Nationale-Wandel-en-Fietsdag-Genk-2019

43ste Nationale Wandel- en Fietsdag in Genk

Het decor van onze Nationale Wandel- en Fietsdag in 2019 is Genk. Onze wandelclubs trakteren je op prachtige wandelingen in het Thorpark, dat in oktober 2017 feestelijk geopend werd. De site biedt prachtig natuurschoon en een unieke mijnomgeving. Fietsers kunnen genieten van ‘fietsland Limburg’.

Het Thorpark verkennen

Sinds oktober 2017 is het Nationaal Park Hoge Kempen in Limburg een 10 km² groot wandelgebied rijker, gelegen op het grondgebied van As, Genk en Opglabbeek. Zeer veel variatie staat de wandelaar te wachten: mijnsteenbergen (terrils), heidevelden, bossen, een beekvallei, landduinen, merkwaardige gebouwen, mijnkathedralen en zo veel meer. Een toemaatje is ook een tocht naar de top van de mijnterril vanaf het hoofdvertrekpunt aan de mooi gerestaureerde voormalige mijngebouwen van Waterschei. Een uniek en vrij nieuw wandelgebied!

Fotoalbum en Promo filmpjes

Bekijk via onderstaande weblink de impressies die we opdeden tijdens de voorbereidingen van de verschillende wandelroutes en de promo filmpjes die we ter plaatse maakten. Jij komt toch ook zondag wandelen of fietsen!

https://wandelkrant.smugmug.com/Nationale-Wandel-en-Fietsdag

WANDELEN

5,6 km: Grotendeels langs onverharde en knuppelpaden gaat het naar het Kolen-spoor, waarna we de Stiemer- en Bosbeek-vallei doorkruisen. Terugkeren doen we langs de schans en de steenkoolmijn van Waterschei.

9,2 km: Deze wandeling voert ons rond de terril van Waterschei, waarna we mits een kleine afwijking getrakteerd worden op een prachtig uitzicht. Vanaf het Kolenspoor sluit de wandeling aan op de route van 5,6 km.

14,4 km: We wandelen rond de terril van Waterschei, waarna we even het bos in duiken. We volgen het Kolenspoor naar de Kolonie van As, om te eindigen met een bezoek aan de schans en steenkoolmijn van Waterschei.

17,6 km: We stappen langs de flank van de terril van Waterschei, waarna we het stadion van KRC Genk bewonderen. Dan volgt een bosrijk stuk, waarbij de Lietenbeek ons kort vergezelt. Aan de terril kunnen we even afwijken voor een prachtig uitzicht. Vanaf het Kolenspoor sluit ook deze wandeling aan op het traject van 5,6 km.

Fietsparadijs Limburg

De fietsknooppunten voeren de fietsers op drie verschillende fietsafstanden langs hoogtepunten in de omgeving van Genk. Zo kan je naar Zonhoven om te fietsen door het water, een unieke beleving. Of je kan het treintje van As bezoeken, of de bekende site van C-Mine ontdekken. Je ziet, voor elk wat wils op onze fietstochten.

FIETSEN

26 km: Langs de terril van Waterschei en door heide- en bosgebied gaat het naar het Kolenspoor met het toeristisch treintje in As. Dan fietsen we langs een zandgroeve naar Wiemesmeer, om te eindigen door het Thorpark.

44 km: We trappen langs de beroemde C-Mine naar Bokrijk, waar we Fietsen door het Water, een unicum! Langs het Albertkanaal en natuurgebied De Maten bollen we naar het Thorpark en de start terug.

69 km: Deze fietsroute leidt ons langs het parcours van 44 km, maar maakt nog een ommetje richting Maasmechelen langs een zweefvliegcentrum en de vuurwapenfabriek FN Herstal, waarna we langs de Mechelse Heide en het treintje van As terugkeren naar de start.

90 km: De langste route voert ons een hele andere kant op: naar het gloednieuwe Fietsen door de Bomen, op een brug die geleidelijk stijgt tot 10 m hoogte, tussen de boomkruinen. We schampen de oefenterreinen van Ford Lommel en trappen dan dwars door Peer richting Oudsbergen, om langs de terril van Waterschei naar onze start terug te keren.

Praktische info

Datum: zondag 29 september 2019

Startplaats: zaal De Kring, Duinenlaan 4, 3600 Genk

Startuur: tussen 8 en 14 uur (tot 12 u voor de langste wandel- en fietsafstand)

Wandelafstanden: 5,6 – 9,2 – 14,4 – 17,6 km (bewegwijzerd)

Fietsafstanden: 29 – 44 – 69 – 90 km – langs de knooppunten

Gpx-tracks: van de fietstochten zullen gpx-tracks aan de start beschikbaar zijn. Breng je gps-toestel en een datakabel mee en wij laden de gekozen route gratis op je toestel!

Familie Fit Beweegdorp: van 13 tot 17 u is er randanimatie voor jong en oud voorzien aan de startzaal, met ons Familie Fit Beweegdorp!

Deelnameprijs: leden van Gezinssport Vlaanderen en Gezinsbond: 1 euro. Niet-leden: 1,50 euro.

Organisatie: een organisatie in samenwerking met onze clubs ‘De Wandelaar’ en ‘VWB Zutendaal’ en de provinciale werkgroep Limburg.

Download hier de flyer.

Gratis Wandelkrant voor elke deelnemer!