpen.

La Bresse randonnee en famille
La Bresse – Randonnée en famille
© M. Laurent – CRT Lorraine

La Bresse Route des cretes Barrage de la Lande
La Bresse – Route des Crêtes – Barrage de la Lande
© M. Laurent – CRT Lorraine

Le Hohneck Route des Cretes randonneur
Le Hohneck – Route des Crêtes – Randonneur
© P. Bodez – CRT Lorraine

Duizenden bloemen

In april, wanneer de natuur weer ontluikt, komt het langverwachte moment van de bloei van de mirabellenbomen . Deze kleine gele pruim, die geoogst wordt in augustus, heeft een zoete smaak, weergaloze aroma’s en ze is het symbool van de hele regio Lorraine. Iedereen in de streek wacht met ongeduld en een vleugje ongerustheid op de bloei , want dit cruciaal moment bepaalt de kwaliteit van de toekomstige oogst. Op de heuvels van de Meuse, bedekt met boomgaarden, geeft de bloei aanleiding tot het verschijnen van duizenden kleine witte bloemen die de opeenvolgende hellingen bedekken tot aan de horizon . Om daar optimaal van te profiteren, gaat niets boven een tocht langs de boomgaarden.

Mirabelliers en fleurs
Mirabelliers en fleurs
© M. Laurent – CRT Lorraine

Het 3 – sterrenhotel – restaurant Le Lac de Madine biedt een ‘ Escapade mirabelle ’ vanaf € 172 / persoon, met inbegrepen :

  • 2 overnachtingen met ontbijt
  • Een mirab ellencocktail ter verwelkoming
  • 2 diners (streekmenu en volledig mirabellen menu )
  • Vrije wandelingen langs de omliggende boomgaarden (circuit beginner en gevorderde )

Reservering : www.hotel-lac-madine.com

Heilzame effecten voor de gezondheid

Om de landbouw in het gebergte te steunen en een afzetmarkt te bieden, heeft de ‘ Conseil général des Vosges’ in 2012 het merk ‘ FOR ê l’effet Vosges ’ in het leven geroepen , geïnspireerd door het concept van de ‘sylvotherapie ’ . Deze methode van ‘herbronning door het bos’ is al ontstaan in de 19e eeuw . Zo wordt het hele rijkdom van de bloemen en planten uit de Vogezen aangewend in fijne kruidenierswaren en cosmetica met het merk FORê. Om maar een voorbeeld aan te halen: farmacologische studies uit 2013 – 2014 hebben uitgewezen dat de korenbloem van de Vogezen een anti – oxidantische werking heeft die beduidend hoger ligt dan het gemiddelde . Langs de Route des Crêtes vindt men een selectie logeeradressen die het FORê gamma gebruiken en hun gasten uitnodigen om zich weer aan te sluiten op de natuur.

Produits FORe l effet Vosges
Produits FORê l’effet Vosges
© CG88 – J. Laurençon – 2014

Bluet des Vosges
Bluet des Vosges
© CG88 – J. Laurençon – 2014

>> Meer informatie over het merk FORê l’effet Vosges :www.for-e.fr

>> Meer informatie over het toerisme in Lorraine :www.tourisme-lorraine.fr