Catalunya

In een vorig artikel over Catalonië van Gilbert Roels kon je al kennismaken met de talrijke natuurparken en wandelbestemmingen die deze regio rijk is. En of dat dit onze interesse trok! Vandaar dat we dit voorjaar er ook zelf naar toe trokken op uitnodiging van de Catalaanse dienst voor toerisme. En we waren niet alleen daar. Een 600 tal wandelaars uit verschillende landen nam diezelfde week ook deel aan het Catalonia Trek Festival.

Onderstaand beschrijven we de wandelingen die we er mochten maken onder deskundige begeleiding van CAMI de RONDA.

Fotoalbum

Het fotoalbum kan je via deze weblink inzien.

GR11: van Palau Saverdera naar Sant Pere de Rodes

Afstand: 8,5 km
Hoogteverschil: +550 m
Tijd (zonder pauze): 4 uur
Moeilijkheidsgraad: uitdagend (tredzekerheid nodig)

Bij een verblijf in de Empordà regio hoort absoluut een bezoek aan het klooster van Sant Pere de Rodes. Dit Romaans architecturaal pareltje, recentelijk volledig gerestoreerd, wordt beschouwd als een van de meest belangrijke van West-Europa.

De wandeling die we deden vertrok vanaf het rustig gelegen dorpje Palau Saverdera. Via een ezelspad trokken we naar en op de heuvel toe. De hitte maakte de trip er niet eenvoudiger op. Het voorjaar en najaar zijn dan ook de beste periodes om hier te komen wandelen. We namen dan ook voldoende drankpauzes met steeds mooiere en verdere zichten als toemaatje. In de verte ontwaren we ook de Pyreneeën met nog enkele besneeuwde toppen. Goed halverwege de klim verlaten we het ezelspad. We schakelen over op een echt bergpad. Met hier en daar grote hoogteverschillen, toch althans voor mijn korte beentjes. De wandelstokken komen nu echt goed van pas. Er zijn ook enkele paden neven de flank op, over losse stenen. Niets voor mensen met hoogtevrees! Dit pad klasseer ik dan ook eerder als zwart in plaats van rood (naar Oostenrijkse normen toe). In totaal klimmen we zo bijna een 500 meter omhoog. Boven op de flank aangekomen is het tijd voor een korte pauze met gedroogd fruit. Tot onze verbazing is het aan de andere kant van de berg volledig mistig. Spijtig, want anders konden we onze eindbestemming al zien: het klooster. Degenen die het wensten konden nog even iets hogerop klauteren naar de ruïne van het kasteel van Verdera. Ik pas ervoor. Nadien vatten we dan de afdaling aan via een wat gemakkelijker pad, categorie rood. In het klooster aangekomen krijgen we eerst nog een gegidste rondleiding. Teleurstellend voor mij was dat de Kerk leeg was. Het goede nieuws was dan wel dat het complex volledig heropgebouwd is geworden en het je een goed beeld geeft van hoe het hier vroeger geweest was. Nadien worden we nog uitgenodigd voor een lekkere maaltijd in het restaurant, gelegen in ditzelfde complex. Met wijnen van deze regio, Empordà. Zeer aanbevelings waardig. Na deze inspannende dag worden we met een minibus terug gebracht naar ons hotel. Niet om uit te rustten, wel om deel te nemen aan een workshop. 18 lokale partners nemen er aan deel in een soort van speeddating. Om beurt schuiven ze een tafeltje op. Ieder krijgt evenveel (of even weinig) tijd om kennis te maken. Nadien worden we nogmaals vergast op een avonddiner in het hotel. Moe maar voldaan gaan we lekker met de lift omhoog naar onze kamer toe. Morgen wacht er weer een zware dag op zich!

GR 92 / E 12: boottrip en wandeling van Cala Montjoi naar Roses

Afstand: 9,5 km
Hoogteverschil: +250 m
Tijd (zonder pauze): 4 uur
Moeilijkheidsgraad: middelmatig

Na het ontbijt om 7 uur in de morgen wandelen we langs het strand van Roses naar de pier waar een catamaran ons opwacht. Samen met talrijke deelnemers van het Catalunya Trek Festival varen we een uurtje noordwaarts naar de baai van Cala Montjoi. We keren te voet terug via het pad dat rakelings langs het water loopt. Soms er vlak neven, maar veelal iets hoger. Het is een fantastisch mooie wandeling met prachtige zichten bijna volledig door het Nationaal Park van Cap de Creus lopend. De bewegwijzering is zeer goed in orde, net zoals ook gisteren al het geval was. Je merkt dat het wandeltoerisme hier zeer serieus wordt genomen.

