Bosuilentocht

Bosuilentocht op zaterdag 8 oktober

Op zaterdag 8 oktober 2011 organiseert Sint Michiel Stappers hun “Bosuilentocht” te St.-Job, een deelgemeente van Brecht in de provincie Antwerpen, op een volledig nieuw parcours en met een nieuw startlokaal.

De startzaal van onze zaterdagtocht is gelegen in de vaste nabijheid van de bosrijke omgeving van St.-Job, een deelgemeente van Brecht.

Eens de zaal uit kom je al snel in de bossen terecht, het is in deze bossen dat de inwoners van St.-Job hun spotnaam “Bosuilen” moeten gaan zoeken. In de vroegere jaren kwam deze vogel zeer veel voor in de bossen in en rond St.-Job, met een beetje geluk kan je er links of rechts nog wel één opmerken.

Een bosuil is een honkvaste vogel, hij vertoefd graag in loof- en gemengde bossen. Zijn afmetingen zijn ongeveer een 37 à 39 cm, met een vleugelspanwijdte van een 104 cm. In de bossen kiezen de kleinere afstanden voor hun eigen weg doorheen de natuur, terwijl zij die kiezen voor een wat langere afstand al slingerend tussen de bomen door, bij het kanaal Dessel-Schoten uitkomen.

Dit kanaal werd met de hand uitgegraven, men begon hiermee in 1844 en het zou tot 1875 duren vooraleer het klaar was. Het is de verbinding tussen het kanaal Bocholt-Herentals en het Albertkanaal. Het hoogteverschil tussen Dessel en Schoten bedraagt 25,70 meter en word overwonnen met 10 sluizen.

Door de jaren heen is rond dit kanaal een oase van natuur ontstaan. Bij het verlaten van deze groene waterweg kom je op de eerste rustpost. Na de koffie maken zij die kiezen voor één van de drie grootste afstanden een lus doorheen de “Brechtse Heide”. Dit 1700 ha grote beschermde landschap, in het zuiden van onze gemeente, zal zeker iedere wandelaar kunnen bekoren. De bescherming van dit gebied dateert al van 1977, omwille van zijn bijzonder landschappelijke waarde. De kern van het landschap is een opvallend vlak en open landbouwgebied, dat langs verschillende zijde wordt omzoomd door grote bosgebieden.

Doorheen het gebied liggen meer dan 100 poelen en vennen die tot heden nog steeds instant worden gehouden. Waar men niet naast kan kijken ten midden van dit mooie, rustgevende gebied is de Cisterciënzerabdij “Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth” of in de volksmond de Trappistinnenabdij genoemd. Zeker nog gekend van de TVéén reeks “In Godsnaam”.

De 30 km stappers verlaten even dit gebied om een ommetje te maken door de landerijen in de omgeving. Na de verdiende rustpost gaan alle afstanden doorheen de rand van de “Brechtse Heide” terug naar de bossen van St.-Job. Als afsluiter wandel je nog met zen allen door het gemeentelijke wandelbos “Poppelaar”.

Bij het verlaten van dit domein komt de geur van onze overheerlijke pannenkoeken je al te gemoed. Dit is alvast een smakelijke afsluiter van een geslaagde wandeling door de ongerepte natuur.

Zaterdag 8 oktober 2011: Bosuilentocht – St.-Job in ’t Goor WSV. St.-Michielstappers vzw, Brecht – A035

{valaddthis}type=button|button_type=default{/valaddthis}