130707

2013-07-07 Brecht (B Antwerpen)

130707

Brecht

Antwerpen, België

Zondag 7 juli 2013

Organisatie: Sint Michielstappers

Afstand: 18 km

Waardering:4 voetjes

Zondag 7 juli was De Wandelkrant te Brecht op een van de warmste dagen van het jaar. Maar liefst 28 graden gaf de thermometer aan.

Er was voldoende parking op minimaal 500 m van de start. Parkeerwachters leide iedere bezoeker naar een plaatsje haaks op een industriebaan. Na de inschrijving, waarbij we ook een suikerwafel meekregen voor onderweg, ging het eerst dwars doorheen Brecht. Twee straten verder waren we bijna verkeerd, een klein steegje hadden we niet opgemerkt als splitsing, zoals nog enkele anderen (gehoord als reactie op onze Facebook pagina van De Wandelkrant). Via de kerk en het marktplein gaat het links omheen het stadspark, dat op de terugweg wordt aangedaan. We zien nog een aandenken aan de oorlog, waarbij Brecht midden in de frontlinies lag met veel verwoestingen als gevolg. Vervolgens wacht ons wel nog enkele kilometers in het groen richting vaart, maar volledig geasfalteerd. Niet zo prettig bij deze warmte. Gelukkig brengt de vaart voldoende koelte, en even later duiken we de natuur in richting eerste kontrolepost. Een grote hal van een boerderij biedt voldoende ruimte om iedereen even te laten eten, drinken en rusten. Na de eerste pauze volgt een lang recht stuk neven de vaart op, die bij de tweede sluisovergang wordt verlaten. Opnieuw krijgen we boswegen en paadjes voor onze voeten geschoven. Er zitten wel enkele lange rechte stukken bij. Op het einde van het bos keren we terug de bewoonde wereld in. We passeren nog de St Theobaldus kapel uit 1615 en iets verderop mogen we opnieuw rusten in een boerderij hal. Hier kan je de gedichtenbundels inzien en kopen van Peggy Verboven. Dit jaar valt de verkoop wat tegen weet ze ons te melden. We maken een kleine lus door de natuur om nadien de laatste kilometers door Brecht te maken. Onderweg zien we nog een paardenwedstrijd van de Emerald Trophy. Passerende bezoekende auto’s zorgen voor de nodige stofwolken op onze wandelweg. Gelukkig valt het wel allemaal mee.

Al bij al kunnen we net geen 5 voetjes geven, maar we hielden wel een goed gevoel over met deze tocht. Prima organisatie, voldoende koele dranken voor iedereen bij deze hitte, fijne ontvangst. Onderweg kon je op de korte afstanden ook enkele gedichten lezen van Peggy Verboven. Wat tegenviel waren de ietsjes hogere prijzen (€ 1.30) die men hier hanteert voor de drankjes, het niet konsekwent links pijlen van de wandelroute, en het eerste stuk om vanuit Brecht naar de vaart af te zakken langs een gelukkig niet al te drukke baan. Ook de soms nogal lange rechte stukken werkten ietwat eentonig soms. Een dikke 4.5 op 6 is ons resultaat, dus net geen vijf, maar zoals geschreven waren we wel tevreden om deze streek eens te leren kennen: een tocht met oog voor de natuur, dat hadden ze beloofd, en daar zijn we het volledig mee eens.

Op deze tocht kon je ook inschrijven voor de Walk2Gether, meer info hierover via deze weblink (klik hier).

Geniet zelf even na aan de hand van onze foto’s in het onderstaand foto album, met veel oog voor de … natuur 😉

{gallery id=brecht rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}130707{/gallery}

De opgepoetste GPS Track kan je hier gratis op De Wandelkrant als een GPX bestand downloaden!

Afstand: 18 km – Tijd inclusief rust: 4u45′ – Hoogtemeters: nihil

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/130707.kml’}