120610

2012-06-10 Turnhout (B Antwerpen)

120610

Turnhout

Antwerpen, België

Zondag 10 juni 2012

Organisatie: AWSV Turnhout

Afstand: 15,7 km

Waardering:5 voetjes

Omstreeks 12 uur vertrekken we voor de 15km op deze editie van de speelkaartentocht te Turnhout. Turnhout is al vanouds wereldijd bekend voor haar speelkaarten. Vandaar de benaming van deze wandeltocht…

We kozen voor de 15km omdat volgens de parcoursmeester dit parcours het meeste natuur te bieden heeft. Hij merkte er wel bij op dat het eerste stuk langs rustige wegen was, om tot in het groen te geraken.

We verlaten de zaal en slaan al iets verderop rechts af waar we links een wijk zien en rechts al wat groen. Dit gaat over cementen tegeltjes. Op de hoek van de wijk staat een kapelletje, hier slaan we links af en volgen er een lange rechte baan maar zonder al te veel verkeer. We merken een mooie molen op in de tuin van een huis, omzoomd door een bloemenpark. Mooi!

Iets verderop worden we flink in de gaten gehouden door beveiligingscamera’s. Big Brother is watching you! Wat verderop slaan we rechts af, eerst hebben we nog een lintje asfalt, maar al snel lopen we over een brede kiezelweg richting militair domein. Paarden grazen in de wei. Zo komen we aan op het militair domein Tielenheide: een uizonderlijk natuurgebied. Het domein omvat uitgestrekte dennenbossen, moerasbossen en historische vennen. Daarnaast zijn er ook heideterreinen en unieke soorten graslanden aanwezig. Het domein sluit aan op natuurgebieden van de Kaliebeek en vormt een naadloos geheel van 750 hectare natuur.

Op het voormalig militair domein zie je nog de restanten van het leger staan: barraken, loodsen, oefentereinen, … vanwege loslopende paarden, die we echter niet gezien hebben omdat er teveel drukte was van de wandelaars, staan er ook poorten, die je als wandelaar terug dient te sluiten.

Op de kop van het natuurreservaat, steken we de spoorweg over, en belanden we zo aan de rand van het schietterein van het Belgisch leger. Hier volgen we de spoorweg parallel mee tot we aan een weg belanden via een kleine oversteek van een gracht. We naderen zo de controlepost via een tweetal rustige straten. Onderweg zien we nog een knooppunt paal staan van de wandelroute Antwerpse Kempen. Ook een ruiterpad en een fietslus van Kasterlee paseren hier. Onder het straatnaambord hangt een ander bord met verklaring van de straatnaam. De mooie controlepost biedt ook rustplaatsen buiten aan. Fijn, zeker met dit weer. Voor €1,50 krijg je hier een hele grote kom soep met verse groentjes erin. Dat smaakt. Ook één palm gaat er nadien lekker in. In de zaal zit niet zoveel volk.

Na de pauze, die halverwege was, wandelen we verder via een kiezelweg langs het militair domein op aan de ene kant en velden aan de andere kant afgezoomd met een beek, de Grote Caliebeek. Af en toe zie je ook een vijver. Een span met 2 paarden komt ons tegen op een bosweg. Iets verderop slaan we het militair domein Tielen Kamp 1 en 2 in. Deze kampen werden opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voorheen was dit gebied een “vroente”, een gemeenschappelijke heidegebied door de eigenaar ter beschikking gesteld aan de inwoners van Thielen, om hun schapen te laten grazen. Ook werd er turf gewonnen, vandaar ook de vijvertjes. Sinds 1974 vormt dit kamp de thuisbasis van het Derde Bataljon Parachutisten die er nog regelmatig oefeningen organiseren.

Opgelet, de GPS track zeker niet volgen, je wordt waarschijnlijk NEERGESCHOTEN … door het Belgische Leger! Enkel na schriftelijke toelating van de bevoegde militaire autoriteiten mag je er wandelen!

Eenmaal uit dit gebied wandelen we verder via een stukje zeer rustige weg waar we enkel fietsers tegenkomen. Zo slaan we verderop links af, het natuurreservaat Winkelsbroek, waar we een vijver met vogelkijkhut zien. Af en toe zijn er houten stijgers voorzien op broeke stukken. Het is een zeer mooi stukje natuurgebied. Eenmaal eruit belanden we terug op onverhard tot bijna aan de finish. Al bij al een zeer mooie wandeling!

Een groot probleem hier is dat er geen echte parking aanwezig is, maar dat heeft de organisatie vakkundig opgelost door twee parkeerwachters te voorzien die alle auto’s netjes langs de straat laat parkeren. Ook de politie was aanwezig om het verkeer vanaf de hoofdweg te regelen, en overstekende voetgangers veilig te laten oversteken.

De zaal zelf is ruim en ook buiten is er plaats om even uit te rusten. Aan de  zaal zelf is een kleine parking aanwezig, maar die voldoet natuurlijk niet om de meer dan 1600 wandelaars op te vangen.

Zoals steeds registreren we de wandeling op onze wandel GPS, maar zoals in de kleine lettertjes te lezen valt van deze website kan het zijn dat bepaalde paden simpelweg NIET toegankelijk zijn, behalve voor deze wandeldag !!! Wens je alsnog te komen wandelen in deze buurt? Op zaterdag 1 september ben je alvast welkom op de volgende wandeling van deze club. Wie weet kan je er dan de gloednieuwe Herfsteditie van de Wandelkrant meenemen! De voor deze wandeltocht meegebrachte wandelkranten waren op een mum van tijd meegenomen door de aanwezige wandelaars.

{gallery id=speelkaartentocht rows=1 cols=10 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120610{/gallery}

Het opgepoetste GPS Spoor ( Track ) met Waypoints kan je hier gratis op De Wandelkrant als een zip bestand downloaden!

Afstand: 15,7 km – Hoogteverschil: 10 m – Tijd inclusief rust: 3h47

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/120610.kml’}