Brabantse Kouters

Wandelnetwerk Brabantse Kouters komt eraan!

Nog een drietal maanden geduld en de provincie Vlaams-Brabant krijgt er een nieuw wandelknooppuntennetwerk bij. Na onder andere het Pajottenland en Getevallei, allebei winnaar van de trofee Wandelroute van het jaar, is het nu de beurt aan de Brabantse Kouters. Kouters betekent zoveel als weidse velden of akkerland en die zie je  als je door het noordwesten van Vlaams-Brabant wandelt. Zachte weilanden, wuivende graanvelden, hier en daar metershoge hopranken…

Landschap Brabantse Kouters
Landschap Brabantse Kouters

Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters bracht, samen met Toerisme Vlaams-Brabant; het wandelnetwerk in kaart. En deden daarvoor beroep op een aantal wandel- en natuurdeskundigen uit de regio. Het wandelnetwerk zal 780 kilometer wandelpaden tellen, verbonden met een handig knooppuntensysteem. 

Het wandelnetwerk  wordt uitgebouwd in de gemeentes Affligem, Asse, Opwijk, Merchtem, Wemmel, Londerzeel, Meise, Kapelle-op-den-Bos, Grimbergen, Zemst en Vilvoorde. Ten westen van de autoweg A12 is het bewegwijzerd met de bekende paaltjes, goed voor 365 km in Vlaams-Brabant. Over de provinciegrens, in Oost-Vlaanderen, vind je nog eens 115 km aan wandelwegen.

Ten oosten van de  A12 verdwijnen de bordjes en wegwijzers, maar het wandelnetwerk is er nog. Onzichtbaar? Ja, maar  digitaal  zie je de knooppunten nog. Met de app als gids stap je  300 km door Vilvoorde, Grimbergen, Zemst, Kapelle-op-den-Bos en een deel van Meise. Het is een streek met pit en gedurfde stadsvernieuwing langs het kanaal, maar evengoed met historische basilieken, beekvalleien en natuur.

Wie regelmatig in de streek wandelt of op stap is met de wandelclubs van Opwijk, Asse, Merchtem, Affligem of Wolvertem, zal wellicht al de plaatjes hebben opgemerkt. Voorlopig staan ze er nog wat naakt bij maar in de loop van de volgende weken krijgen ze allemaal mooie knooppuntenbordjes!

Feestelijke Opening

Op zondag 23 september 2018 wordt het wandelnetwerk feestelijk geopend voor het grote publiek.  Een evenement dat plaatsvindt in de Pastorietuin van Oppem, de landelijke deelgemeente van Meise, en dat van 13 tot 18 uur.  Je kan er deelnemen aan verschillende thematische wandelingen, genieten van een hapje en een drankje, activiteiten voor  kinderen, live muziek, infostandjes en nog veel meer.

Die dag zijn voor het eerst de infogids en kaarten van het wandelnetwerk te koop.

Alle details vind je terug op www.feestinhetlandschap.be

 

Gilbert Roels.

Foto‘s: Lander Loeckx

9 Shares