Luchthaven Eindhoven

Costa Blanca winter 2012 dag 1

Vlucht Eindhoven Allicante

Plaza de la Agriculture – Parque del Molino del Agua

Luchthaven EindhovenZicht vanaf ons appartement op het strand van La MataStrand van La Mata

Maandag 2 januari 2012. Half vier in de morgen, de wekker loopt af. Een uurtje later horen we onze taxi al de straat inrijden. Via Eindhoven vliegen we rechtstreeks op Allicante met Transavia. Bij het opstijgen doorboren we meteen het wolkendek wat als een groot rijstpapveld continu onder ons blijft hangen. Pas als we de Pyreneeën over zijn, trekt alles open en ontwaren we de Spaanse Costa’s. Het zonnetje draait hier overuren. In Allicante staat Nancy ons op te wachten. Het is alweer enkele jaartjes geleden dat we hier nog waren. Na een korte babbel brengt ze ons naar haar appartement in La Mata op de Av de la Sal. Onderweg zien we grote bouwprojecten stil liggen. Ook hier is de crisis toegeslagen! Dat merken we ook aan de lage prijzen van de panden die we de komende week nog gaan ontdekken. Nancy weet ons te vertellen dat de weersvooruitzichten prachtig zullen zijn. We gaan een prachtige zonnige week tegemoet met gemiddelde temperaturen van 23 graden boven Celcius. Een zalig wandelweertje…

Na het plaatsen van de koffers op ons appartement, wandelen we eerst naar de lokale supermarkt van La Mata. Dat is de EuroMercado, gelegen op de Calle Mayor en slechts 500 meter van ons appartement. Deze is in de voormiddag open en sluit nadien voor de siesta. In de late namiddag kan je er weer terecht tot 20u. Ze hebben er een ruim assortiment aan voedingswaren, een eigen slachterij met fijnkost, dagelijks vers brood, diepvries produkten en verschillende koeltogen met zuivel en vleeswaren. Ook het drankenassortiment mag gezien worden. In de winter zijn ze zondags gesloten, maar in de zzomer zijn ze elke dag geopend. Vergeet niet om enkele flessen mineraalwater te kopen daar het kraantjeswater ontzilt zeewater is en toch een apparte smaak heeft. En voor de prijs moet je het helemaal niet laten! Nancy had reeds enkele flessen op ons appartement voorzien, samen met vers geplukte appelsienen uit haar tuin. Hmmm, lekker, dat kan je hier thuis niet eten. Nadien lopen we over de mooie houten promenade op het strand tot tegen Lumar op, een goede 2 km verder dan ons appartement. Dit gehele pad is voorzien van houten dwarsliggers. Je komt er ook vaak joggers tegen. Ondertussen beginnen onze magen te knorren. We vergelijken even de prijzen die geafficheerd staan, en geraken zo vlak neven ons appartement terug waar een drietal restaurants liggen. Het laatste geniet onze voorkeur, we bestellen er een huisgemaakte pizza die we op een zonovergoten terras aan zee verorberen.

Nadien wandelen we even naar de bushalte toe op de hoofdweg om te vertrekuren te weten te komen. Hierbij passeren we de Plaza de la Agriculture dat hier sinds 1991 staat. Op een grasvlakte tussen La Mata en de hoofdweg in, staan her en der agriculturische gereedschappen als een stil aandenken van een eerder verleden. Vlak hier achter staat de bushalte richting Allicante. Via een voetgangers en fietsers tunnel geraak je aan de overkant van het grote ronde punt waar de bushalte staat richting Cartagena. Van hier uit kan je ook naar het natuurpark verder wandelen. De lokale bus naar Torrevieja kan je ook in La Mata zelf nemen, waar verschillende bushaltes voorzien zijn. Voor weinig geld ben je zo snel in Torrevieja. 5 jaar geleden betaalde je nog 1 euro voor een enkele rit. Nu betaal je €1,30 per rit, dat is nog steeds voor een prikje.

Daarna wandelen we nog even door La Mata op zoek naar Philipe, met zijn Belgisch restaurant. Onderweg zien we bij een van de apotheken de temperatuur vermeld staan: 23 graden! Dit gaan we zo de gehele verdere week hebben! In vergelijking met 5 jaar terug staan er opvallend meer huizen en appartementen te koop.

We klimmen ook even de duinen in en wandelen zo door het Parque del Molino del Agua, een 17 hectare grote oase van duinen en bomen. De waterbron dateert al van 1797. De ondergrond is hier speciaal (zie Engelse tekst op de foto). We wandelen door het park tot helemaal bovenaan, en volgen nog even de weg tot we aan de hoofdweg aankomen. Van hier uit heb je een mooi zicht op de Laguna Salada de la Mata, een groot zout binnenmeer. Dit meer wordt gevoed via een piepklein kanaaltje van een goede 2 meter breed welk zich vlak aan ons appartement bevindt, bij de pier.

Nadien dalen we terug naar beneden door het park, en zien nog een restaurant in een stoomboot vorm. Dit is ook gesloten in de winterperiode.

Zo wandelen we terug naar ons appartement, en gaan vroeg slapen, want het was een lange vermoeiende reisdag vandaag. Tot morgen! Maar niet te vroeg op hé!

Klik op een van de kleinere foto’s om het foto album te openen.

{gallery id=costablanca_dag1 rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120102{/gallery}