140202

2014-02-02 Neeritter (NL Limburg)

140202

Neeritter

Limburg, Nederland

Zondag 2 februari 2014

Organisatie: De Grenslopers

Afstand: 15,4 km

Waardering:4voetjes

Zondag 2 februari was De Wandelkrant te Neeritter in het Nederlandse Limburg. Het was een zeer zonnige zondag, na de trieste donkere dagen van afgelopen week. Neeritter is een piepkleine entiteit, met een centrale parkeerplaats op het marktplein, dat niet alle bezoekende wandelaars aankon. Vandaar dat we zelf even een 400 meter verder bollen om onze heilige koe te laten rusten. Zo maken we nog een kilometer extra vandaag. In de startzaal, een zaaltje achter een café, met apparte ingang, ligt de wandelkrant al klaar. Leuk, enkel ligt hij op zijn kop, daar brengen we snel wat verandering aan. We kiezen eerst voor de 20 km, maar op de eerste controlepost na 10 km, veranderen we dit naar 16 km, daar de plaatselijke lus voor een groot deel parallel aan de snelweg gaat, en daar pas ik resoluut voor! Via afwisslende wegen belanden we aan de achterkant van Thorn, het witte dorp, maar het centrum laat men links liggen, vandaar det we snel even links afslaan en het centrum opzoeken. Spijtig genoeg (en gelukkig genoeg voor de bewoners) zijn er werkzaamheden in het centrum en is het niet eenvoudig om het witte dorp mooi vast te leggen op de gevoelige plaat. Nadien volgen we terug het parcours, en komen aan de rand vlakbij een grote parking terecht bij een Hasselts koppel, dat hier Thorn even komt verkennen met een wandelgids in de hand. Nadien volgen we terug een fietspad, en komen zo samen met de kleinere afstand, om via het Zegershof naar de eerste controlepost te wandelen. Ook hier ligt de Wandelkrant mooi omgekeerd aan de afstempeltafel. Daar passen we gelijk een mouw aan! Na de warme tomatensoep en onze zelfgebakken bokes te hebben verorberd, wandelen we langs de opslag haven terug richting Thorn. Onderweg maken we nog het spektakel mee van go-carts die aangedreven worden door de wind (zie foto’s) en zo struinen we verder naar Kessenich door een natuurgebied waar de bever nog vrij spel heeft (zie foto). Aan de plassen merken we nog een vogelaar op, op zoek naar een parelduiker. Als we uitleggen dat hier een wandeling passeert, begrijpt hij de lokale drukte. In de parochiezaal van Kessenich, de tweede controlepost, maken we kennis met mijnheer pastoor, maar dat hielp evenwel niet, want de warme choco was al uitverkocht en de kopjes koffie waren goed, maar naar Belgische normen, wel zeer klein. Het gedeelte wat nadien volgt klopt volgens mij niet met het parcours waar ik een foto van maakte tijdens de eerste controle: we worden even langs de hoofdbaan gestuurd, terwijl op het plan te zien is dat we deze baan enkel moeten oversteken. Vlak erna merken we Neeritter in de verte al op. En zo belanden we terug aan de startplaats na een mooie zonnige winterwandeldag. Meer moet dat niet zijn, zou Jeroen Meus zeggen.

{gallery id=140202 rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}140202{/gallery}

De opgepoetste GPS Track kan je hier gratis op De Wandelkrant als een GPX bestand downloaden!

Afstand: 15.4 km – Tijd inclusief rust: 4u17 – Hoogteverschil: nihil

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/140202.kml’}