Arcen

Arcen, wandelen tussen Pieterpad en Maas-Niederrheinpad

Wandellus van 14 km rondom Arcen

Een stevige maar vlakke wandeltocht rondom Arcen, langs de Maas, tussen het in het westen gelegen Pieterpad (LAW9) en het oostelijk gelegen Streekpad 10 (Maas-Niederrheinpad).

We zijn deze herfstige zondagmorgen (zondag 27 oktober 2013) vrij vroeg uit de veren zodanig dat we nog op tijd in Arcen arriveren om er een mooie dagwandeling te maken. Gelukkig is het winteruur vannacht gestart zodat het niet lijkt alsof we extra vroeg zijn opgestaan. In Maaseik haal ik Bennet, Linda en Lars nog uit voor onze tweedaagse uitstap. Rond half elf arriveren we te Arcen waar we meteen ons aanmelden bij onze hotels. We liggen ieder maar een 50 m van elkaar, dus dat valt wel mee. Linda en Lars halen hun gehuurd stalen ros van stal om er het fantastische fietsknooppunten netwerk te ontdekken. Bennet en ik trekken daarentegen de wandelschoenen aan.

Omstreeks halftwaalf gaan we echt van start. We lopen dwars doorheen het centrum van Arcen, een lieflijk autoluw dorpje met een klein gezellig marktpleintje. Langs een van de huizen kunnen we door een steegje naar de Maas toelopen. We wandelen verder noordwaarts tot we brouwerij Hertog Jan in de verte ontwaren. Op de hoek slaan we links af waar we even de overzet roepen. Net als we overgezet zijn, valt ons oog op een herberg hier in Broekhuizen. Gezien het begint te druppelen besluiten we onze eerste pauze in te lassen en het bockbier eens te proeven van Hertog Jan. Ondertussen giet het buiten, maar even nadien klaart het weeral op, tijd om er terug op uit te trekken. We wandelen nu zuidwaarts langs de Maas op tot aan het Rozendorp Lottum. Daar kunnen we zelfs buiten op het terras met het zonnetje in onze rug genieten. De kerk blijkt achter slot en grendel, vandaar dat we nog even via de Borggrave wandelen, een mooie oude waterburcht. We gaan zelfs even het hoekje om voor een fotoshoot. Nadien zakken we terug af naar het autoveer van Lottum-Lomm. We kunnen dadelijk mee met enkele auto’s. Aan de overkant wandelen we verder langs de Maas op door een ruw grasgebied. Via een poortje komen we op een maïsveld uit dat net afgereden is. Door het dorp naderen we de hoofdweg, die we oversteken. Enkele honderden meters gaan door een industriezone, waarna we terug in het bos terecht komen. We bevinden ons nu op het streekpad met zijn geel-rode signalisatie. Het is echt genieten in het bos van de vele mooie herfstkleuren.

Net voor Arcen maken we nog een laatste halte bij de nog in werking zijnde graanmolen. Achter is een leuk verwarmd terras, maar ook binnen heerst er een authentieke sfeer. Na een natje en een droogje wandelen we zo naar ons hotel toe.

’s Avonds na het bezoek aan de plaatselijke frituur maken we nog een avondwandeltocht maar het kasteel van Arcen is spijtig genoeg niet verlicht. Dan maar terug naar het dorp via de kerk. Neven ons hotel treffen we een gezellig café aan waar “onze” muziek non-stop gedraaid wordt aan een aangenaam volume. De jaren 80 en 90 dus… En dat met een heerlijke Belgische trappist erbij, meer moet dat niet zijn! Ondertussen begint de storm op te laaien tijdens de nacht met een voorspelde piek morgen, vroeg in de voormiddag.

Fotogalerij:

Wandelroute:

Download hier weldra de wandelroute.