Connecterra, Nationaal Park Hoge Kempen

Connecterra

CONNECTERRA

Hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen

Een maand geleden verkenden we na jaren nog eens het wandelgebied Connecterra in Eisden (Maasmechelen). Het is inmiddels de hoofdtoegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Gelegen op het terrein van de voormalige steenkoolmijn van Eisden ademt deze plek veel industriele geschiedenis uit. Enkele mooi gerestaureerde gebouwen op deze site zijn daar de stille getuigen van. De steenkoolwinning ligt er al meer dan een kwarteeuw achter ons, en intussen is het een heuse hotspot geworden voor de recreatieve wandelaar. Wie steenkoolmijnen zegt, zegt ook terrils. Ook dit siert hier het landschap, zodat liefhebbers zich aan één of enkele klimmetjes kunnen wagen. Maar voor wandelaars die liever niet klimmen zijn hier evenzeer mooie routes uitgezet, langs de ontstane meren bijvoorbeeld. Heden is er omwille van de bouwwerkzaamheden voor het Resort Terhills een aangepast wandelaanbod, omdat delen van de ‘gele’ en ‘rode’ route om veiligheidsreden hiervoor tijdelijk zijn onderbroken. Maar het aanbod blijft zeer aanlokkelijk. Er is trouwens ook een vervangende ‘paarse’ route gecreëerd. Dit wordt grotendeels onze leidraad voor onze verkenning. Heel handig is de nieuwsbrief van Connecterra met daarin uitleg en een aangepast wandelkaartje, met de beschikbare routes. Zie daarvoor de link onderaan dit artikel. We starten aan de parking voor het hoofdgebouw van de voormalige steenkoolmijn.

Een ruime parking ter hoogte van de Zetellaan 35 te Eisden. Daar vind je ook het infogebouw van Toerisme Maasmechelen. In noordwestelijke richting, over de mooie tuin van het mijngebouw bereiken we de toegangspoort.

Omwille van de COVID-19 pandemie is de toegang tijdelijk gratis, omdat het plaatselijke informatiepunt en horeca gedwongen gesloten zijn. Maar in ‘normale’ tijden betaal je een klein bedrag als toegang voor dit omheinde wandelgebied. Thuis hadden we ons al een printje gemaakt van het wandelkaartje, maar aan de ingang kan je ook een gedrukte versie van de nieuwsbrief inclusief wandelkaartje terugvinden. Tijdens het schrijven van dit artikel kunnen we tevreden melden dat het onthaal intussen terug bemand is, dagelijks van 10u t/m 18u. Het horecagedeelte en sanitair is open, maar voorlopig tot 30 juni enkel in het weekend.

Nadat we oog in oog staan met de voormalige schachtbokken

pikken we onze route op en volgen noordwaarts de tijdelijke paarse wandellus. Ook groen, blauw, geel en rood gaan een poosje met ons mee. Via een licht  golvend pad door een klein bosje

bereiken we de waterplas van het Terhills Cablepark.

Links gaat het nu de flank van de Lange Terril op en nadat we iets verderop terug rechts afslaan aan wandelwissel 3, verlaat de groene lus ons. En dan ettelijke meters later kan men aan de zachte gestage klim beginnen, via de gele en blauwe lus. Wij negeren dat en vervolgen de flank, samen met de paarse en rode lus.

Een halve kilometer verder beginnen wij dan maar aan onze klim. Daarvoor moeten we linksaf de paarse lus volgen. De rode lus gaat rechtdoor, maar zal snel onderbroken worden door de bouwwerkzaamheden. Steiler maar met behulp van trappen lukt dat klimmen best.

We treffen de plaatselijke flora aan.

Als we bijna boven zijn, ontmoeten we de gele en blauwe lus terug. Samen moeten we nu  licht hellend naar de top van deze lange Terril.

Boven aangekomen wacht er een fenomenaal panorama in alle richtingen.

Vooral het panorama in westelijke richting is fascinerend.

Daar vangen we ook een blik op van de Tweeling Terril.

Links van deze Tweeling Terril is er ook nog de lagere, niet toegankelijke Rode Terril. Zigzaggend verlaten we de top met hier en daar mooie doorkijkjes. 

Uiteindelijk bereiken we terug de ‘vlakte’ en komen we aan bij de Grote Plas. Het is tevens een weerzien met de rode lus.

 

Een tweetal kilometer zullen we nu wandelen langsheen dit mooie meer,

met enkele prachtige uitzichten en enkele leuke bankjes en picknickplaatsen.

Dit gedeelte van de route zullen we straks ook terug in omgekeerde richting bewandelen. We verlaten het meer en gaan het Lanklaarderbos in om een boog te maken in noordoostelijke richting,

waar we het meer terug zullen bereiken. Het is ook rondom de Tweeling Terril. Om deze te beklimmen volg je de paarse lus, maar het is een pittige kuitenbijter, leert ons het verleden. Wij zoeken echter terug het oeverpad langs het meer op aan de zuidoostkant. De gele en rode lus nemen we hier terug op en verderop zal de dalende paarse lus ons weer vergezellen, nadat hij de Tweeling Terril heeft bedwongen. Wederom doorkijkjes en enkele lichte hellingen staan voor dit deel op ons menu.

We bereiken terug het deel waar we straks al wandelden, maar gaan nu dus die tweetal kilometer in omgekeerde richting wandelen.

Het klinkt misschien raar, maar toch heb je nu een ander zicht op dit deel! We verlaten een laatste keer de Grote Plas en brede slingerende wandelpaden brengen ons terug aan onze startplaats, waar we de schachtbokken zien opdoemen.

Aangekomen aan het start-/eindpunt zien we binnen dit terrein het gebouw van Ecotron Hasselt University staan.

De Ecotron bestaat uit 13 hoogtechnologische ecosysteemkamers waarin verschillende klimaatscenario’s nagebootst kunnen worden. Deze onderzoeksinstallatie laat wetenschappers toe de impact van klimaatverandering op ecosystemen en biodiversiteit te bestuderen. Je kan dit ook bezoeken voor een blik achter de schermen. Zie daarvoor de link onderaan.

We verlaten Connecterra, wederom doorheen het park van het hoofdgebouw, om de wandelschoenen uit te trekken aan de parking.

Deze mooie tocht zit erop en 13 kilometer staat op onze teller. Breng zeker eens een bezoekje aan dit mooie wandelgebied. Een aanrader voor een uitstap in eigen land! Raadpleeg eveneens voor meer informatie de onderstaande weblinks. Onze route kan je daar ook terugvinden via de link van RouteYou.

Veel wandelgenot,

Bennet

Foto album

Bekijk het volledige foto album (meer dan je hier zag) op:
https://wandelkrant.smugmug.com/België/Connecterra/

Info

https://www.connecterra.be/

https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl

https://www.connecterra.be/sites/default/files/2020_nieuwsbrief_1_web.pdf

https://www.visitmaasmechelen.com/

https://www.nationaalparkhogekempen.be/nl/activiteit/ecotron-achter-de-schermen

 

Routeverloop

Bekijk de route op kaart met hoogteprofiel op:

https://www.routeyou.com/nl-be/route/view/7336993/wandelroute/nationaal-park-hoge-kempen-connecterra-te-eisden-maasmechelen