De beren zijn bijna los in het Berenbos!

1.200 km hebben ze afgelegd, een lange en vermoeiende tocht…Maar uiteindelijk zijn ze er, gezond en wel! We hebben het uiteraard over onze drie jonge beren!

Een nieuw begin in het Wildpark

De drie energieke mannetjes, afkomstig van Zweden en Denemarken zijn anderhalf jaar jong. Hun gewicht schommelt tussen de 66 en 80 kilo. Best indrukwekkend, als je weet dat ze bij de geboorte amper meer wegen dan een eekhoorntje! Al die tijd omringt hun mama hen met liefde tot ze zelfstandig genoeg zijn om op eigen benen te staan en om hun vaderland voorgoed achter zich te laten. Een nieuw avontuur vangt aan!

Europees Studbook

De beren zijn ingeschreven in een Europees Studbook. In dit stamboek wordt alle belangrijke informatie over de dieren bijgehouden: geboorte, transfers, ziektes, overlijden… Zo zijn alle Europese dierenparken op de hoogte van ieder detail van de beren.Via dit Studbook analyseert en bekijkt de coördinator welke transfers het beste plaatsvinden tussen de verschillende parken.

De mens, een constante bedreiging

De bruine beer is geen bedreigde diersoort meer maar hij is wel beschermd! Er zijn zo’n 18.000 bruine beren in Europa en de samenleving tussen mens en beer verloopt niet altijd van een leien dakje. De beschaving rukt meer en meer op en het territorium van wilde dieren wordt jammer genoeg steeds kleiner. We vinden deze impressionante dieren in het wild voornamelijk terug in Italië, Slovenië en Roemenië. In de bergachtige Karpaten leeft meer dan de helft van alle bruine beren!

Balou? Of eerder Little John?

Onze drie deugnieten moeten nog een voornaam krijgen. In de loop van de volgende dagen volgen we hen van dichtbij om hun gedrag, speciale trekjes en grappige reacties te observeren. Aan de hand daarvan kiezen we dan een voornaam die perfect aansluit bij hun karakter!

Voorlopig zitten de jonge beren nog even in quarantaine, maar vanaf 27 juni 2019 kan je ze komen bewonderen op het Domein van de Grotten van Han.

Adres Grotten van Han: Rue Joseph Lamotte 2, 5580 Han-sur-Lesse

Website: http://www.grotte-de-han.be/nl