120812

2012-08-12 Kortessem (B Limburg)

120812

Kortessem

Limburg, België

Zondag 12 augustus 2012

Organisatie: Iris Kortessem

Afstand: 12,5 km

Waardering:4 voetjes

Met onze auto rijden we richting Vliermaalroot, maar tot onze grote verrassing zie ik net voordat ik wil afslaan een plaat “Wandeling” staan die naar Kortessem wijst. Zowel in de Marching als in het wandelboekje van de Beide Limburgen stond nochtans, net als vorig jaar, Vliermaalroot opgegeven als startzaal.

Na aflevering van de bijna laatste wandelkranten in de startzaal, in het centrum van Kortessem, vertrekken we aan onze tocht. 12 km maar vandaag, vanwege de voetbal in de namiddag.

Zijn hier 2 verschillende parcoursmeesters bezig geweest? Voor de controle was het landschappelijk een mooie wandeling, maar continu – op een streepje na – asfalt en beton, na de controle kregen we vrij vroeg onverhard tot bijna aan het einde toe, ook in een landschappelijk mooi gebied.

De lus liep wel voor het eerste grote stuk samen vanaf de controlepost, wat voor de langere afstanden ook niet zo leuk moet zijn geweest? Meestal maakt men de lus vanaf de controlepost.

De startzaal, een groot cultureel centrum was wel zeer aangenaam en vrij fris om te vertoeven. De controlezaal was een kleiner parochiaal centrum. Het eten en drinken was zeer goed verzorgd en zeer betaalbaar, met vriendelijke bediening.

Het eerste stuk gaat via fruitweiden en de Meershovenkapel, naar de kerkhofkapel met zijn Romeinse anekdote (zie foto’s) langs de vergane glorie van het Rood Kasteel naar Parochiaal centrum De Bron. Na de rust via de Lambertusbron (zie foto) door een groen en landbouwgebied neven de Mombeek op. Onderweg aan de visvijver en op het fietsrouteknooppuntpad, staat een ijsventer kortbij de Bombroekmolen. En het ijs was lekker 😉 Zo gaat het verder via de finse piste naar het centrum van Kortessem toe.

Besluitend mogen we zeggen dat het een landschappelijk mooie wandeling was, maar voor ons te veel asfalt/beton voor het eerste grote gedeelte. Ook de opgegeven afstanden waren iets korter als wij gemeten hebben met onze App. Of deze App echt zo nauwkeurig is, dien ik nog even te vergelijken met recent opgenomen routes van onze zomerwandelvakantie in het Paznauntal (Tirol, Oostenrijk) waar ik beide toestellen parallel heb gebruikt. Uitsluitsel hierover volgt binnenkort. Merk ook op dat de routes niet opgepoetst zijn, dat zal voor een vrije zondag zijn (als die er nog komt dit jaar).

AANPASSING 13/08/2012: van Bert Bos kreeg ik zondagavond een mooie opgekuiste track, waarvoor dank! En inderdaad, de wandelafstand blijkt juist te zijn zoals vermeld in het startlokaal. Blijkbaar is de App iets minder nauwkeuriger, wat ik vermoedde, omdat de track nogal van links naar rechts wiebelde over de straten, waardoor je wel extra meters creëert die er eigenlijk niet zijn.

Geniet van de foto’s!

{gallery id=kortessem rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120812{/gallery}

De opgepoetste GPS Track kan je hier gratis op De Wandelkrant als een GPX bestand downloaden!

Afstand: 12.50km – Hoogteverschil: nihil – Tijd zonder rust: 2h40

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/Track_(12-08-12_10-57-56).kml’}