120630

2012-06-30 Oostham (B Limburg)

120630

Oostham

Limburg, België

Zaterdag 30 juni 2012

Organisatie: De Torenvrienden

Afstand: 17 km

Waardering:5 voetjes

Als we aankomen in de startzaal van de Torenvrienden te Oostham, weet de parkeermeester ons te vertellen dat er nog 8 parkeerplaatsen vrij zijn. Wat een regeling! Nu, voor ons niet gelaten, want we hebben nog 350 wandelkranten mee voor deze tweedaagse wandeltocht. Na een klapke met het bestuur en de parcoursmeester besluiten we toch voor de 18km te gaan, alhoewel ons de 12km wordt aangeraden, ook door een wandelaarster die het gesprek meevolgt.

Vanaf het vertrek loop je even langs een rustige wijkstraat, tot aan de afslag naar de oude pastorie, over belgische koppen (kassei). Aan de pastorie aangekomen, langs een mooie dreef, worden we het bos ingestuurd. We passeren nog langs een kapel en een oude hoeve, vlak na de splitsing met de kortere afstanden. Via boswegen en rustige straten worden we opnieuw in een bos gebracht. Wat doet die koelte goed vandaag.

Zo naderen we langs een wijk ons eerste rustlokaal, de nieuwe kantine van Ham. Maurice en Madeleine zijn ook vandaag weer met elkander op stap, nu vraag ik aan hum om foto’s te mogen maken. Ondertussen genieten we van een goede kom soep. Een fris getapte pint, dat smaakt vandaag ook!

Na de pauze wandelen we langs het sportpark door via enkele straten terug het bos in. Nadien volgt een wat langer stuk asfalt. Maar dat wordt gecompenseerd door een mooi veldwegeltje waar we ook de inleidende foto schieten: een handpomp in het veld. Twee wandelaars hadden deze afslag gemist, maar we hebben hun nog op tijd kunnen waarschuwen met luidkeels te roepen. In de tweede rustpost, een schutterij, bedanken ze ons nog eens hiervoor. Hier drinken we een goed gekoeld witbiertje.

Nadien volgt nog een groot stuk in de bossen van Gerheserheide. Op verschillende plaatsen wordt hier terug licht gebracht in dit bos. Op zeker moment wandelen we op de grensstraat, met links een bord Beverlo Beringen, rechts een bord Heppen Leopoldsburg. Vanaf dat punt slaan we links af om een lang recht stuk fietsroutenetwerk te volgen. Dit vond ik persoonlijk iets minder goed gedaan… maar wie ben ik hé!

Het laatste stuk komt eraan. Via het bos belanden we aan een kleine sociale wijk, en zo in het centrum, vlakbij de startzaal. We merken hier aan de rotonde met de mijnlamp twee speciale fietsen op, die worden voortbewogen door rechtopstaand te trappen (zie foto’s).

In de startzaal aangekomen merken we dat onze moezelwijn verkoper het voor bekeken houdt. Spijtig, anders had ik nog wel een flesje willen kopen. Met een niet al te frisse Icetea lessen we onze dorst. Die drankjes zullen hier wel verkocht hebben als zoete broodjes, met over de 1200 wandelaars vandaag op deze warme en droge laatste juni dag.

Al bij al kunnen we deze wandeling zeker aanraden, maar als tip raden we u aan om eens naar een van hun volgende wandeltochten te gaan, met als vertrekplaats niet deze startzaal in het centrum, maar de laatste controlepost tegen het bos aan! Gegarandeert dat je dan nog mooiere parcours voorgeschoteld krijgt.

{gallery id=kristoffeltocht rows=1 cols=10 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120630{/gallery}

Het opgepoetste GPS Spoor ( Track ) met Waypoints kan je hier gratis op De Wandelkrant als een zip bestand downloaden!

Afstand: 17 km – Hoogteverschil: 15 m – Tijd inclusief rust: 4h20

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/120630.kml’}