bloesemtocht-aviat-2022

Bloesemtocht W.C. Aviat Sint-Truiden

Gelinden is een Haspengouws landbouwdorp gelegen aan de Herk. De heerlijkheid Gelinden was een leen van het graafschap Loon en bestond verder nog uit Groot-Gelmen, Klein-Gelmen, Engelmanshoven, Mettekoven, Batsheers en Ophees.

Gelinden ligt in Droog-Haspengouw nabij de vallei van de Herk, waar men het natuurgebied Overbroek-Egoven vindt. De hoogte loopt op van ongeveer 50 meter nabij de Herk tot 102 meter in het zuiden.

Tot de opkomst van kunstmest, na de tweede Wereldoorlog werd er eeuwenlang mergel ontgonnen in de steelband van Overbroek. Die groeven werden reeds vernoemd in 1612. Eertijds werden er over een lengte van 300 meter drie openluchtgraven uitgebaat, waarvan de mergel gebruikt werd om verzuring van landbouwgrond tegen te gaan. Eind 19de eeuw werd de groeve van Gelinden wereldvermaard als een site van uitzonderlijke wetenschappelijk belang door de vondst van grote hoeveelheden goed bewaarde, unieke fossielen van planten (boombladeren, zaden, zeegrassen) uit het vroeg tertiair van West-Europa. De kalkmergel van Gelinden is ongeveer 58 miljoen jaar geleden afgezet in een vermenging van zout zeewater met zoet rivierwater, ideaal voor het fossiliseren van zee- en landplanten.

Startlocatie

Zaal Lindehof
Gelinden-Dorp 40
3800 Gelinden (Sint-Truiden)
Limburg

Starten tussen 7 en 15 uur 
Laatste aankomsttijd 17 uur

Afstanden van minimaal 5 km tot maximaal 23 km.