120513

2012-05-13 St Odiliënberg (NL Limburg)

120513

St Odiliënberg

Limburg, Nederland

Zondag 13 mei 2012

Organisatie: wv Roerdal 87

Afstand: 18 km

Waardering:5 voetjes

Na het betere modder en slijk werk van vorig weekend, hebben we vandaag opnieuw het zonnetje mee bij een goede 15 graden met af en toe een zacht, ietwat kouder, briesje. Uit het uitgebreid aanbod van wandelingen merken we op dat er te St Odiliënberg de jaarlijkse aspergetocht is. Vanaf de maand juni hebben ze ook iedere maandag hun Zomeravondwandeling en dit tot eind augustus, 13 in een dozijn, en dit wordt hun 25ste serie, een lustrum! Je kan dan telkenmale van 16u30 tot ten laatste 19u een ander parcours van 10km bewandelen met halverwege een mobiele controlepost waar je koffie, thee, choco of fris kan verkrijgen aan zeer democratische prijzen. Dit om maar aan te geven hoeveel natuur hier aanwezig is! Het vertrek is steevast van uit het Partycenter “Den zwarte berg”. Vandaag hadden ze een bus op bezoek, die van Horizon Donk uit Belgisch Limburg.

We kozen voor de 18 km, om tussendoor nog even te kunnen genieten van een terrasje.

Van bij de start duiken we landbouwgebied in omzoomd door bossen en dit op lekker onverhard dwars over het erf van de boer. Nadien passeren we een rustige visvijver. Via enkele lokale weggetjes naderen we zo de controlezaal. Aspergesoep aan €1.20, dat smaakt. Bij het verlaten van de zaal loop ik Maria nog tegen het lijf, de vrouw van de secretaris, en wisselen we wat info over het parcours. Zo beginnen we aan de lus. We gaan rond het dorp, met aan de ene kant een wijk, aan de andere kant landbouw gebied. We steken een drukke baan over en zien enkele volkstuintjes. Dan naderen we een sportterein waar een jeugdvoetbal tornooi bezig is. Via een strookje asfalt belanden we terug midden in de natuur. We wandelen verderop door een mooie dreef tot bijna aan een hoofdweg. Die steken we over om daarna een heel stuk over het verhard wandel fietspad terug te wandelen naar de controlepost. Bijna aan de controlepost merken we een 3* hotel-restaurant-cafeterras op. En het zonnetje schijnt. Hier strekken we even onze benen!

Na deze aangename rustpauze die bij meerdere wandelaars in de smaak valt, vervolgen we het parcours door het rustige dorp tot aan de controlezaal. Er is nog maar weinig volk binnen. We vervolgen opnieuw onze route en komen een paar straten verder uit op de rand van het dorp. Hier volgen we een hele tijd een beekje tussen het dorp en de velden in. Mooi! We belanden in een bos, wat nadien uitgeeft op het kasteelpark waar we vandaag door mogen wandelen. Er is nu ook een terras, maar dat laten we links liggen. Via de kasteeldreef slaan we verderop links af om via een weg en een bospad aan de startzaal uit te komen. Hier komen we nog een jonge crosser tegen die wat verloren gereden is, want de cross was wat verderop vandaag!

Terug aangekomen praat ik nog even met Jos van de Vorst, secretaris van de club en onlangs gelauwerd met de Orde van Oranje Nassau, een koninklijke onderscheiding. Daarna zie ik nog een oude bekende, de broer van Maria. Nu wordt het hoog tijd om naar huis te rijden, anders blijven we weer “plekken”. Gelukkig zijn alle 120 wandelkrantjes weg, en blijven er enkel lege dozen over.

Josje had me gevraag om geen slechte kritiek neer te schrijven. Over het stuk van de tweede lus waar nogal veel verhard aan te pas komt, geeft hij aan dat er ook wandelaars zijn die juist wel verhard willen en geen onverhard. Nu, voor de Wandelkrant is het zo, dat we hier wel rekening mee houden. Betekent dan dat dit geen mooie wandeling is? Neen! We proberen enkel een indicatie te geven, en met vijf voetjes is dit op een maximaal te behalen score van zes voetjes zeker geen slechte zaak. Ik garandeer je dat er zeker “Zomeravondwandelingen” van hun bij zijn die 6 op 6 halen! Omdat ze dan een mobiele koffiebar hebben die zelfs op onverhard kan geplaatst worden. Maar omdat ze nu een vaste controleplaats hebben midden in een volgend dorp, is het vanzelfsprekend dat je niet op onverhard kan lopen va begin tot eind. Bij deze proficiat aan de gehele organisatie en doe zo verder, dan komen we zeker nog eens af!

{gallery id=roerdal87 rows=1 cols=10 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120513{/gallery}

Het opgepoetste GPS Spoor ( Track ) met Waypoints kan je hier gratis op De Wandelkrant als een zip bestand downloaden!

Afstand: 17,6 km – Hoogteverschil: 15 m – Tijd inclusief rust: 5h02

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/120513.kml’}