Thorpark-wandeling

Beleef een zalige herfst in Limburg

De dagen worden korter, het wordt frisser, de ochtend brengt dauw, maar de herfst zorgt opnieuw voor een kleurrijk tegengewicht. Geen enkel seizoen herschildert het landschap zo prachtig als de herfst. Dus: spring op je fiets of trek je wandelschoenen aan en stap in het herfstschilderij van Limburg, dagelijks door de Meester Natuur geüpdated.

Avontuurlijke herfst

In de voormalige mijnstad Beringen voelen avonturiers zich thuis, want in en rond be-MINE vind je sportieve uitdagingen, culturele toppers en culinaire hoogstandjes. Zowel het Mijnmuseum als het Alpamayo klimcentrum en de Avonturenberg hebben programma’s voor jong en oud. Exclusieve dingen beleef je dan tijdens een duikinitiatie in de waterbassin Todi tussen duizenden tropische vissen of tijdens een exclusieve wandeling in de authentieke mijncité.

Herfstmysteries

Het Haspengouwse stadje Bilzen heeft charmante herfsttroeven voor wandelaars, fietsers en cultuurbelevers. Het decor zijn authentieke kasteeldomeinen, het gekleurde Munsterbos en de prachtige Landcommanderij Alden Biesen. In dit invloedrijke hoofdkwartier van de Duitse Ridderorde kun je twee interactieve avonturen met topacteurs meemaken. Eentje bij nacht (Bilzen Mysteries) en eentje overdag (Het Complot). Het eindejaarsevenement ‘In het licht van Dickens’ (10, 11 en 12/12) gooit daarbovenop een warme gloed over de stad Bilzen.

Kunst is de kleur van de herfst

In het gravenstadje Borgloon kun je tijdens het wandelen of fietsen zeven kunstwerken in het landschap bewonderen. Eentje daarvan is het befaamde doorkijkkerkje van de architecten-kunstenaars Gijs Van Vaerenbergh. Alle kunstwerken zijn vermeld op een gratis routekaartje dat je afhaalt bij de toeristische dienst. Wie wil blijven plakken in Borgloon moet naar het Fruitbelevingscentrum Stroopfabriek. Daar kom je veel te weten over het vruchtbare verleden en de fruitige toekomst van deze site en de fruitstreek.

7x herfstplezier in Genk

1. C-mine, creatieve hotspot met C-mine expeditie en 60 m hoge schachtbok
2. LABIOMISTA, het evoluerend kunstwerk van Koen Vanmechelen
3. Mijndepot aan Thor Park, ex mijnwerkers vertellen er hun verhaal
4. Domein Bokrijk met Openluchtmuseum en Fietsen door het Water
5. Stokkenmanroute, een gezinswandeling  in de natuur van Kattevennen
6. Cosmodrome, om de diepste geheimen van het heelal te doorgronden
7. Stadiontour – Cegeka Arena – voor voetbalfanaten die achter de schermen willen kijken

 
Met een HasPas de herfst in

Met een HasPas op zak beleef je een heuse viptrip door de stad: je krijgt gratis toegang tot alle musea en geniet een pak voordelen zoals lokale specialiteiten en leuke gadgets. In een stad waar gastronomie; mode, smaakvolle winkels, actuele kunst en cultuur hoge ogen gooit, is zo’n HasPas een absolute meerwaarde voor groot en gevarieerd citytripplezier.

 
Beleef een sahara in de herfst

Herfst heeft geen invloed op een sahara, maar dat is buiten de zandvlakte van de Lommelse Sahara gerekend. Wie deze minisahara doorkruist, wandelt via de uitgebreide zandvlaktes door eeuwig groen (dennenbossen) en ontdekt de herfstkleuren van de loofbossen. Alles overzien? Dat kan op de 30 m hoge uitkijktoren. Lommel biedt ook een rustig parcours aan in het hartje van de stad: het GlazenHuis waar je glasblazers live aan het werk kunt zien. En op een boogschuit van dat allemaal: ‘Fietsen door de Bomen’ in Bosland.

