120415

2012-04-15 Deurne (B Vlaams-Brabant)

120415

Deurne

Vlaams-Brabant, België

Zondag 15 april 2012

Organisatie: Sporton Deurne

Afstand: 13 km

Waardering:5 voetjes

Afgelopen dagen was het zeer wisselvallig weer met regelmatig buien bij +10 graden overdag bij een soms wat koud aanvoelende NO wind in de vroege morgen (naar verluidt 😉 ). Vandaar dat we ditmaal met lange broek op pad waren.

Vandaag rijden we naar Deurne. Neen, niet Deurne tegen Antwerpen, wel tegen Diest. Dat was de keuze van de buienradar, want hier zou het moeten meevallen met de buien, en het heeft ook nog geklopt voor ons. Als we bij de startzaal aankomen gereden, zijn er al veel geparkeerde auto’s te zien langs de straten. Wij vinden net nog een gaatje iets voorbij de startzaal langs een dwarsstraat. Dat valt mee.

Net als we de startzaal verlaten zien we nog enkele koppels van onze vorige wandelvakantiereis naar het Zillertal. Dat was weer een tijdje geleden dat we ze gezien hadden. Daarop komen we ook onze filmman tegen van het Zillertal. Deze keer heeft hij het videofilmpje bij van de Zillertal reis van vorige zomer, volledig gemonteerd. Ik ben eens benieuwd naar het eindresultaat, zal het zo dadelijk weten als ik de kopie maak om het nadien op deze website te plaatsen. Dank u, Guido! Vooruit, we beginnen eraan, vandaag doen we de 13 km. We twijfelen nog even voor de 20, maar zijn niet zo zeker van het weer…

Vanaf de start gaat het via de Kerk en de kapel de natuur in. Dat is een goed begin. Via enkele veldwegen komen we terug op een rustige straat uit, slaan het hoekje om, en gaan terug het veld in. We volgen nog een kleine beek, die wel wat vervuild is. Spijtig dat men hier in België nog niet altijd door heeft dat het ook anders kan. En dan hoef je zo ver nog niet te gaan: zoiets zien we in onze noordelijke en oostelijke buurlanden niet! (tot nu toe toch niet)

We komen terug aan in de bewoonde wereld, waarbij we de Hasseltsebaan oversteken, terug de velden in, neven een natuurreservaat op, via een kasteel domein, een treinspoor overstekend, zo terug de bewoonde wereld in, naar de controlezaal, Sint Barbara.

In de controlezaal worden we er attent op gemaakt dat de soep die we eten zelf gemaakte is, en ja, dat proeven we ook. Lekker. Ondertussen komt ook Guido, onze filmman, binnen bij ons zitten. We praten nog over koetjes en kalfjes, en vertrekken terug verder voor de wandeling. Via enkele straten, een watertoren en een boerderij belanden we opnieuw op onverhard. Ook een kapelletje mag in dit verhaal niet ontbreken.

Na het kapelletje zien we in de verte een spookkasteel staan, een kast van een nieuwbouw, volledig omheind, met witte plastic in de vensteropeningen. Geld op, of in de groene zone gelegen? Of beide? Of geen van beide? Ik weet het niet, maar het is wel zonde om zoiets te zien staan onderkomen. Het is nog even verder, via een bos, fietspad en onverhard dat we terug in de bewoonde wereld aankomen, en we opnieuw een hoofdweg dienen over te steken. De weg die we nu volgen komt nog voorbij een treinstation van weleer, en zo aan de kerk van Deurne uit, waar we in het begin van de wandeling waren afgeslagen neven de kapel op.

Al bij al hebben we genoten van deze wandeling die een goede vijf voetjes waard is. Veel natuur en onverhard, af en toe een streepje verhard waar het niet anders kan. Zeker een aanrader, met de goede catering en speculaastaart, blijkbaar de delicatesse hier, maar die hebben we niet geproefd. Dat zal voor een volgende keer zijn!

{gallery id=deurne rows=1 cols=10 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120415{/gallery}

Het opgepoetste GPS Spoor ( Track ) met Waypoints kan je hier gratis op De Wandelkrant als een zip bestand downloaden!

Afstand: 12.3 km – Hoogteverschil: 100 m – Tijd inclusief rust: 2h57

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/20120415-Deurne-Vlaams-Brabant-B.kml’}