Bij de afslag naar Roses lopen we door een wijk naar beneden. Hier voel je meteen al meer de hitte. Gelukkig is het strand beneden vlakbij. Wat verderop ligt ons einddoel, Restaurant Draulic . De schoenen vliegen tegelijk uit als we neerploffen op het schaduwrijke terras. We bestellen eerst een biertje voor de grote dorst en nadien dezelfde lekkere rode wijn van deze regio (Empodà) bij het menu.

Terug op krachten gekomen worden we met onze bus naar het iets verderop gelegen hotel gebracht om ons op te frissen. Wat volgt is een rit naar Girona…

Girona

In Girona aangekomen krijgen we een gegidste rondleiding door deze belangrijke stad voor deze regio. Ze huisvest ook een universiteit. We krijgen er de gehele geschiedenis te horen. De altstad is zeer gezellig en authentiek middeleeuws nog. Nadien sluiten we af met een dinner in Restaurant Bistrot met een nachtelijke rit terug naar ons hotel.

GR 11: van Cadaqués naar Cap de Creus

Afstand: 8,7 km
Hoogteverschil: +290 m
Tijd (zonder pauze): 3,5 uur
Moeilijkheidsgraad: middelmatig

Na het ontbijt en check-out worden we naar Cadaqués gebracht. Sinds de beginjaren van vorige eeuw is Cadaqués een magneet voor artiesten, zoals Salvador Dali, Federico Garcia Lorca en Marcel Duchamp. Aan de rand van dit vissersdorp ligt bovenaan de parking. We wandelen via nauwe straatjes naar beneden tot aan het strand. Het geeft een zeer gezellige indruk. Helaas moeten we verder door, richting Portlligat, waar Dali verschillende jaren gewoond heeft. Zijn huis is nu een museum. Vervolgens volgen we de GR 11 naar Cap de Creus waar boven op de top een vuurtoren staat met natuurlijk ook een zonnig terras met mooie zichten tot naar Frankrijk toe. Onderweg lopen we vaak tussen stenen muurtjes door. Een gebruik dat terug in voege geraakt. Plots dalen we af naar een baai, langs oude plantages door. Om nadien terug te klimmen. De vuurtoren komt steeds korter bij als baken voor onze eindbestemming. Net voor de laatste klim wordt een picknick pauze voorzien aan een baai. Maar gezien de wandelweg niet aangeduid staat als een officieel pad en ik mezelf geen Spaanse berggeit voel en tevens de natuur respecteer, pas ik ervoor en blijf ik hoog en droog pauzeren in goed gezelschap. Na de pauze vervolgen we onze laatste klim met als beloning een lekker fris biertje nabij de vuurtoren. Vervolgens wacht onze een lange trip naar Barcelona waar we zullen overnachten om morgen huiswaarts te keren.

Barcelona

We verblijven in Hotel Catalonia Plaza gelegen tegenover de beurspaleizen. Het avondeten wordt ons aangeboden in el Mussol – Las Arenas. Het ligt ook vlak tegenover ons hotel bovenop een shopping center. Veel toeristen zakken naar hier af voor het mooie uitzicht op de stad. In het verleden was ik al ooit in Barcelona en bezocht er grote delen van de stad. Foto’s hiervan ontbreken momenteel, maar worden volgende week terug opgeladen op deze website. Je kan het verhaal wel al hier volgen. Na het avondeten trekken we braafjes terug naar onze hotelkamer. Na een stevig ontbijt met immense keuze zijn we nog een halve dag vrij voordat we onze terugvlucht hebben. Ik maak er een ontspannen stadswandeling van naar de haven toe. Met de Aerobus, die om de 5 minuten stopt aan ons hotel, zijn we op een goed half uur op de luchthaven voor onze terugvlucht. Het waren vier intense dagen afzien maar tegelijk ook genieten: door een terugkomende keelontsteking had ik bijna dit gebeuren moeten staken op de vooravond. Gelukkig heeft de Spaanse zon mij goed deugd gedaan samen met wat andere pilletjes.

Informatie

Bijgaand de partners die deelnamen aan de toeristische workshop.

Catalan Tourist Board

A Pas D’Isard

Aigüestortes Camping Resort

Ara Lleida

Boi Taüll Resort

Costa Brava Tourisme Board

Ferrocarils de la Generalitat de Catalunya

Goettenmar Appartamentos

Hiking Europe & Pirineue Emocio

Hotel Florida Park

Itinerànnia

La Ruta del Cister

Osona Turisme

Petits Grans Hotels de Catalunya

Pyrenees Trails

Terres de L’Ebre Tourism Board

Turisme Cerdanya

Val D’Aran Tourism Board

Vinolas Incoming Services