Zak van Zuid-Beveland 012

De bloemendijken in de Zak van Zuid-Beveland (Zeeland)

Het is weer lente, dus de hoogste tijd om op stap te gaan in de Zak van Zuid-Beveland.

Zoals ieder jaar zoeken wij het meest gunstige weer en periode uit om op de bloemendijken te gaan wandelen.
Wij gebruikten hiervoor de wandeling zoals beschreven in de Wandelkrant nr. 12 (Herfst 2015).
We kunnen nog steeds parkeren bij het infocenter van Natuurmonumenten bij de Zwaakse Weel. Hier vinden we allerlei informatie over de Zwaakse Weel, ook zijn er vanaf hier diverse wandelingen uitgezet. Tevens zijn er nog wat activiteiten die je hier kunt doen.

Al meteen vanaf het begin werden we begroet door een koor van vogels van allerlei pluimage. In de verte hoorden we de 1e koekoek. Het valt mij ieder jaar weer op hoeveel dat deze vogel voorkomt in Zeeland.

Op de dijken staat het fluitenkruid alweer volop te bloeien en ook de meidoorns doen goed hun best. Vanaf de dijk hebben we een mooi zicht op de uitlopers van de Zwaakse Weel. Wat verderop zien we de molen van ‘s-Gravenpolder in het mooie landschap.

Het geluid van de vogels is soms oorverdovend en in een boom vlakbij zingt de nachtegaal uitbundig.

Tot twee keer toe passeren we de oude spoorlijn van het stoomtreintje tussen Goes en Borssele. Vanaf een vlonder bij de Zwaakse Weel hebben we een fraai zicht op een stel Zeeuwse knollen voor een oude boerderij.

We steken de hoofdweg over en gaan op pad naar Nisse. Vlak voor Nisse gaan we op de Valdijk het natuurgebied De Poel in. Blijf hier regelmatig staan en kijk goed om je heen, soms word je duizelig van de bloemenpracht.Vlak voordat we Nisse binnenkomen zie je het oude hek van het kasteel van Nisse. Daar tegenover is een tuin met een paar uitzonderlijke rode beuken.

In Nisse kun je op het dorpsplein, achter de kerk, weer een theetuin / bakkerij vinden. Hier kun je terecht voor een hapje en een drankje. Na het verlaten van het dorp wandelen we het heggenlandschap weer in. Dit gebeurt via de Paardenkerkhofwegeling, wegeling is een typisch oud Nederlands woord voor wegje, pad enz..

Het laatste stuk gaan we nog langs een aantal welen op de Brilletjesdijk. Alles wat je wil weten over de welen vind je op het volgende internetadres: https://www.zeeuwseankers.nl/verhaal/welen

Via een aantal bloemendijken in het polderlandschap komen we weer terug bij het Infocenter.
Nog 2 weken zal de natuur zich in al haar glorie laten zien, dus wees er op tijd bij.

Op naar Zeeland!!

Tekst en foto’s:
René Luijsterburg