120916

2012-09-16 Hechtel (B Limburg)

120916

Hechtel

Limburg, België

Zondag 16 september 2012

Organisatie: Anjertrippers

Afstand: 19,4 km

Waardering:6 voetjes

Tegen 11 uur vertrekken we aan de 34ste Duinentocht. De voorzitter verwacht 2000 wandelaars vandaag, dus we voorzien het startlokaal met voldoende Wandelkranten.

Buiten zijn ze al volop braadworsten aan het bakken. In en aan de zaal zien we enkele bekende gezichten waar we even mee babbelen. Oké, we beginnen er nu echt aan.

We slenteren door Hechtel, en zien een standbeeld ter ere van Pater Jan Mallet staan. Je kan zijn verhaal lezen op de bijhorende foto in het foto album hieronderaan. Na enkele rustige straten, steken we de voormalige hoofdweg Hasselt-Eindhoven over. Nu met de A24 is het hier al heel wat rustiger. En plots staan we met onze beide voeten in de natuur. Via weiden en bossen steken we de A24 over via een brug. Niet snel erna volgt een splitsing. De 20 en 30 km mogen links afslaan. In de lucht horen we wat gebrom en even later zien we het Breitling vliegtuig voorbijvliegen. Zie foto. Via de hoeve De Berg daterend van 1766 wandelen we verder de natuur in. Opeens komen er 3 gevechtsvliegtuigen overvliegen. Het is vandaag Sanicole Airshow… We passeren het Schuylenswijer.

Even later staan we aan de controlepost, een tent aan de vijvers bij de Resterheide. Hier verorberen we onze boterhammen. De soep is nog niet opgewarmd, dat zal voor een volgende keer zijn. We wandelen even naar de vijvers. Vissers genieten ook van deze mooie zonnige dag. Spinnen hebben een kunstwerk geweven over een vijver, belicht door de zon. Zeker 40 haar dunne webdraden overspannen de kleine vijver. Het lukt me net om erop scherp te stellen.

Via de Resterheide wandelen we verder tot aan de baan Hasselt-Eindhoven. Deze steken we over, en we belanden in een rustige wijk. Een eind verder slaan we links af op het einde van de Akkerstraat. Links staan nog enkele huizen en een boerderij, rechts is er allemaal bos. Dit gaat zo verder tot aan de afslag naar de Katershoeve. We krijgen terug onverhard onder de voeten geschoteld. De vallei van de Zwarte Beek vloeit hier over tot in het Militair Domein, waar de wandelclub tot eergisteren een permis had om er een parcours op te maken. Vanwege de Airshow werd deze nu ingetrokken, en bijgevolg hebben ze in allerijl nieuwe parcours dienen uit te vinden. Gelukkig is hun dit nog goed gelukt. Links zien we nog een weerstation staan, rechts de Katershoeve. Daar praat ik nog even met Nederlandse buren uit de buurt van Velthoven, lid van de Belgische wandelclub Milieu 2000.

Vandaag zie ik geen zwarte koeien grazen aan de Zwarte Beek. Ook Fjordenpaarden merk ik niet op. Zal wel met het lawaai van de vliegshow te maken hebben? Tegen de grens aan van het Militair Domein worden we rechts afgeleid. De wandeling flirt verder met de grens van het domein. We zien ook nog een goed verzorgde Finse piste, en iets later slaan we rechts af, naar de volgende controlepost, een hondenlokaal.

We genieten van een natje in het zonnetje buiten. Het valt ons op dat er weinig wandelaars zijn. Later zal ook blijken dat er maar 1300 wandelaars waren vandaag. Veel minder als eerder gedacht, wellicht te wijten aan de Airshow en het mooie fietsweer. We geraken nog even aan de praat met een Nederlands koppel en ze vragen om een foto. Klik!  Jullie staan erop.

Via een duinengebied wandelen we zo de laatste 4 km terug. Via de achterzijde van de Don Bosco school gaat het zo verder via bos en heidevlakten, tot we terug in de bewoonde wereld geraken. Heel de straat staat vol met mensen die een stukje van de vliegshow hopen mee te pikken. Aan een nieuwbouw met grote kraan staan zelfs een groep mensen te kijken op een opgehesen platform. We passeren nogmaals wat natuur, het vogelreservaat Het Bosveld. Drie straten verderop staan we plots voor het startlokaal. In de verte zien we een klein vliegtuig nog capriolen uithalen, en over ons vliegt nog een zeer zwaar machine.

In de zaal genieten we nog van een frisse Ice-tea en babbelen we nog even met de voorzitter. Nadien keren we huiswaarts, ditmaal maar een goed half uurtje rijden. Het was wederom een fijne wandeling, afwiselend, en alhoewel het parcours op het laatste moment aangepast is dienen te worden, zijn we toch nog zeer tevreden van het resultaat. De voorzitter wist ons ook te vertellen dat ’s morgens vroeg een stuk van de bepijling en splitsingsborden weg waren… dat is zeker niet leuk.

Geniet van de foto’s!

{gallery id=hechtel rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120916{/gallery}

De opgepoetste GPS Track kan je hier gratis op De Wandelkrant als een GPX bestand downloaden!

Afstand: 19.4 km – Hoogteverschil: 15 m – Tijd zonder rust: 5h03′

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/120916.kml’}