Budweiser brouwerij en kasteel Frauenberg

Budweiser brouwerij (České Budějovice)

Op dinsdagvoormiddag 17 juni 2014 staat er een rondleiding en bierproeverij op het programma bij de Budweiser brouwerij. Zuid-Bohemen telt talrijke kastelen. Je kan ze niet allemaal bezoeken, maar eentje scoort er wel torenhoog uit: het UNESCO werelderfgoed kasteel Frauenberg (Hluboká nad Vltavou) met bijhorend kasteel park. Dat bezoeken we namiddag.

Dinsdagmorgen na het ontbijt rijden we met de autocar tot aan de brouwerij van Budweiser. Vlak voor het hoofdgebouw zijn 2 autocar parkings voorzien. Dat is maar net voldoende om de vele groepen die hier de brouwerij komen bezoeken op te vangen. Hier krijgen we in de voormiddag een gegidste rondleiding gegeven door een knappe jongedame. Na een korte geschiedenis les en voorstelling van het ruime gamma aan bieren wat ze hier produceren, wandelen we in groep naar buiten. We stoppen aan de bron waar het water wordt geput om er bier van te maken. Indrukwekkend. Nadien lopen we door de verschillende fabriekshallen en leren we het brouwproces stap per stap kennen. Ook een proeverij van het ongefilterde gerstenat ontbreekt niet. Op het einde van deze begeleide fabriekswandeling wandelen we doorheen de bottelarij. Een warme en luide omgeving. Als we terug aankomen in de ontvangsthal kan iedereen naar hartenlust zijn inkopen doen in het winkeltje dat enkele vierkante meters groot is. Nadien worden we naar de oude gewelfde kelders begeleid. Deze zijn nu ingericht als restaurant. We hadden alvast enkele tafels voor onze groep gereserveerd, alsook hetzelfde eenvoudige maar overdadige menu.

Kasteel Frauenberg (Hluboká nad Vltavou)

Met volle maag rijden we verder naar het kasteel van Frauenberg (Hluboká nad Vltavou) waar ons ook een gegidste rondleiding staat te wachten. Vanaf de autocar parking beneden aan het stadje vertrekt een toeristisch treintje getrokken door een tractor die je voor amper één euro tot bovenaan het kasteel brengt. Je kan er ook te voet naar toe wandelen. We worden bij het uitstappen van de autocar ook aangeklampt door verkopers met Nederlandstalige boeken over het kasteel. Boven aan het kasteel is er ook een zeer groot kasteelpark waar je vrij kan rondwandelen. Er staan tal van exotische bomen op.

Na het begeleid bezoek door het kasteel van Frauenberg (Hluboká nad Vltavou) is er nog vrije tijd voor een kopje koffie of een lekker ijsje onderaan langs een van de vele zaken in de centrale hoofdstraat. We rijden op tijd terug, want vanavond zwaait koning voetbal de scepter. Anderen kunnen gaan zwemmen of een sauna nemen, maar de meesten kijken in de conferentiezaal van het Sporthotel Zátoň op het groot scherm naar het voetbal. Het  5-gangen menu en lekker Budweiser bier van het vat was ook vandaag wederom toppie. Tot morgen, dan gaan we terug wandelen!