120506

2012-05-06 Vijlen (NL Limburg)

120506

Vijlen

Limburg, Nederland

Zondag 6 mei 2012

Organisatie: Jo-Ne Vijlen

Afstand: 13 km

Waardering:5 voetjes

Nadat ze gisteren de gehele dag regen hadden gehad te Vijlen, en de paden omgetoverd waren tot publiekelijke modderbaden, besluiten we toch maar om deze mensen een riem onder het hart te gaan steken. Zeg nu zelf, je hebt 2 mooie wandeltochten per jaar, waarvan eentje volledig in de modder valt. Dat wens je toch niemand toe! Zaterdag waren er een 300 goede zielen hier op pad, vandaag, zondag, ietsje meer als 600 wandelaars, waaronder ook enkele bussen, zoals deze van “Wandelklup Den Engel” van Leuven (en dat is geen typfout 😉 )

We kozen eerst voor de 18 km, maar nadat we meteen in de natuur waren gedoken (en enkelen zelfs letterlijk, zo in de netelen) en ons op gladde paden hadden begeven, was het voor ons duidelijk dat we op het parcours van de 18 km nooit op tijd terug waren voor onze volgende afspraak later op de dag.

Bijgevolg maken we na de pauze, waar we een heerlijke volle kom soep voor €1,20 hadden, de wijze beslissing om het parcours van de 18 km rechts te laten liggen (ja, het was een rechtse afslag) en rechtdoor te gaan, door de modder heen. Was het nu +30 graden (zoals het verleden jaar bijna was rond deze tijd…) , dan waren we blij met deze bosrijke omgeving, die ons aan het Sauerland deed denken. Plotseling zoeft het liedje van Ingeborg door mijn hoofd: door de wind, door de regen, dwars door alles heen… alleen was ze de modder vergeten.

Na een mooie lus door bosrijk parcours, komen we moe terug aan de rust vanwege het vele ploeterwerk door de modder. Een Vaals Jenevertje in een diepgevroren glas, voor €1,20! Dat smaakt! Daarna volgt nog een warme choco met een koekje. Zo kunnen we terug recht naar het einde toe wandelen. We zien nog een plaat van het “Hijgend Hert” hangen, Nederlands hoogst gelegen berghut. De laatste kilometers gaan via een asfaltweg. Eerst is er wel een drukke toeristische weg waar ook enkele autocars passeren, na de splitsing zitten we op een lokaal weggetje, langzaam dalend tot in het achtergelegen dorpje van Vijlen. Via een weide en enkele boomgaarden waar de meeste bloesems al weg zijn, klimmen we terug omhoog tot op de hoofdweg in Vijlen. Nadien bereiken we de startzaal meteen. Onze auto staat enkele straten verderop. Parkeren viel nogal mee omdat er weinig volk was, maar als het echt goed weer is, zal dat hier wel een probleem geven! Ook de startzaal is net groot genoeg vandaag. Op warmere dagen in het verleden zette men tenten voor de startzaal, dat was nu volledig onnodig. Ook dan was het wel even zoeken naar een plaatsje. Maar gelukkig kent Vijlen ook wel enkele cafeetjes…

We kunnen geen zes voetjes geven, maar slechts vijf, vanwege de iets kleinere controles en parkeergelegenheden. Bussen hebben wel een plaatsje, dus als je als wandelclub met een volle bus komt, zal je daar geen last van hebben. Maar voor de doorsnee wandelaar is het wel even zoeken naar een plaatsje als je hier niet bekend bent. Ook de startzaal en in mindere mate de controlezaal zijn wat beperkt. Bij de controlezaal lag de uitbreiding gereed, maar daar was geen nood aan bij dit weer. Daarentegen is er wel een goede catering aanwezig tegen wandelvriendelijke prijzen. Als het volgend jaar goed weer is, komen we graag af voor de 25 km!

{gallery id=vijlen rows=1 cols=10 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120506{/gallery}

Het opgepoetste GPS Spoor ( Track ) met Waypoints kan je hier gratis op De Wandelkrant als een zip bestand downloaden!

Afstand: 13 km – Hoogteverschil: 110 m – Tijd inclusief rust: 4h02

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/120506.kml’}