140105

2014-01-05 Vijlen (NL Limburg)

140105

Vijlen

Limburg, Nederland

Zondag 5 januari 2014

Organisatie: JO-NE Vijlen

Afstand: 13,2 km

Waardering:6voetjes

Zondag 5 januari was De Wandelkrant te Vijlen in het Nederlandse Limburg.

Vijlen is voor ons een van de mooiste plaatsen om te gaan wandelen, door het aanbod van onder andere bossen, weiden, heuvels, mooie vergezichten en pittoreske dorpskernen. Al snel worden we de Vijlener bossen ingestuurd. Op een helling wordt het wel zeer zwaar, de ondergrond is vrij modderig door de regenval van afgelopen vrijdag, maar we geraken droog boven. Dat kunnen we niet zeggen van een groep dalende wandelaars met ongepast schoeisel. Zo gaat het verder richting Epen, waar we voorbij de Smidse wandelen, je weet wel, die samen met Ons Krijtland de hoofdprijs weggaven in een eerdere editie van de Wandelkrant. In Epen is de controlepost in een schooltje, waar we de voorzitter van de Nacht van Gulpen, Jean, met zijn vrouw ontmoeten tegenover ons aan tafel. Plotseling klinkt er een karnaval melodie door de boxen, en alsof je een schakelaar bedient, schiet onze buurvrouw in actie. Ook dit is Nederlands Limburg. Je houdt ervan, of niet, en degenen die er niet van houden, vertrekken meestal in de carnaval periode voor een weekendje op vakantie naar het rustigere België 😉

 Na Epen volgen we de oever van de plaatselijke rivier, de Gulp, om terug via weiden en het Vijlenerbos naar de startplaats te wandelen. Onderweg is nog een rustpauze voorzien aan een grote chalet van bosbeheer. Daar genieten we van een goede kom soep.

De zware kilometers door dit modderig en heuvelend parcours waren echt genieten. Ideaal na de bourgondische menu’s van kerst en oudjaar thuis. Een aanrader voor de volgende jaren. Vandaar ook zes voetjes, de maximale score, vanwege het gevarieerde parcours dat je duidelijk maakt waar deze regio voor staat: wandelen en genieten. Ook Belgische wandelclubs “uit de Vlaanders” beginnen dit te ontdekken, en komen hier graag een weekje of verlengd weekend met een volle bus afgezakt om al dit moois te ontdekken. Simpelweg doen!

{gallery id=140105 rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}140105{/gallery}

De opgepoetste GPS Track kan je hier gratis op De Wandelkrant als een GPX bestand downloaden!

Afstand: 13.2 km – Tijd inclusief rust: 3u44 – Hoogteverschil: 150m

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/140105.kml’}