121201

2012-12-01 Genk (B Limburg)

121201

Genk

Limburg, België

Zaterdag 1 december 2012

Organisatie: WSV-Winterslag

Afstand: 12 km

Waardering:5 voetjes

Weekend, eindelijk kunnen we nog eens gaan wandelen. Daar ze voor zondag een mindere dag geven voor het weer, zoeken we even op waar we kunnen gaan wandelen. Wat blijkt, op 2 km van thuis is er een wandeling, de 19de Mijnmonumentenwandeling. Vorige edities hadden veel meer media aandacht omwille van het feit dat F…d Genk de wandeling ondersteunde met enkele hectoliters soep, en er ook een goed doel ondersteunt werd in de vorm van een actie tegen diabetes.

We kiezen vandaag voor de 12 km, met eerst een loopje door het voormalig mijnbouw terrein en nadien een rondje om de steenstorten, de terrils zoals ze hem hier noemen. Het zijn de resten verkregen van na de steenkoolwassing, die opgehoogd werden tot grote hopen, tot wel 100 meters hoog.

Voor de wandeling werden smalle paden opgezocht en gevonden. Knap gedaan. Tot er een 850 meter langs op een industrieweg moet gelopen worden om zo het natuurgebied Schemmersberg in te treden. Dat was iets minder, ook gezien de slechte luchtkwaliteit die er heerste door het weer (slechte luchtspoeling) en het verkeer.

In en rond Schemmersberg maken we een grote lus door het bosgebied en komen zo aan bij de vierde cité en de controlezaal, Papa Giovanni. Ook hier vragen ze €1,20 voor een koffie of soep. Samen met onze bokes doet dat deugd, want het was buiten koud, slechts enkele graden boven nul.

Na de controle vergeet ik mijn gps terug op te starten, en daardoor kan je het parcours hier beneden niet volledig zien. We wandelen eerst boven langs het treinspoor op in een smal groen lint, om vervolgens via een ander bosje aan de achterkant van Winterslag cité uit te komen, op de Broeder Juulstraat. Vandaar maken we een ommetje langs de scholen van Winterslag, om terug via een ander bosje langs de achterkant van de hoofdkerk van Winterslag uit te komen. Via een binnenplein op de cité en een parallelstraat van de winkelstraat Vennestraat, belanden we zo pardoes terug op C-Mine, het voormalige mijncomplex dat nu verschillende zaken en een kunstacademie huisvest.

De startzaal zelf is een gerenoveerd oud mijngebouw, met industriële archeologie erin. Zeker de moeite om eens te bezoeken. In de zaal genieten we nog van een warme choco. Ook pannenkoeken lopen er vlotjes van de hand. Omstreeks 14u waren er 1129 wandelaars, duizend minder dan de vorige edities toen er nog een groot auto assemblage bedrijf in Genk vollop actief was.

{gallery id=genk rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}121201{/gallery}

De opgepoetste GPS Track kan je hier gratis op De Wandelkrant als een GPX bestand downloaden!

Afstand: 12 km – Hoogteverschil: nihil – Tijd inclusief rust: 2h59′

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/121201.kml’}