BeGeo … een beurs met veel nieuwigheden

Donderdag 16 maart vond in Thurn & Taxis in Brussel de beurs BeGeo plaats. Minister van binnenlandse zaken en veiligheid Jan Jambon nam de opening voor zijn rekening, astronaut Frank De Winne mocht het evenement afsluiten. BeGeo is een jaarlijks evenement, dat een gespecialiseerde beurs combineert met een conferenties en presentaties. En dat zodoende een uniek platform aanbiedt om te netwerken, samen met een boeiend en met een eigentijds programma. Een aantal thema’s komen er aan bod, zoals Europese ontwikkelingen, toegankelijkheid van geo-data, geo-marketing, cartografie, vegetatiemonitoring, transport geografie, Smart Cities, incident and crisis management, open source en een specifiek landmeter programma. Daarnaast zijn er telkens presentaties van universiteiten en hogescholen.

BeGeo is een evenement waar overheid, onderzoek en privésector elkaar ontmoeten. Daarnaast werden er vier GeoSpatial Awards uitgereikt: voor het beste bedrijfsproject dat geografische gegevens gebruikt, voor het beste overheidsproject, voor het beste eindwerk en een publieksprijs.

Specifiek voor de wandelaar en wandel-organisator viel er ook heel wat interessant nieuws te rapen.

Zo bijvoorbeeld op de stand van de Vlaamse overheid, waar je alles kon vernemen over het Grootschalig Referentiebestand (GRB). Het GRB is een geografische databank van definieerbare referentiegegevens zoals gebouwen, percelen, wegen (en hun inrichting) , waterlopen, spoorwegen en het wegennetwerk. De gegevens zijn bruikbaar in een grootschalige voorstelling met een schaal tussen 1/250 en 1/5000.  Wie zich registreert kan de GRB-data gratis downloaden. De gebruiksvoorwaarden vind je in de ‘Gratis Open Data Licentie Vlaanderen’. Meer info over het GRB vind je op  https://overheid.vlaanderen.be/GRB-Wat-is-het-GRB.

Ook Wallonië was van de partij. Voor liefhebbers van een potje Ardennen-wandelen is WalOnMap zeker interessant. Via http://geoportail.wallonie.be/home.html krijgt men toegang tot alle geografische details van Wallonië. Het enige wat men nodig heeft, zijn enkele klikken op een interactieve kaart.

Op de stand van NGI, het nationaal geografisch instituut, dat een van de belangrijkste partners van BeGeo is, vonden we wat meer info over de huidige mogelijkheden van parcours-designers. Veel wandelaars en wandel-organisatoren gebruikten vroeger de Topo50 Cd-rom om parcours uit te stippelen. De Cd-rom in kwestie is al geruime tijd niet meer beschikbaar en ook niet meer bruikbaar op de huidige besturingssystemen. Prehistorie met andere woorden. Wie een parcours wil uitstippelen, doet dat tegenwoordig best via een app met NGI kaarten. De informatie is dan te downloaden op drie verschillende applicaties: PC, tablet en smartphone. Twee bedrijven bieden de app vandaag aan: Topo GPS (https://www.topo-gps.com/be/) en SityTrail (http://www.sitytrail.com/lang-nl/articles/10/sitytrail-belgium—nieuwe-versie-10-.html).

Naar verluidt is Topo GPS vooral gericht op het gebruik op het scherm, terwijl Sity Trail beter geschikt is om de kaarten te printen. Wie naast de sites van de twee bedrijven nog meer info wil kan tijdens de Vlaamse Wandel-dag op 30 april in Erembodegem (organisatie Kadees Aalst) terecht op de NGI stand of op www.ngi.be.

Gilbert Roels.