Brabantse Kouters wandelnetwerk

Wandelnetwerk Brabantse Kouters komt eraan!

Nog enkele dagen geduld en de provincie Vlaams-Brabant krijgt er een nieuw wandelknooppuntennetwerk bij. Na onder andere het Pajottenland en Getevallei, allebei winnaar van de trofee Wandelroute van het jaar, is het nu de beurt aan de Brabantse Kouters. Kouters betekent zoveel als weidse velden of akkerland en die zie je als je door het noordwesten van Vlaams-Brabant wandelt. Zachte weilanden, wuivende graanvelden, hier en daar metershoge hopranken…

Landschap Brabantse Kouters
Landschap Brabantse Kouters

Het Regionaal Landschap Brabantse Kouters bracht, samen met Toerisme Vlaams-Brabant, het wandelnetwerk in kaart. En deden daarvoor beroep op een aantal wandel- en natuurdeskundigen uit de regio. Het wandelnetwerk telt 780 kilometer aan wandelpaden, verbonden met een handig systeem van knooppunten. Daarvan zijn er 365 km in Vlaams-Brabant en 115 km in Oost-Vlaanderen, bewegwijzerd met paaltjes en bordjes. Ten oosten van de A12 autoweg komt daar nog eens een digitaal netwerk van 300 kilometer bij

Het wandelnetwerk  is uitgebouwd in de gemeenten Affligem, Asse, Opwijk, Merchtem, Wemmel, Londerzeel, Meise, Kapelle-op-den-Bos, Grimbergen, Zemst en Vilvoorde. Ten westen van de autoweg A12 is het bewegwijzerd met de bekende paaltjes, goed voor 365 km in Vlaams-Brabant. Over de provinciegrens, in Oost-Vlaanderen, vind je nog eens 115 km aan wandelknooppunten. Het gaat hier dan om delen van de gemeente Buggenhout en van de stad Aalst.

Ten oosten van de  A12 verdwijnen de bordjes en wegwijzers maar het wandelnetwerk is er nog. Onzichtbaar? Ja, maar  digitaal  zie je de knooppunten nog. Met de app als gids stap je  300 km door Vilvoorde, Grimbergen, Zemst, Kapelle-op-den-Bos en een deel van Meise.

Info: www.toerismevlaamsbrabant.be/wandelapp.

Feestelijke Opening

Op zondag 23 september 2018 wordt het wandelnetwerk feestelijk geopend voor het grote publiek.  Een evenement dat plaatsvindt in de pastorietuin van Oppem, de landelijke deelgemeente van Meise, en dat van 13 tot 18 uur.  Je kan er deelnemen aan verschillende thematische wandelingen, genieten van een hapje en een drankje, activiteiten voor  kinderen, live muziek, infostandjes en nog veel meer.

Die dag zijn voor het eerst de infogids en beide kaarten van het wandelnetwerk te koop aan de promotieprijs van 6 Euro. Vanaf maandag 24 september kan je terecht in de boekhandel en op andere verkooppunten maar dan kost het pakket wel 9 Euro. Gids en kaarten zijn dan ook afzonderlijk te koop.

De kaart van het bewegwijzerde knooppunten-netwerk is verstevigd en waterbestendig. De kaart van het digitale netwerk is op gewoon papier gedrukt.

In de 136 bladzijden tellende en zeer verzorgde gids vind je alle mogelijke uitleg over het opzet van het netwerk, toeristische informatie over de betrokken gemeenten. De gids beschrijft tevens een twaalftal suggestiewandelingen. Zoals de Roofridders-wandeling in Afflligem, de Droeswandeling in Opwijk, de Petrus Ascanuswandeling in Bekkerzeel-Asse en de Beemdenwandeling in Wolvertem.

Alle details over de officiële opening van het netwerk vind je terug op www.feestinhetlandschap.be.

Meer info over het Regionaal Landschap Brabantse Kouters vind je op www.brabantsekouters.be

 

Wandelnetwerk Oost:

Wandelnetwerk oost

 

Wandelnetwerk West:

Wandelnetwerk west

 

Gilbert Roels.

Foto: Lander Loeckx