Alentejo helemaal klaar om Belgische toeristen te ontvangen

6 redenen voor een sublieme reis naar Alentejo

“Hurra”, want Belgische toeristen zijn sinds deze week terug welkom in de Portugese Alentejo! Ook wie de streek om niet-essentiële redenen bezoekt, kan er opnieuw terecht voor een rustgevende vakantie boordevol natuur, cultuur, ontspanning en actie. Via de luchthaven van Brussel vlieg je rechtstreeks naar Lissabon of Faro. Van daaruit rij je een uurtje naar Alentejo, waar je aankomt in de grootste en tegelijk de dunst bevolkte regio van Portugal.

Tussen Lissabon en de Algarve ontdek je een schitterend landschap dat zich uitstrekt vanaf de Spaanse grens tot aan de kust. Overdag hult Alentejo zich in een prachtig, goudachtig licht. En ook ’s nachts stroomt de romantiek door je aderen dankzij de blinkende sterrenhemel. Een warm, gastvrij volk gidst je hartelijk op weg en nodigt je uit aan tafel om te proeven van een geweldig terroir. Maakt dit allemaal je al nieuwsgierig? Lees dan vooral verder en ontdek zes fantastische redenen voor een onvergetelijke reis naar Alentejo.

1. Cultuur in al haar vormen

Alentejo ontpopte zich door de eeuwen heen tot een boeiende streek met vele gezichten. Naast moderne, architecturale hoogstandjes spot je er Romeinse aquaducten, spierwitte dorpen en Romeinse, Arabische en middeleeuwse ruïnes.

Steden als Evora en Elvas schopten het zelfs tot op de Unesco Werelderfgoedlijst. Al laten de vele megalieten misschien nog de grootste indruk na. Deze oeroude, rechtopstaande stenen lijken wel weggelopen uit Stonehenge. Onder de heldere sterrenhemel van Alentejo zien ze er zelfs magisch uit.

2. Pure adrenaline tussen het groen

In de weidse natuurgebieden en langs de vele hikingtrails doorkruis je Alentejo makkelijk te voet. Wie liever op de trappers staat, fietst de kust af langs de EuroVelo I of trekt het binnenland in via een enorm fietsnetwerk van meer dan 3.300 kilometer. Ook vanop het water schotelt Alentejo een hele reeks belevingen voor: van kajakken en surfen tot duiken, zeilen en dolfijnspotten.

Alentejo verbaast sporters met een fenomenaal decor. Zowel de kust als het hinterland hebben een zuiders, eigenzinnig karakter. Kurkeiken, zonnebloemen, klaprozen en olijfbomen creëren een betoverend landschap dat je verkent te paard of vanuit de luchtballon. Tussen al dat moois leven heel wat ooievaars en andere uitzonderlijke vogels, vergeet dus zeker je verrekijker niet.

3. Gastronomische verwennerij

De keuken van Alentejo mag je best bijzonder noemen. Je smult er van smaakvolle, kruidige gerechten boordevol aardappelen, tomaten en verse vis of vlees. Tot de lokale specialiteiten behoren de geiten- en schapenkazen uit Nisa en Serpa, de gerookte ham ‘Presunto de Barrancos’ en typische bereidingen als ‘Migas à Alentejana’ en ‘Carne de Porco à Alentejana’.

Op het platteland wandel je door immense, glooiende wijnvelden. Die brengen enkele fenomenale dranken voort. Wil je te weten komen wat geluk in een glas echt betekent? Degusteer tijdens je reis dan zeker eens een overheerlijke ‘Invisivel’ of verwen jezelf met een sublieme ‘Pera Manca’. Wist je dat sommige wijnen in de Alentejo zelfs onder water rijpen? Deze zogenaamde ‘water wines’ worden maar liefst 9 maanden lang ondergedompeld in zee of in het meer van Alqueva.

Om de streekervaring helemaal compleet te maken, wagen veel toeristen zich tijdens de late zomer aan een dagje druiven plukken. Sta je liever achter de potten? Volg dan een kookcursus met lokale producten. Of maak je handen vuil tijdens een workshop kleifiguren boetseren.

4. Duurzaam en bewust

Alentejo ademt authenticiteit. Om de unieke identiteit van de regio te bewaren, zet de toeristische sector volop in op duurzaam en bewust reizen. De locals, en de ondernemers onder hen, respecteren het landschap en leven in harmonie met het groen om hen heen. Talrijke reservaten beschermen de inheemse wilde dieren en zeldzame planten. In die rust en stilte ontdekken bezoekers de pure kracht van moeder natuur.

Ook de vele historische gebouwen in de streek krijgen vaak een tweede leven. Restaurants en hotels ontvangen je achter de deuren van voormalige kastelen, abdijen, kloosters en paleizen. Je overnacht er in hippe design- en boetiekhotels of in wijn- en hoevehotels. Alle logies zetten sterk in op hygiëne en veiligheid. Om toeristen in deze vreemde tijden naar de meest betrouwbare toeristische adressen te loodsen, reikt de overheid een ‘clean & safe’ label uit. Zo slaap je jouw ganse verblijf zalig op je beide oren.

5. Betoverend licht

Reizen naar Portugal kan het hele jaar door. Een gematigd klimaat hult zich als een zacht, knus dekentje om je heen. Overdag werpt de zon een feeëriek, goudkleurig licht over de heuvels, de stranden en de dorpen van Alentejo.

Ook ’s nachts ziet de streek er adembenemend uit. Dankzij de lage bevolkingsgraad is er geen lichtvervuiling en schijnt een fonkelende sterrenhemel enthousiast op je neer. Vooral in Alqueva is sterrenkijken een populaire nachtelijke activiteit. De plek werd door Unesco zelfs uitgeroepen tot ’s werelds eerste Starlight Tourism Destination. Zodra de zon onder de horizon zakt, zetten de wolken en de lucht er een kleurrijk schouwspel voor je neer.

6. Het goeie leven

Vakantie… dat is zoeken naar innerlijke rust. En die zen-modus brengt Alentejo al snel in jou naar boven. Met dank aan de gezonde keuken, de ongerepte natuur, de relaxte levensstijl,… en de uitstekende wellnessfaciliteiten. Tussen de middeleeuwse dorpen en de gigantische kurkbomen houden zich enkele luxueuze spa’s schuil. Daar dobber je in het zwembad, warm je op in de sauna of geniet je van een ontspannende ‘wijnbehandeling’. 

Graag meer inspiratie? Surf dan naar de website van Visit Alentejo. Of stel je vragen via info@turismodoalentejo.pt.