Barcelona

Barcelona is de op één na grootste stad van Spanje. Het is de hoofdstad van de autonome regio (Comunidad Autónoma) Catalonië en van de provincie Barcelona. Barcelona ligt aan de Middellandse Zee, aan de Costa del Maresme, met in het noorden de Costa Brava en in het zuiden de Costa del Garraf. Het is een van de belangrijkste culturele centra van Europa. De stad had in 2008 1.615.908 inwoners en een oppervlakte van 101,4 km². In de metropool Barcelona, (de stad en haar voorsteden) wonen 4.856.579 mensen. In Spanje telt alleen de hoofdstad Madrid meer inwoners.

De inwoners noemen de stad wel “Barna”, niet te verwarren met “Barça” dat verwijst naar de voetbalclub FC Barcelona. De courante afkorting voor de stad is BCN. Barcelona organiseerde diverse evenementen zoals de Wereldtentoonstellingen van 1888 en 1929, de Olympische Zomerspelen van 1992 en het Fórum (Universeel Cultureel Evenement) in 2004.

Wie Barcelona zegt, denkt meteen aan Gaudi. Antoni Gaudi heeft hier geleefd van 1852 tot 1926 en kwam aan zijn dood op de manier zoals hij had geleefd: eigenaardig. Hij werd  overreden door een tram. Hij was een architect en tekenaar die zeer non-conformistische bouwsels neerplantte. Hij behoort tot het Spaanse Modernisme, die een bijdrage was tot de Jugendstil of Art Nouveau.

Dankzij een textielmagnaat, Guëll, kon hij zijn werken realiseren. Hierdoor werd hij zeer beroemd, maar ook door zijn speciale mengelingen van neo-stijlen. Deze drukken een typische sfeer uit die nergens elders konden worden teruggevonden. In 1878 bekwam hij zijn diploma in Barcelona, hij bleef er en had het geluk dat deze stad in volle expansie was. Bekende werken in Barcelona zijn het park Guëll en de Sagrada Familia, Casa Mila (La Pedrera) en Casa Battlo.

Ontdek samen met “De Wandelkrant” Barcelona in al haar facetten met onderstaande daguitstappen. Vanuit je hotel neem je zo het ondergronds metronetwerk dat de gehele stad omvat. Wedden dat je op wandelafstand een metrostation hebt? Eenvoudiger, sneller en goedkoper kan bijna niet. Volg je ons even mee naar de hoofdstad van Catalonië, een citytrip meer dan waard?