120617

2012-06-17 Hamont (B Limburg)

120617

Hamont

Limburg, België

Zondag 17 juni 2012

Organisatie: De Grevenbroekers

Afstand: 18,8 km

Waardering:6 voetjes

Vandaag gaan we wandelen in de Limburgse Kempen te Hamont-Achel. Via de lokale hoofdwegen en de nodige wegomleggingen doen we er toch bijna een uurtje op om er met de auto te geraken. Wie had dat gedacht? De start is voorzien in de kantine van voetbalclub Excelsior. Parking is voorzien langs de straat naar de kantine toe en aan en tegenover de kantine op braakliggend terrein. We hadden gelukkig nog een plaatsje vlak bij het startlokaal waar we eerst de nodige stapels kranten leveren die hier erg in de smaak vallen: ruim 200 kranten hebben we hier zonder moeite kunnen verdelen.

Na een kort gesprek met het bestuur vatten we onze wandeling aan, we kiezen voor de 19 km die volgens mij het mooiste parcours is van de aangeboden wandelingen tot 20km. Het eerste stuk is wel vrij lang, een goede 9 km, maar wel prachtig. Vanaf de start duiken we meteen het groen in om uit te komen op de Watermolenstraat, een verkeersarme straat. Op het kruispunt gaan de korte afstanden rechtdoor het bos in, we volgen nog even een andere weg om iets verderop een prachtige dreef in te wandelen. Rechts ligt er nog een veld, maar wat verderop is het allemaal puur natuur. We horen de vogeltjes fluiten rond oms heen. In vogelkastje nr 38 is niemand thuis, dat zal wel met zo een prachtweer 😉 Wat hier opvalt is het zuivere water van de vele beekjes, maar dat heeft te maken met een historisch project lezen we wat verderop aan de sluis. Het overtollige water wordt via deze sluis naar de Warmbeek afgevoerd. Met dit mechanisme kunnen de slootjes van de Warande en de Vraan onder water gezet worden zodat het water over de bedden kon sijpelen om de graslanden te bevloeden via een bovenzouw en een onderzouw. Al bij al een vernuftig systeem van watering, daterend van 20 jaar voor de eerste wereldoorlog. Dit verklaard dan ook het naambord de Eilandjes wat we tegenkomen.

In het domeinbos van De Warande kan je een wateringpad van 3.1km volgen of een grotere wandeling van 19km door de warmbeekvallei. Onderweg komen we ook naambordjes tegen van de trappistenwandelroute Orval, die voorbij de Kapel Onze-Lieve-Vrouw-in-de-Nood komt. Deze kapel dateert al van 1838 en werd opgericht in opdracht van een Hasseltse madam, mevrouw Wauters-de Sallez, die ook het Kasteel Genenbroek met erbijhorende gronden kocht. Aan de kapel is een groot afdak aangebouwd waarbij het V-vormige dakprofiel werd doorgetrokken. Een achttal rustbankjes staan er mooi geometrisch onder. Na een strookje asfalt duiken we terug het bos in om zo aan de Kaasbouw te komen. Hier stond rond 1880 een boerderij en hooischuur bij de vloeiweiden, voorzien voor kaasfabricatie. Via de Jagershoef dreef belanden we aan een moderne hoeve. Vader en moeder gans bewaken hier luidkeels hun kleintjes. Via velden en weiden belanden we wederom het bos in. Aan de geologische tuin komen we de parcoursmeester tegen op zijn fiets. Er tegenover staat De Waag, of beter stond. Hier werd het graan verplicht gewogen. Naast de funderingen die een stille getuige zijn van dit alles, staan 2 moderne insectenwolkenkrabbers opgesteld.

