Wandelboswachter Ellen komt met nieuwe wandelgids

Te voet met boswachter Ellen op de Bondswandelweg

Als boswachter is Ellen Luijks graag buiten. Ze vertelt de mensen graag over de prachtige natuur die we in Nederland hebben. In haar vrije tijd wandelt ze veel, een mooie combinatie voor het maken van een wandelgids. En niet zomaar een wandelgids, maar de reconstructie van het oudste wandelpad van Nederland: de oude Bondswandelweg van Amsterdam naar Arnhem.

Begin 1900 wilde de ANWB het wandeltoerisme bevorderen. De eerste lange afstandswandelingen zetten ze uit onder de naam ‘Bondswandelwegen’. De route van Amsterdam naar Arnhem vormde in 1914 de eerste van een hele reeks wandelingen. Nu meer dan 100 jaar later gaat boswachter Ellen op zoek naar de oude paden van toen en bekijkt ze hoe ons land afgelopen eeuw veranderde. Al wandelend passeert ze veel interessante plekken vol rijke historie of rustgevende natuur. In deze wandelgids vind je meer dan alleen de routebeschrijving: veel informatie en tientallen foto’s vertellen samen het verhaal van deze oude Bondswandelweg. Geniet samen met Ellen in 154 kilometer van de venen, het Gooi, de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, en ontdek dat er verrassend veel van de oude route nog altijd beleefbaar is.

Hoe het begon

Bij toeval kwam Ellen er achter dat de ANWB tussen 1914 en 1940 diverse Bondswandelwegen had uitgezet in ons land. Later was Ellen bij een collega op bezoek in de Kaapse Bossen en ook zij vertelde over de Bondswandelweg. Nieuwsgierig of het dezelfde route betrof startte Ellen een zoektocht op internet en werd ze meteen enthousiast. Na deze ‘ontdekking’ van de oude Bondswandelwegen werd ze steeds nieuwsgieriger. Zou je al deze oude routes anno nu nog kunnen wandelen? Ze zocht het uit, trok haar wandelschoenen aan en ging op ontdekking. Het resultaat: mooie routes, waarbij vele oude bewandelde paden intact zijn gelaten, behalve daar waar Nederland zo op de schop is gegaan en er andere wegen zijn neergelegd of waar het idyllische zandpad een autoweg geworden is. Maar al met al is het dus vooral bewonderenswaardig wat er nog mogelijk is!

Wie is Ellen

Ellen Luijks is boswachter bij Natuurmonumenten in een van de mooiste streken van Nederland, het Rijk van Nijmegen. Veelal is ze te voet te vinden in ‘haar’ gebieden, want dan zie je toch het meest. Bloemen,
paddenstoelen en andere details gaan leven als je je langzaam door het landschap beweegt. Ellen maakt zich zorgen over het tempo waarin ons land verandert. Ze verdiept zich graag in de natuur en de historie van het landschap. Winkelprijs van het boekje is € 19,50 en het is bestellen via wandelboswachterellen.nl.