De Moezel in herfsttooi

De Moezel

Tijdens de herfstvakantie waren we te gast bij Eurostrand Leiwen, nabij Trier, aan de Moezel, voor een wandelweek. Elke dag stond er een prachtige wandeling op het programma met de nodige variatie. En dat het ginds niet vlak is merkten onze wandelaars al de eerste dag.

Mosel Camino

Mosel-Camino
Met de Mosel Camino maakten we een wandeling in lijn vanuit Treis-Karden naar Beilstein. Het eerste stuk was meteen raak: de nodige hoogtemeters hadden we meteen in onze broekzak. Onderweg was nog een picknick voorzien nabij Kloster Maria Engelport. Vervolgens wandelden we langs een beekje terug hogerop om op een plateau uit komen, waar we terug even konden pauzeren in een hut. Nadien volgden bossen en verderop ontwaarden we al de Moezel, maar pas na een afdaling door de wijngaarden over goed begaanbare wegen belanden we in Beilstein. Met de bus reden we terug naar Eurostrand Leiwen.

Wandelroute: download hier het GPX bestand van deze wandeling.

Cochem

Mosel-Camino
De tweede dag maakten we een toeristische busrit langs op de Moezel tot in Cochem. We genoten onderweg van de mooie herfsttooi van de Moezelstreek. In Cochem aangekomen wandelden we eerst naar de Reichsburg. Nadien wandelden we terug naar beneden om onze picknick aan te slaan op een bankje aan de Moezel. Met nog wat vrije tijd in de namiddag kon iedereen zijn ding doen: een terrasje, wijnproeverij, shoppen, of gewoonweg genieten. Via de kortere weg langs de snelweg waren we dan op tijd terug in Eurostrand Leiwen voor het verdere aperitiefwerk en avondmaal.

Moselsteig

Moselsteig
De derde dag vonden de meesten van de groep de mooiste wandeling: de Moselsteig. Vanaf Eurostrand Leiwen wandelden we meteen de wijngaarden in, maar wel hogerop. Onderweg komen we nog een kappel tegen waar we even halt houden. Nadien kregen we wat bossen en een lichte afdaling voorgeschoteld. We wandelden neven een park met herten waar we even verpoosden op de talrijk aanwezige bankjes. Iets verderop komen we aan wat tot het Mooiste Moezel uitzichtspunt van 2016 is uitgeroepen. Tijd voor een groepsfoto. Op de terrasjes van het nabijgelegen hotel mochten we onze picknick opeten mits bestelling van een drankje. Dat was genieten in het zonnetje. Onder in het Moezel dal zagen we de boten varen, ook die vanuit Eurostrand Leiwen een toer had gemaakt. Na de picknick wandelden we middels een doorsteek langs de wijngaarden langs de andere zij flank verder door. Opnieuw komen we aan een uitzichtpunt toe.  Van daar uit gaan we terug naar de Moezel kant, eerst door bossen, nadien door de wijngaarden, beide met sterke afdalingen. Beneden komen we aan een kapel uit, volgen even het wandel en fietspad neven de weg, tot we een paar honderd meter verderop de weg kunnen oversteken om langs de achterkant van het dorpje Neumagen naar het Romeins replica schip te kuieren. Dit is de eindbestemming van de etappe, wij mogen nog enkele minuten verder naar de bus opstapplaats wandelen. Na enkele minuten staan we op Eurostrand en ploffen we ons neer op het zonovergoten terras. Na wat pre aperitief werk en een douche, volgt het aperitief en avondmaal. Alles natuurlijk All-Inclusive.

Wandelroute: download hier het GPX bestand van deze wandeling.

Funf-Seëen-Blick

Eurostrand Moselblick

Vanaf Eurostrand Leiwen wandelen we naar het wondermooie uitzichtspunt waar je de Moezel als 5 meertjes kan zien. Dit omwille van het reliëf waardoor we de stroom niet continu in ons zicht hebben. Het is een wandeling gebaseerd op verschillende routes. Eerst door en langs de wijngaarden op, vervolgens verder omhoog door een groot woud. Aan het uitzichtpunt is een hut waar we op de vele banken buiten picknicken, na eerst de toren ingeklommen te hebben. Nadien struinen we doorheen een dik blader bed om een lusje te maken. Een stukje van de heenweg volgen we in de omgekeerde richting om nadien af te slaan, terug het bos in. Op een grote open vlakte komen we een grote installatie tegen van zonnepanelen. Wat verderop is er terug een hut, hier kunnen we wel binnen zitten. Maar ook buiten in het zonnetje is het heerlijk vertoeven. De Kö3 wijst ons de weg naar Eurostrand Leiwen. Doorheen de wijngaarden komen we zo terug aan op het terras. Het wordt even donker buiten, waardoor we binnen wat moeten gaan bestellen en uitdrinken. Na een flinke warme douche volgt het dagelijkse ritueel van onze All-Inclusive formule…

Wandelroute: download hier het GPX bestand van deze wandeling.

Fotocredits: Jef Snoeks

Voorbereiding

Onze voorbereiding met eigen fotomateriaal kan je inzien via dit bericht.