Catalonië: wandelen in acht natuurparken

Duurzaam toerisme in natuurparken Catalonië

Deze week ontving de autonome Spaanse regio Catalonië van de Europese Unie het “handvest duurzaam toerisme” voor de acht natuurparken van de Costa Brava en van de Pyreneeën van Girona. Dat ging gepaard met een officiële presentatie van de nieuwe toeristische video van Catalonië in de vertegenwoordiging van deze autonome regio bij de EU in Brussel.
Catalonië (officiële naam: Catalunya) is voor toeristen uit de Benelux een populaire bestemming. Niet in het minst omwille van de stranden van de Costa Brava en de Costa Dorada. En vanzelfsprekend omwille van de stad Barcelona, met zijn toeristische bezienswaardigheden en zijn voetbalclub(s). Maar er zijn ook de historische en kunststeden Tarragona (met Romeins theater) en Girona. En bovenal de natuurparken, een paradijs voor wandelaars en fietsen. Om de skigebieden in de Spaanse Pyreneeën niet te vergeten.

Catalonië is ook een bestemming voor liefhebbers van lekker eten en wijn. De regio telt niet minder dan zeshonderd wijn domeinen, waarvan de helft voor het publiek open staan. Leuk om weten is dat de helft van de Catalaanse wijnproductie (inclusief Cava) uitgevoerd wordt naar België.

Natuurparken

Catalonië telt acht natuurparken, die nu door de EU officieel bevestigd zijn als bestemmingen voor duurzaam toerisme. Het gaat daarbij zowel om berggebieden als om vlaktes, vulkanisch landschap, zeegebieden en beschermde stranden.

De acht Catalaanse natuurparken zijn:

  1. Cap de Creus
  2. Cadí – Moixeró
  3. Aiguamolls de l’Emporà
  4. Garrotxa vulkanische zone
  5. Montgrí Medes eilanden & Baix Ter
  6. het Albera massief
  7. Montseny
  8. de Headwaters van de Ter & Freser Rivers.

Een gedetailleerd overzicht vindt u op natura.costabrava.org.

Wandelbestemming

Catalonië beschikt over duizenden kilometers aan goed bewegwijzerde wandelpaden.

Aan de Costa Barcelona is dat het 500 km lange Maresme Trail netwerk.
Info: www.costadebarcelonamaresme.cat//ca/natura/rutes-i-senderisme/xarxa-de-senders-del-maresme.

In de regio’s Costa Brava en Pirineus is dat de Itinerànnia, een 2500km lang netwerk langs zevenhonderd interessante sites in de streek van Ripollès, Garrotxa en Alt Empordà (de Spaanse Pyreneeën). Info: www.itinerannia.net. In diezelfde regio’s met daarbij nog de regio Val d’Aran loopt de bekende GR11 Pyreneeën, over een afstand van 421km.

In het binnenland van de Costa Dorada bevindt zich het 370km lange Priorat wandelnetwerk.
Info: www.turismepriorat.org.

Langs de grotten en kliffen in Montsant loopt de 70km lange Berghuttentocht.
Info: www.elbrogit.com/downloads-el-brogit-de-la-vall.

In het hart van Catalonië kan je 106km lopen over het Els 3 Monts pad. Info: www.els3monts.cat.
De GR151 verbindt in Catalonië vier kloosters over een afstand van ruim 240km.

Een andere topwandeling is het Katharen-pad, de GR107 Camí dels Bons Homes, 119km lang van het Franse Montsegur tot het Spaanse Berga. Info: www.camidelsbonshomes.com.

De provincie Pirineus biedt een overvloed aan wandelroutes!
Zoals Cavalls del Vent (74km en meer dan 5 kilometer hoogteverschil) en het nog zwaardere l’Ermità Route (105km). Info: www.cavallsdelvent.com en www.rutaermita.com.

Andere paden in de provincie Pirineus zijn:

In de provincie Terres de l’Ebre zijn er de Estels del Sud (99km, www.estelsdelsud.com) en de GR99 Ebro pad (155km, via www.catalunya.com).

De 583km lange GR92 Mediterranean Trail strekt zich uit over vier provincies.
Info via www.catalunya.com.

In de provincie Lleida zijn er voor de spiritueel geïnspireerde wandelaar de 183km lange Ignatian Way (www.caminoignaciano.org) en de 105km lange GR175 Cisterciënzer Route (www.larutadelcister.info).

In de kleine provincie Val d’Aran tenslotte vindt men de 150km lange Camin Reiau (www.caminreiau.cat) en het 88km lange Calda Pad (www.camins.net/via-calda).

Info

Het bureau van de toeristische dienst van Catalonië voor de Benelux bevindt zich aan de Wetstraat 227 in 1040 Brussel (vlakbij het Schuman plein).
Tel. 02-6406151. E-mail: info.act.bnl@gencat.cat. Algemene website: www.catalunya.com.

Gilbert Roels.