121007

2012-10-07 Gent (B Oost-Vlaanderen)

121007

Gent

Oost-Vlaanderen, België

Zondag 7 oktober 2012

Organisatie: Nat. Wandeldag VWO

Afstand: 10.7 km

Waardering:6 voetjes

Vandaag staat de Nationale Wandeldag van het VWO op het programma. Het VWO is u misschien beter bekend als de vroegere VWB, Vlaamse Wandel Bond, of via hun clubblad De Wandelvogel. Ze groeperen kleinschalige wandelgroepen, die veelal in groepsverband wandelingen maken met een vast vertrekuur.

Na een rit van anderhalf uur werd ik vriendelijk verwelkomt door het VWO te Gent. Op een kleine navigatiefout van mijnentwege, een ritje rond de Ikea te Gent, die blijkbaar vandaag niet open was, of pas binnenkort de deuren opent, wie zal het mij zeggen?, was het een fileloos traject. Lang leve de zondagen. Ook het zonnetje speelde vandaag lekker mee. Een korte broek was misschien net iets te fris, maar een T-shirt ging nog net, alhoewel in de stad er andere dames waren die dachten dat het putje winter was en ook zo gekleed waren. gelukkig was dat niet bij iedereen het geval, en leek het soms wel lente 😉

Er was keuze uit een aantal routes, maar zelf verkoos ik om de stadswandeling af te malen. Een goede 10 km, maar mijzelf kennende, zal dat niet op 2 uur afgehaspeld worden, zeker niet als je weet dat ik wederom mijn camera bij had. Een “selectie” van 150 foto’s getuigen hiervan.

Na de inschrijving op het Beach House (niet dat van Oostende van Q-Music hé Bjorn), kreeg ik een kaart mee plus een beschrijving wat er zoal te zien viel. En dat was heel veel! Ook werd je getrakteerd met een tasje van het Nationaal Geografisch Instituut, waar van alles lekkers inzat. Er zat zelfs een Wandelkrant in. Dank u wel voor deze service! Voorts diende ik de rode pijlen te volgen. Zo gezegd, zo gedaan.

Na de start werd je meteen links gestuurd, de andere wandelingen gingen rechts. Via het meer belande je zo aan een vaart. Via de vaart ging het richting binnenstad. Maar wel lekker rustig in het zonnetje langs het water op, vrij van druk verkeer. Gent een grootstad? Niet volgens deze wandeling. Echt waar, zo een mooi rustig parcours uitzoeken voor in een grootstad, dat verdient een pluim. Onderweg passeer ik o.a. Plan B. Dat geeft me eindelijk een goede back-up. Tjonge, wat heb ik hiernaar gezocht 😉 . Een tijdje nadien passeer ik een markt met 2de hands boeken, waar ik aan de praat geraak met een verkoper, over een boek van planten, naar aanleiding van onze volgende zomervakantiereis naar Karinthië in 2013 (meer info via de nieuwsbrief, schrijf je hier gratis op in, of bezoek ons op de Actief 50 beurs in de Limburghal volgend weekend te Genk). Wekelijks kan je hier zondags grasduinen in allerlei genres van boeken. Iets verderop bereiken we  het centrum van de stad. Toeristen worden hier in boten rondgeleid. Om 14u is er nog een extra lange vaart van 90 minuten voorzien, maar dat zal voor een volgende keer zijn. Tussen het volk hoor ik alle talen, Nederlands, maar ook Frans, Duits, Engels en Oosterse talen. Zo bereik ik de controlepost en maak een kort praatje met deze vrijwilligers van dienst. Iets verder op begint mijn maag te knorren na het zien van een “Best Frit” frituur vlak aan het Stijn. En het was ne goeie.

Zo gaat het verder via rustige straatjes en steegjes. In een voormalige kerk is er nog een tentoonstelling over Ronny Schneider. Maar dat laat ik links liggen. Ook het Lams Gods kan mij niet op andere gedachten brengen. Het is te mooi weer buiten. Na “De Kus” in de buurt van Sint-Antoniusplein, zie ik een verdachte hoeveelheid sigaretten liggen, te samen met een open zak met daarin K3 sandalen, en een kaars op de kasseien. Ik heb er net een foto van gemaakt, of de “flikken” zijn al daar. Voorzichtig met een handschoen wordt het boeltje doorpluist. Waar is die verborgen camera? Ne pater, gans naakt, als standbeeld, showt alles toe.

Plotseling ontmoet ik een stukje geschiedenis wat niet in de schoolboekjes staat, van onze Karel. Iets verderop staat ook zijn standbeeld. Tja, vroeger was het eenvoudig. Niet luisteren, kop eraf. De maquette is spijtig genoeg nog niet terug. Dus dat wordt ne foto van ne foto. Via de oude stad beland ik zo aan de Brugse poort. Vandaar gaat het parallel aan het water verder, erneven, of iets parallel eraan, tot aan de eindcontrole. Onderweg passeer ik zo nog de Henri Maerenbrug, de Koninklijke Cano Club Gent, en voordat ik het weet, sta ik aan de achterkant van ons aller Eddy Merckx museum, aan de ruime parking van het Bloso sportcomplex, met mooie kunstgrasvoetbalvelden, MTB parcours, en nog van alles.

Gent heb ik nu leren kennen op een heel andere manier. Ik was er vroeger al eens geweest als tussenstop na een lang weekendje Blankenberge/Brugge/Zeebrugge, en vond toen Brugge mooier. Maar na vandaag staat die keuze weer in de twijfel. In elk geval …Geniet van de foto’s!

{gallery id=gent rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}121007{/gallery}

De opgepoetste GPS Track kan je hier gratis op De Wandelkrant als een GPX bestand downloaden!

Afstand: 10.7 km – Hoogteverschil: nihil – Tijd zonder rust: 3h07′

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/121007.kml’}