We vervolgen deze dreef en komen zo voorbij aan de Tomp. Volgens geschiedkundige bronnen was dit een Torenmolen. De molenaarsfamilie Nagelmaeckers – later stichters van de gelijknamige bank- woonden iets verderop in een boerderij. De Warmbeek vloeit hier ook rustig voorbij. Op het einde van de lange dreef komen we terug op een strookje asfalt terecht. Dat is weer even geleden… We passeren slechts enkele gebouwen, waaronder ook een manege, en Het Mulke, de laatste watermolen van Grevenbroek. Hier kan je ijscreme komen eten, en alhoewel er OPEN staat, zien we wel een kat, maar geen volk. Op het einde van de weg staat een reuzengrote parking volledig leeg. Wandelaars kunnen hier starten voor een van de 4 wandelingen die hier aangeboden worden in de vallei van de Warmbeek, gaande van 3.2km tot 13.9km. De overige afstanden zijn 4.4km en 5.7km lang. We zitten nog steeds op het eerste stuk van onze wandeling, tijd dat we de controlepost gaan naderen want onze magen beginnen al te knagen.

Via houtkanten en bomenrijen van het domein Beverbeek komen we aan een kruispunt met wandelaars komende uit de vier richtingen. Inderdaad, de controlepost is vlakbij. Alhoewel binnen een mooie ruimte is voorzien zit het merendeel lekker buiten te picknikken. De aspergesoep smaakt ons heerlijk. Na de rust en de nodige versnaperingen beginnen we aan de korte lus van 4km. Ik word aangesproken door een dame die mij blijkt te herkennen. En inderdaad, het is Rita van de Alpenfreaks, die ik enkele jaren geleden voor de eerste maal heb gezien op een treffen van de Alpenfreaks in de Ardennen. We praten eventjes met elkander.

We vervolgen onze wandeling via het kasteel van Beverbeek, waar we wel geen beeld van opvangen, buiten een bord met foto erop, en steken er de weg over om in een schraal bosgebied te wandelen. Via de Grensdijk belanden we terug aan de boerderij van Grevenbroek waar we nu langs paseren op de terugweg van de lus langsop een bospad, een boomstoel en een minivijver.

Na de rust starten we aan de laatste 5km. Zeker een 8-tal quads slaan met veel lawaai het zelfde pad in als dat van de wandeling. Even later splisten ze zich af, maar nadien rijden ze terug samen op het wandelpad van deze tocht. We wandelen verder in een licht heuvelend bos over schrale zandweggetjes. plotseling duikt er een kast op met rode buizen die in de grond lopen??? Iets verderop als we het bos uitgaan lopen we tegen de achterkant van een industrieel gebouw op. Er ligt hier een fortuin aan materiaal onbeheerd achter. Op de hoek van het complex waar we neven op wandelen, zien we plots buizen de grond ingaan. Deze lopen door het bos verder, naar de kast die we gezien hebben.

De laatste kilometers zijn opnieuw in bosgebied voorzien. De allerlaatste gaat via velden, een hondenpension en de boerderij Kiek Oet naar de aankomst toe. De parking staat al vrij leeg. Bij aankomst stellen we vast dat de 200 meegebrachte krantjes gretig zijn meegenomen. We wensen de voorzitter nog een dikke proficiat met deze mooie wandeltocht, 6 voetjes waard!

Zondag 14 oktober hebben ze hun volgende wandeltocht, de Grenswandeling, met vertrek aan zaal De Posthoorn, Stationstraat 7 te Hamont.
Deze tocht gaat door het stadje Hamont naar de bossen, heide en beemden van Hamont en Achel en grensoverschrijdend naar Nederland.
Een dikke aanrader om te noteren op je wandelagenda. Doen hé!

{gallery id=sintjobwandeling rows=1 cols=10 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120617{/gallery}

Het opgepoetste GPS Spoor ( Tra
ck ) met Waypoints kan je hier gratis op De Wandelkrant als een zip bestand downloaden!

Afstand: 18,8 km – Hoogteverschil: 10 m – Tijd inclusief rust: 4h40

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/120617.kml’}