140209

2014-02-09 Opglabbeek (B Limburg)

140209

Opglabbeek

Limburg, België

Zondag 9 februari 2014

Organisatie: wsv De boskabouters

Afstand: 10,9 km

Waardering:5voetjes

Zondag 9 februari was De Wandelkrant te Opglabbeek in het Belgische Limburg. We beperken ons vandaag tot de 12 km, die uiteindelijk slechts 10,9 km bedraagt, en ik dacht dat er zelfs meer dan 12 km vermeld stond in de startzaal, maar daar ben ik niet meer zeker van, dus dat laat ik even in het ongewisse…
Deze week was ik zelf nog eens op pad in de Maasmechelse Heide om een parcours te maken voor onze eigen wandeltocht in augustus, en daar bleek nogmaals dat een App op een Smartphone het niet kan halen van een goede GPS (Garmin GPS 62). Ook tussen de App’s zelf zit een verschil: zo is Gaia GPS meer onnauwkeuriger dan Runkeeper. Deze laatste werd me aangeraden door een doorwinterde Alpenfreak, Ruud. Maar ik blijf voorlopig trouw zweren aan mijn Garmin GPS.

Van bij de aankomst werden we begeleid om nog een parkeerplaats op te vullen vlak bij de zaal, zeker positief. De startzaal is ruim groot, ook een pluspunt. Het eerste stuk gaat voornamelijk door bossen en het Heiderbos, met zijn jeneverbes struiken. De jeneverbes is een conifeer, die hier van nature voorkomt op deze arme gronden. Probeer hem niet te verplanten, want dat gaat niet lukken. Zonet zag ik nog op een reportage van Vlaanderen Vakantieland dat deze jeneverbes ook voorkomt in Wallis, Zwitzerland. Vroeger rookten de arme keuterboerkes van deze streek ook hun varkens met de takken van deze jeneverbes, daar die een aroma afgeven. Voila, bij deze weet je dat ook alweer.

We passeren ook nog een groot ven, waar aan de overkant ervan lustige vissers zitten. De controlepost is vlakbij gelegen, een schutterslokaal, dat vaak door deze wandelclub wordt aangedaan. Enkel is door de toeloop het echt een werk om een plaatsje te kunnen bemachtigen. Dat is een duidelijk minpunt voor deze tocht. Deze controlepost is de enige controlepost voor alle afstanden waar een controlepost voor voorzien is. Dus echt te klein. Men weet mij te vertellen dat de schutterij 26.000 euro heeft betaald voor de nieuwe schietstand, maar voor de kantine is er geen geld meer beschikbaar. Aan de kantine buiten kom ik een Hollandse wandelaarster tegen, Maria van St-Odillienberg. Binnen zien we enkele oud bekenden terug van uit betere tijden. Tja, voordat men het weet is men opa en oma 😉 Net voor het buiten stappen, kom ik nog een van de hoofdprijswinnaars van de Wandelkrant tegen, die ooit een weekje mochten verblijven in het Zillertal in een 4**** hotel suite, op onze kosten. Na de rust stappen we door een wijk, steken we de hoofdweg over, en geraken we via rustige verkavelingswegen terecht in landelijke omgevingen, met afwisselend verhard en onverhard onder onze voeten. In de verte ontwaren we Willem Tell, een geliefd zomeroord hier. Zo naderen we vrij snel de startzaal, waar we nog even een frisse Ice-Tea drinken en opnieuw enkele oude bekenden terug zien, zoals van De Schoverik.

We hebben in elk geval een droge wandeling achter de rug, met her en der goed wat modder tengevolge van de regen van de voorbije dagen. Hier en daar vangen we ook wat geruchten op, zoals het gerucht dat de bossen vandaag afgesloten zouden gaan worden. Onderweg hebben we eigenlijk niets verontrustend gezien of gehoord, maar ja, een ongeluk is rap gebeurd, en dan komt systeem paraplu handig aan bod!

{gallery id=140209 rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}140209{/gallery}

De opgepoetste GPS Track kan je hier gratis op De Wandelkrant als een GPX bestand downloaden!

Afstand: 10.9 km – Tijd inclusief rust: 2u40 – Hoogteverschil: nihil

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/140209.kml’}