aankomst 60 km van Merchtem

60 km van Merchtem op zijn Corona’s

Geen 60 km van Merchtem door Coronacrisis maar toch 60 km gewandeld

Na een onderbreking van zes jaar zou op er 25 april van dit jaar opnieuw een internationale 60 km van Merchtem wandeling plaatsvinden. Een organisatie waarvoor drie wandelverenigingen hun krachten bundelden: De Cracks en ’t Fluitekruid van Wolvertem en De Lustige Wandelaars van Merchtem.

De Coronacrisis kwam echter roet in het eten gooien en dus geen 31ste editie van deze wandelklassieker.

Maar niet getreurd dachten enkele organisatoren en fervente deelnemers, dan doen we het maar met een Corona bubbel van een tiental personen.

En zo stond er zaterdag 20 juni om 7 u. stipt een bubbel van negen wandelaars klaar aan de gemeentelijke feestzaal van de Merchtemse deelgemeente Brussegem. Waaronder de 82-jarige Jean Marie Buchet uit Brussegem, naast filmregisseur en -acteur ook een verwoed wandelaar. En die trouwens alle vorige 30 edities van de lange afstandstocht uit wandelde. Voor de catering onderweg was er een volgwagen georganiseerd, inclusief stoeltjes en een paar tafeltjes.

Van Brussegem ging de tocht via Mollem, Merchtem, Wolvertem, Oppem, Meise, Wemmel, Ossel, Hamme en Kobbegem terug naar Brussegem.

Dat alles over het grondgebied van vijf gemeenten: Merchtem, Asse, Opwijk, Meise en Wemmel. Het zeer landelijk parcours was een combinatie van Brabantse Kouters knooppunten, De Grote Routepaden 128 en 126, de streek-GR Groene Gordel, Natuurpunt wandelpaden en een aantal lokale wandelpaden.

Jean-Marie Buchet moest er spijtig genoeg na 38 km in Wemmel wegens vermoeidheid de brui aan geven. De acht anderen haalden om 20 u. wel de eindstreep in Brussegem. En dat na welgeteld 59,72 km en 367 hoogtemeters. En (al naar gelang de beenlengte) zowat 80.000 stappen.

Op de foto van links naar rechts: Theo De Prins (parcoursverantwoordelijke De Cracks), Jan Lemmens, Gilbert Roels, Francis Pauwels (parcoursverantwoordelijke De Lustige Wandelaars, dit jaar 60 en meteen zijn eerste 60 km), Hilda De Ridder, Gert Van der Plas, Francine Junius en Ria Van Calster.

De dag ervoor, op vrijdag 19 juni, was een Luxemburger in zijn eentje ook al de 60 km komen wandelen, dat gebaseerd op het parcours van een van de vorige edities.

Heel wat mensen reageerden ondertussen al op Facebook dat ze er ook graag bij hadden geweest. Wat door de Corona restricties evenwel niet mogelijk was.

Maar voor hen is er binnen afzienbare tijd wellicht goed nieuws: er komt een permanent RouteYou parcours van de 60 km, dat het hele jaar door kan gewandeld worden. En wellicht ook nog met een opsplitsing in twee delen van 30 km, die afzonderlijk kunnen gewandeld worden. Daarover wordt momenteel gepraat met een aantal mogelijke partners. In uw Wandelkrant krijgt u in elk geval de primeur zodra het permanent wandelcircuit klaar is.