131013

2013-10-13 Itegem (B Antwerpen)

131013

Itegem

Antwerpen, België

Zondag 13 oktober 2013

Organisatie: Nat VWO Fiets&Wandeldag

Afstand: 12 km

Waardering:6 voetjes

Zondag 13 oktober was De Wandelkrant te Itegem voor de Nationale Fiets en Wandeldag van het VWO.Geniet alvast eerst van de foto’s.

Itegem is een deelgemeente van Heist-op-den-berg. Vroeger waren hier een aantal kastelen, zoals Isschothof en La Garenne. De Grote Nete zorgde ervoor dat Itegem vroeger een Kempense haven was. Tot aan ’t Schipke aan de Nete zit er getij op de rivier.

De wandeling gaat door het wandelbos (Averegten). De route van 12 km bezoekt ook even Hallaar en keert terug via de Grote Nete naar de startplaats. Langs de route kon je ook de oude fabrieksgebouwen van de industriële trots van het dorp, de koffiebranderij van Fort, ontdekken.

De Averegten: Aver is Oudnederlands voor ever of varken, egten verwijst naar hegten (heggen) of omheiningen. Het zou dus ooit een omheind varkensbos geweest zijn. Oorspronkelijk beheerde het domein toe aan het kasteel van Isschot. Nu is het openbaar toegankelijk.

De Huizebeek is een beek die net voor de Averegten ontspringt. 4 km verder vloeit ze in de Grote Nete. De wandeling gaat een stuk langs de beek.

Kasteel Isschothof: Isschothof was een klein gehuchtje toen de heer van Gansacker er in 1778 zijn renaissancekasteel bouwde. In 1905 werd het gebouw vervangen door het het huidige gebouw in neoclassicistische stijl. Het kasteeldomein is niet toegankelijk, maar grenst aan De Averegten.

Hallaar: is een deelgemeente van Heist-op-den-berg. De trots van het dorp is de kerk (zie foto).

Pinzieleke: was vroeger een waadplaats over de Nete. Er waren maar twee bruggen over de Nete, dus legde men twee waadplaatsen aan. Later kwam hier een overzetdienst. Op het eilandje in het midden stond café Den Engel. Beiden bestaan niet meer nu! Enkel het weids panorama rest ons nog.

De Grote Nete: een zijrivier van de Nete, stroomgebied van de Schelde. De rivier is 44 km lang en ontspringt ten NO van Hechtel. Vanaf Lier stroomt de Kleine Nete erin mee en wordt hij Nete genoemd. Tot aan ’t Schipke zit er getij erin. De Nete kronkelt rondom Itegem, te verklaren door de aanwezigheid van ijzererts, wat ook zijn roestbruine kleur verraad.

Fort koffiebranderij: volg aan KP 50 de 49 ipv de 51 en ga daarna naar KP52. Te laat opgemerkt door mij …
helaas speculaas (van Fort wel hé). Momenteel bestaat enkel de merknaam nog, onder Beyers koffie!

Start en aankomst: Parochiaal centrum Sint-Guibertus, daterend van 1900, gebouwd als parochiezaal en kleuterschool.

Met dank voor de info aan: Leo Buts & Eddy Vossen.

Je kan de wandeling navolgen met volgende knooppunten: 52 – 51 – 53 – 54 – 59 – 55 – 56 – 57 – 13 – 14 – 15 – 16 – 17 – 99 – 98 (rechts) – 19 – 50 – 51 – 52. Tussen 56 en 57 is er een cafetarie: Boshuis Averegten na ongeveer 5 km.

{gallery id=itegem rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}131013{/gallery}

De opgepoetste GPS Track kan je hier gratis op De Wandelkrant als een GPX bestand downloaden!

Afstand: 12 km – Tijd inclusief rust: 4u – Hoogtemeters: 15m

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/131013.kml’}