120429

2012-04-29 Borgloon (B Limburg)

120429

Borgloon

Limburg, België

Zondag 29 april 2012

Organisatie: De Loonse Tsjaffeleers

Afstand: 13 km

Waardering:5 voetjes

Vandaag waren we pas in de vroege namiddag op pad. In de voormiddag stonden nog enkele andere werkzaamheden op het programma, waaronder een klusje van 50 pakjes van 25kg versjouwen en het ontwerpen van de nieuwe flyers en posters voor de wandelkrant. Zaterdag was ik al even in de voormiddag naar Borgloon gereden om de eerste 400 wandelkranten in alle exclusivitiet te verdelen bij de Loonse Tsjaffeleers. Zondag namiddag waren er nog slechts een 20 tal kranten over toen we aankwamen bij de startzaal, de veiling van Borgloon. Fijn dat de nieuwe wandelkrant zo in de smaak valt!

We kozen voor de 13 km, met een donkere regenlucht in het verschiet. Na enkele drupjes regen bereiken we een eerste kunstwerk (zie foto’s) bij het klooster van Colen in Kerniel. We bezoeken het klooster zelf niet, deze kan je zien in onze allereerste fotoreportage van de Marching. We volgen nu enkele veldwegen, en nadien lopen we even parallel mee aan een N (Nationale)-weg. Rechts zien we op een heuvel nog een kasteel liggen. We buigen uiteindelijk af naar Borgloon city met de toren van de siroopfabriek in zicht. Maar we worden direct nadien terug de boomgaarden ingestuurd en komen zo aan bij de controlezaal, een scholencomplex. We nemen geen pauze, maar maken de eerste lus. Een geweldige mooie lus door de boomgaarden, met de nodige kunstwerkjes onderweg. Hadden we meer tijd gehad en de 20 of 30 km kunnen afleggen, dan hadden we zeker een waardering van 6 voetjes kunnen geven zo te zien op de glooiende landschappen die erop volgen midden in de natuur waar we spijtig genoeg afscheid van dienen te nemen. Onderweg komen we nog een 30 ton roestig ijzeren kunstwerk tegen, een ware publiekstrekker, een evenbeeld van de kerk verderop.

Na de roestige ijzeren kerk wandelen we opnieuw Borgloon binnen,na een steile klim. Een Hollandse dame snakt even naar haar adem. Maar ze geraakt er evengoed. Ieder zijn eigen tempo is hier het beste advies! In de city merken we een winkeltje op waar ze een bekend ijscreme merk verkopen. Gezien de 22 graden een verantwoord excuus om even te zondigen. We hadden toch net onze laatste zonden opgebiecht in de kerk van Borgloon 😉

En zo komen we terug aan in de controlezaal te Borgloon. Vandaar uit is het nog enkele km’s naar de startzaal. We foetelen even en maken de laatste zijsprong vlak voor het veilinggebouw niet, daar we anders meteen aan onze geparkeerde auto aankomen.

Zo komen we aan in de veilingzaal, waar we nog even een gesprek voeren met de voorzitster Diana Dens. Vandaag mochten ze bijna 2000 wandelaars verwelkomen, gisteren bijna 1400 zielen. Een team van 50 medewerkers heeft het hele weekend zorg gedragen voor een perfecte wandelbelevenis tussen de bloesemende boomgaarden. Ook de pannekoeken nadien smaakten velen. Enkele dagen voordien hebben ze ook nog eens deze startzaal in orde gezet, en dat dient ook nog eens allemaal opgeruimd te worden! En dan spreken we nog niet eens over het uitstippelen van het parcours en de bepijling. Proficiat aan het gehele team!

Al bij al hebben we genoten van deze wandeling die een goede vijf voetjes waard is. Mooie bloesems met de nodige strookjes cultureel erfgoed en kunstwerken midden in de natuur. Zeker een aanrader om te noteren in uw agenda voor volgend jaar.

{gallery id=borgloon rows=1 cols=10 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120429{/gallery}

Het opgepoetste GPS Spoor ( Track ) met Waypoints kan je hier gratis op De Wandelkrant als een zip bestand downloaden!

Afstand: 13 km – Hoogteverschil: 50 m – Tijd inclusief rust: 3h40

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/120429.kml’}