 
‘Maaseik by night’ bij herfst

Maaseik, dat zijn geklasseerde gevels in Maaslandse bouwstijl, musea, de oudste privé-apotheek van België… en de geboorteplaats van de schilderbroeders Van Eyck. In het gratis ‘Van Eyck pop-up Museum’ kun je de reproducties op ware grootte van de werken van Van Eyck bewonderen. Tijdens ‘Maaseik by night’ wandel je met een gids voorbij historische gevels die oplichten en tot leven komen met geprojecteerde beelden.

 
Heerlijke herfstdecors

Via het gloednieuwe belevingstraject ‘Fietsen door de Heide’ in het Nationaal Park Hoge Kempen doorkruis je de Mechelse Heide. Het decor zijn weidse heidelandschappen en ruige naaldbossen in een herfstmodus. Even verderop geniet je van een monumentale panoramabrug – bijna 300 meter lang – van prachtige vergezichten over het landschap. Geniet verder van het herfstdecor in Maasmechelen Village met meer dan 100 premium mode- en lifestyleboetieks en heerlijk hartverwarmende gastronomie.

 
Een herfstwaaier plezier

Peer is een unieke stad. Het is namelijk de enige plek ter wereld waar je op vijf minuten van subtropische naar arctische temperaturen kan fietsen. Op een paar kilometer van Center Parcs Erperheide ligt immers Snow Valley, de langste en steilste indoorskipiste van de hele Benelux. Ook inzake cultuur slaat Peer spijkers met koppen want het zou immers de geboorteplek zijn van Pieter Bruegel de Oude. Alleszins: in het fijne Bruegelmuseum vind je de reproducties op ware grootte van AL zijn erkende schilderijen. Nog een smaakmaker met stip: het bevreemdende Klankenbos waar een collectie kunstinstallaties is neergepoot met ‘geluid’ als overkoepelend thema.

 
Monumentale herfst

Sint-Truiden is een erg oude stad die 1300 jaar geleden rond een abdij gebouwd is. Het is één van de voornaamste monumentensteden van Vlaanderen met de oude abdij met abdijtoren in het centrum van de stad, tot het door Unesco erkende begijnhof. Maar Sint-Truiden is ook de hoofdstad van Haspengouw (fruitstreek)! Uitgestrekte fruitplantages (2de grootste van West-Europa) beroeren elke wandelaar en fietser van bloesem tot oogst. De herfst brengt ook ‘Sint-Truiden by Lights’ terug: een subtiel lichtspel dat zorgt voor een topervaring. Net zoals het vakmanschap summa cum lauda bij Brouwerij en Alcoholstokerij Wilderen die met Cuvée Clarisse in 2018 tot het beste donkere bier ter wereld werd verkozen.

 
Herfstwaaier Tongeren

Tongeren is een hotspot als het op erfgoed aankomt. Met de nieuwe wandelapp Per Pedes maak je een virtuele tijdreis met 3D-beelden, 360°-zichten en audio langs het tracé van een Romeinse heirbaan. Het Tongerse begijnhof is dan weer Unesco-werelderfgoed en met museumsite Teseum aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek ontrafel je de geheimen van de archeologische ondergrond. Top of the bill is het Gallo-Romeins Museum waar je het verhaal beleeft van neanderthaler tot Gallo-Romein.In de oudste stad van België kun je ook oude schatten kopen… op de antiek- en brocantenmarkt op zondag, het ganse jaar lang.

 
Wandelen in herfstwalhalla

Een steenworp van Wallonië, Nederland en Duitsland: het enige stukje Vlaanderen ten oosten van de Maas ligt schijnbaar verscholen tussen steile heuvels, kleurrijke valleien met wijngaarden en hoogstamboomgaarden. De Voerstreek is een waanzinnig wandelparadijs waar je van het ene pittoreske dorpje naar het andere trekt. Ambachtelijke streekproducten smeren de goesting of zorgen voor een picnic with a view.