De acht bergen

Een literaire virtuele omgeving

Van Uitgeverij De Bezige Bij mocht ik het boek De acht bergen van Paolo Cognetti ontvangen. Het is al sinds mijn jeugdjaren geleden dat ik nog fictie las. Niet dat ik geen boekenplank bezit, integendeel, mijn boekenkasten puilen uit van boeken, maar dan wel van een ander genre: saaie, droge, veelal anderstalige technische vakliteratuur. Het was dan ook een verademing om dit meesterwerk in zijn genre te mogen lezen, ’s avonds laat na mijn doceer uurtjes van de avondschool tot vroeg in de nacht. Zo werd het 232 pagina’s tellende boek op enkele “dagen” tijd verslonden door mij.

Zoals meermaals voorkomend in het boek kwam het raadseltje steeds voor het antwoord. Een specialiteit van de vader van Pietro. Om de titel te begrijpen zit je al meteen goed twee derde doorheen het boek, maar het antwoord volgt pas op het einde. Dat maakt het alleen nog meer interessanter! Ook de schrijfwijze is betoverend, je waant je meteen mee midden in het verhaal, een literaire virtuele omgeving, mocht dat überhaupt bestaan. Maar ook de gegevens kloppen, zodat je als buitenstaander ook begrijpt wat het om voeten heeft om bijvoorbeeld bergkaas te fabriceren of hoe de natuur meester is over de bergen. Met de nodige familiale drama’s en antwoorden op de raadseltjes doorheen het boek als gevolg. Het leuke aan het verhaal is dat schrijver Paolo Cognetti het boek zelf helemaal in de bergen heeft geschreven in een afgehuurd huisje en tevens ook van Milanese afkomst is. Het zou best zijn eigen biografie kunnen geweest zijn.

Op de zijflap van het boek lezen we alvast dit:

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoeten, verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden.
Het stadsleven vervult hen vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen.
De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit en ogenschijnlijke onverwoestbare vriendschap op.

De acht bergen: winnaar van de Premio Strega 2017

De Premio Strega is de belangrijkste literatuurprijs van Italië, die elk jaar aan het beste fictiewerk van een Italiaanse auteur wordt uitgereikt. In juli van dit jaar mocht schrijver en documentaire maker Paolo Cognetti deze prijs in ontvangst nemen voor zijn laatste boek De acht bergen. De rechten van het boek werden ondertussen al aan meer dan dertig landen verkocht. Sinds begin september kan je het boek ook in het Nederlands lezen, een meesterlijke vertaling van de hand van Yond Boeke en Patty Krone! Niet vreemd dat er dan inmiddels van De acht bergen al meer dan 100.000 exemplaren over de toonbank gingen.

Reacties van de Vlaamse Pers zijn zéér positief!

Recensent Marnix Verplancke van De Morgen bekroonde het boek met vijf sterren:
‘Paolo Cognetti schreef een magistraal verhaal over vriendschap en familiebanden, geplaatst tegen de onweerstaanbare en angstaanjagende achtergrond van de Italiaanse Alpen. … Paolo Cognetti blijkt een Italiaanse David Vann te zijn. Weergaloos beschrijft hij de ruwe, ingehouden kracht van het gebergte en wat dit in mensen losmaakt.’ – Marnix Verplancke (De Morgen)

Het boek mag ook rekenen op maar liefst vier sterren in De Standaard:
‘De acht bergen van Paolo Cognetti is een mooie, weemoedige coming-of-ageroman en een terechte winnaar van de Premio Strega, de belangrijkste literaire prijs van Italië.’ – De Standaard

Nog niet overtuigd? Lees hier alvast de eerste pagina’s van het boek.

Overtuigd? We geven één exemplaar gratis weg. Reageer via ons contactformulier waarom jij dit boek ook wel wil lezen.

Dit boek kan je bestellen bij:

De acht bergen