Boshyacinten spotten in Scheldeland

Elk jaar kan je in de lente op twee plaatsen in het Scheldeland terecht voor een schitterend schouwspel. Op die plekken ontrolt zich dan een tapijt van boshyacinten, die met hun typisch paarsblauwe kleur voor een meesterlijke sluier zorgen in de bossen.

Natuurlijk ken je vast het Hallerbos waar dit fenomeen zich ook voordoet. Maar waarom kies je niet voor een van de rustigere – en minstens even mooie – bossen in het Scheldeland? Met minder mensen kan je meer zien… en vooral meer boshyacinten.
Er zijn twee bossen in Scheldeland waar in de lente boshyacinten baas zijn. In het voorjaar krijgt de natuur hier het overweldigende gezelschap van paarsblauwe bloemetjes die zo uit een sprookje lijken te komen.

Het Neigembos in Meerbeke

Dit magistraal mooie bos was een onderdeel van het oude Kolenwoud, een oerbos dat zich van het Noord-Franse Picardië uitstrekte tot in onze contreien. Wist je dat Kolenwoud de benaming was die Julius Caesar aan dit woud gaf? Je struint op je duizendste gemakje door eeuwenoude pracht, met een streepje geschiedenis in elke boom. In het voorjaar klimmen de boshyacinten geduldig bovengronds. Wanneer het moment goed zit, springen hun knopjes open tot fleurige paarsblauwe bloemetjes die de bodem bedekken. Ze zijn met duizenden en laten het hele landschap opfleuren op een ongeziene manier.
Zie je hier en daar ook een tint wit en geel opduiken? Dat kan, want in dit woud krijgen de boshyacinten het bevallige gezelschap van wilde narcissen en daslook. Je kan het hele bos op je gemakje verkennen via de Neigembos Wandelroute. Zo ben je zeker dat je geen enkel hoekje van het bos onbezocht laat. Trek zeker je stevige stapschoenen aan, want je zal geregeld moeten klimmen en dalen langs holle wegen!

Neigembos1 CR Toerisme Oost-Vlaanderen

Foto Neigembos (© Toerisme Oost-Vlaanderen)

Het Kravaalbos in Meldert

Het Kravaalbos ligt op de grens van twee provincies. Daardoor werd het jarenlang een beetje over het hoofd gezien. Achteraf bekeken misschien gelukkig maar. Het bos kreeg hierdoor immers de kans om zich op z’n eigen tempo te ontwikkelen. Het resultaat is een ecologisch waardevol bos, vol weelderige natuur en – in het voorjaar – een uitgestrekt landschapstapijt vol fonkelend blauwe boshyacinten.
Een andere eyecatcher in de buurt van dit woud, dat zijn de hopstaken. Deze streek stond eeuwenlang bekend om zijn voortreffelijke hopoogst, die aan de basis lag van talloze biervarianten. De paters van de Abdij van Affligem, bijvoorbeeld, gebruikten het kruid om hun typische abdijbier te creëren.
In het Kravaalbos is er genoeg om te ontdekken. Wandel daarom zeker de Kravaalbos wandelroute af. Die mooi bewegwijzerde route leidt je dwars doorheen het bos. Ook hier zijn stevige schoenen een aanrader.

Kravaalbos_Aalst CR David Samyn

Foto Kravaalbos (© David Samyn)

Gilbert Roels