De heide staat in bloei!

Op wandel in de Gelderse heide (NL)

Vroeg uit de veren en op pad want de heide staat in bloei, dat was het devies op de vroege zondagmorgen. De wandelschoenen aan en op weg naar Rheden (vlakbij Arnhem) voor een wandeling in het Nationale park de Veluwezoom.

Het Nationale Park Veluwezoom is eigendom van Natuurmonumenten, informatie vind je op het internet: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-veluwezoom

Het gedeelte waar we vandaag wandelen staat bekend in Nederland als de Posbank, maar heet eigenlijk het Herikhuizerveld. Kijk voor informatie op:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Posbank

https://nl.wikipedia.org/wiki/Herikhuizerveld

We wandelen een Trage Tocht, beschrijving en informatie over de tocht vind je op de volgende internetpaginas:

https://www.wandelzoekpagina.nl/wandeling/trage-tocht-posbank/16894/

https://www.frankwandelt.nl/gelderland/trage-tocht-rheden-herikhuizerveld-posbank-landgoed-heuven

De start is normaal bij het station van Rheden, maar helaas was het station vanwege wegwerkzaamheden op deze zondagmorgen niet te bereiken. Dus zijn we gestart vanaf de parkeerplaats Posbank bij het paviljoen Posbank.

Het was nog redelijk rustig toen wij om 10 uur startten. Bij drukke dagen worden regelmatig de toegangswegen afgesloten, omdat de diverse parkeerplaatsen vol zijn. Dus zorg dat je op tijd bent.

De wandeling is stevig met veel stijgen en dalen, we moesten zelfs een trap afdalen met ongeveer 90 treden. Het zonnetje scheen volop en dat verhoogde de temperatuur op de open heidevelden tussen de stuwwallen. Dit zorgde voor extra inspanning en heel veel dorst, dus zorg dat je genoeg water meeneemt op warme dagen. Bij temperaturen rond de 30 graden zou ik het gebied mijden en elders verkoeling zoeken.

Maar het gebied is fantastisch en de heide die de laatste jaren behoorlijk onder druk kwam door de droogte staat volop in bloei. Door het heldere weer waren de vergezichten enorm.

Om het grotere wild te kunnen zien moet je vroeg op pad of blijven totdat de duisternis invalt. Op de Veluwezoom komen de volgende groot wild soorten voor; everzwijn, edelhert, vos en das. Het gebied wordt regelmatig aangedaan door wolven. Verwacht wordt dat de wolf zich gaat vestigen in dit gebied.

Geologisch gezien bestaat het gebied uit stuwwallen gemaakt in de ijstijd. Deze stuwwallen zijn hoofdzakelijk opgebouwd uit zand, waardoor het regenwater meteen in de grond wegzakte. In de laatste ijstijd echter bevroor het water in de bodem door de permafrost en werd de bodem ondoorlatend. Hierdoor werd het regenwater afgevoerd aan de bovenkant, waardoor er op de hellingen dalen uitgeschuurd werden. Deze dalen hebben nu geen functie meer in de waterafvoer, omdat het water weer direct wegzakt in de zandhellingen. Hier op de Posbank zijn de dalen heel goed zichtbaar.

Zoals ik al eerder opmerkte is het in het gebied in de weekeinden zeer druk, vooral dichtbij de diverse parkeerplaatsen.  De wandelaar krijgt gelukkig de ruimte en voor mountainbiken en paardrijden is een vergunning verplicht en mag dit alleen op de aangegeven paden.

Zodra we wat dieper in het gebied wandelen wordt het rustiger en kunnen we genieten van de prachtige natuur en de vele vergezichten. Onze uitstap was de lange reistijd zeker waard en we keerden ’s middags met een goed gevoel huiswaarts.

 

Het volledige foto album kan je hier inkijken.

 

René Luijsterburg (foto’s en tekst)