Rosenberg

Boomkruinenpad en wandeling naar Rosenberg

Wandeling naar Rožmberk nad Vltavou (Rosenberg an der Moldau)

Maandagvoormiddag 16 juni 2014 maken we een groepswandeling vanaf Sporthotel Zátoň naar Rožmberk nad Vltavou (Rosenberg an der Moldau). Dat ligt zo een 12 kilometer zuidwaarts, ook aan de Moldau. Er zitten enkele klimmetjes in, maar natuurlijk dan ook enkele afdalingen.

In het begin loop je neven de Moldau op via geasfalteerde wegen die ook gebruikt worden voor het goed uitgewerkte fietsroutenetwerk. Wat verderop ligt er een zomerkamp voor kanovaarders. Hier lopen we even binnen. Met enkele pauzes erbij geraken we een drietal uren later boven aan het kasteel in Rosenberg. Je kan het kasteel betalend bezoeken maar dat doen we niet. Vergeleken met het kasteel van Frauenberg (Hluboká nad Vltavou) wat we morgen begeleid gaan bezoeken is dit hier niet echt de moeite om er tijd en geld aan te besteden! Beneden aan de Moldau liggen net voorbij de monumentale brug enkele restaurants aan het dorpsplein. We kiezen voor het eerste restaurant rechts na de brug, daar waar ook de kanovaarders stoppen. Je hebt van hier ook een mooi zicht op het hoger gelegen kasteel. We eten gezamenlijk op het deels overdekt terras aan de Moldau. Zelf kies ik voor een gebakken forel. Lekker! Nadien rijden we met onze autocar die ons hier oppikt verder naar het Lipnomeer voor het boomkruinen pad.

Boomkruinen pad aan het Lipnomeer

Aan het Lipnomeer ligt een leuke attractie: een boomkruinen pad. Met de stoeltjeslift ofwel te voet winnen we langzaam hoogte tot we boven op de top van de heuvel aankomen. Daar staat een enorme houten constructie: het boomkruinen pad. Via een brede steiger wandelen we al vrij snel tussen en boven de toppen van de dennenbomen uit. Onderweg zijn er leuke evenwicht spelletjes. Op het eind komen we halverwege de hoogte van de toren aan, waar je dan nog enkele niveaus hoger kan via enkele rondjes, met steeds andere vergezichten als gevolg. Je ziet zelfs het einde van het Lipnomeer niet. Voldaan keren we terug naar beneden via dezelfde weg. Je kan ook door een spiraalvormige koker naar beneden roetsjen (tegen bijbetaling, tickets onderaan bij de parking te kopen). Onder de stoeltjeslift is ook een downhill pad aangelegd voor echte MTB freaks. Dat geeft wat extra spektakel onderweg. Onderaan nabij de parking is er nog een mogelijkheid om even de winkel te bezoeken voor eventuele aankopen. Niet dat je in het hotel iets tekort komt, maar een souvenirtje voor thuis misschien? Becherov is zo een bekend Tsjechisch product. Oorspronkelijk door een apotheker op de markt gebracht als drankje op basis van dennenappels. Als het in Rosenberg te druk is bij de restaurants kan je hier ook in het zelfbedieningsrestaurant terecht. De binnen inrichting doet me denken aan een Oostenrijks restaurant nabij een grote berglift. Je kan er ook terecht voor een kop koffie en gebak.

Onze eerste dag in Zuid-Bohemen zit er zo bijna op. Op het afgesproken uur verzamelen we terug aan de autocar. Samen rijden we terug naar het hotel. Net voorbij Rosenberg is er een hindernis op de weg. Een vrachtwagen volgeladen met boomstammen is deze stammen aan het lossen nabij een huis. Het wordt millimeter werk, maar de Jakke doet dat goed.

Er rest ons nog wat tijd om te gaan zwemmen of om te relaxen in de sauna. En dat doen we dan ook. Nadien volgt een vijf gangen menu met lekker Budweiser bier van het vat. Dat smaakt! Tot morgen voor onze enigste volledig toeristische daguitstap met een parkwandeling.