120401

2012-04-01 Weert (NL Limburg)

120401

Weert

Limburg, Nederland

Zondag 1 april 2012

Organisatie: AV Weert

Afstand: 20 km

Waardering:5 voetjes

Afgelopen dagen zijn de temperaturen drastisch gezakt met opnieuw nachtvorst aan de grond en een lutelle 10 graden overdag bij een soms wat koude NO wind. Alhoewel ze voor dit weekend eerst slechter weer gaven, viel het al bij al nog mee. Zaterdag was het welliswaar zwaar bewolkt maar zagen we toch af en toe een zonnetje door het wolkendek priemen, zeker op de late namiddag. Vandaag, Palmzondag, en het begin van de Paasvakantie, begint met een heldere koude hemel. Toch maar met korte broek en T-shirt gaan wandelen? Ja hoor. En het viel allemaal reuze mee.

Vandaag gaan we in Weert wandelen. We stoppen op de plaats waar onze GPS het zegt, maar zien enkel een sportplein en enkele geparkeerde auto’s naast de weg. Vandaar dat we even verder rijden tot aan het rond punt, waar we in tegenoverliggende richting wel een plaatje wandeling zien, wijzend in de richting dat we vandaan kwamen. Ah, dan waren we toch juist? We rijden verder tot het eerste omkeerpunt en rijden terug. Iets verder wijst een volgende pijl een zijstraat aan. Rechts is er parking voor een 200 tal auto’s, maar deze staat boenkvol. Dan maar verder door naar de kantine op het einde waar de start is. Ook hier is er geen vrij plaatsje meer te bespeuren. En zo geraken we terug tot op de hoofdweg waar onze GPS zei van te stoppen. Toch een intillegent ding hé.

Bij de inschrijvingstafel kan je terecht om de route van je keuze (20 km) te downloaden naar je wandel GPS toe. Wat we dan ook meteen doen. Tegelijk neem ik ook de track op bij de start van de wandeling. Ook krijgen we een dubbelzijdig A4-tje mee met de volledige beschrijving van de wandeltocht. Dat is wel praktisch. Via een rustige wijk wandelen we zo naar de ijzeren man, een recreatie gebied. Al snel belanden we in de natuur die hier rijkelijk aanwezig is. Via heide, vijvertjes en duinen geraken we zo aan de controle, een boerderijhal.

We eten onze boterhammen op samen met een rijkelijke soep, enkel mocht mijn porsie wel wat beter gevuld geweest zijn. Waarom heeft mijn broer altijd de grootste hoeveelheid? De man van de choco slaagt er nog steeds in om van 2 zakjes 3 kopjes te maken. Met extra koffiemelk smaakt die beter, hoor ik ze nog zeggen. Tja, dat hebben we gemerkt bij de tweede pauze later op de dag…

Goed, terug over naar het wandelen! We krijgen bij de lus van 10 km een prachtig stukje natuur voor de voeten geschoven, en daar zijn we toch voor hier, niet? Via een met plastic bedekt veld en een grote zandwinning geraken we aan het kanaal. Langsop het kanaal is een mooi uitkijkpunt gemaakt, genaamd uitkijkpunt Kruispeel, aan het stroomgebied van de Tungelroyse beek. Iets verderop slaan we af van de trekweg. Vanaf hier wordt het echt prachtig. We zitten dan in de Laurabossen, waar Schotse Hooglanders het boeltje begrazen. En ja, we hebben geluk vandaag, wat verderop hebben we prijs. Net als we aan de praat zijn met een amazone wordt haar paard onrustig. Verderop in de bossen ligt een kudde Schotse Hooglanders te grazen.

We wandelen verder lekker uit de wind met het zonnetje op ons gericht naar het militair domein wat we dienen te doorkruisen. Het achtergelegen terrein is levensgevaarlijk, het is een handgranaatbaan. Na de doorsteek belanden we al vrij snel bij het golfterrein Crossmoor en de St Jozefhoeve. Vlak erna ligt er het dierenpark ’t Laurabos waar we een bende witte en donker gekleurde kangoeroes opmerken.

Als we terug bij de controlepost aanbelanden zijn ze alles al aan het opruimen. We zetten ons buiten in het zonnetje met een lauw warme choco erbij. Om half vier in de namiddag vertrekken we opnieuw voor de laatste vier km. Om 17u is het secretariaat dicht, dus dat halen we nog wel. Via een straat slaan we verderop terug af om via boswegen omheen de wijk te wandelen. Op het einde volgen nog twee straatjes door de wijk, om zo via de achterkant van het scholenpark bij de start te belanden.

Al bij al hebben we genoten van deze wandeling die zeker vijf voetjes waard is. Het stuk van de lus door de Laurabossen was de max. Enkel vonden we de prijzen van €1.20 voor een halfvolle kom soep of een lauwe choco net iets te veel van het goede. Een week eerder op onze vorige wandeling werden we nog getracteerd door de club met sandwiches en brood met kipkap, hier werden de overgebleven vlaaien en sandwiches mooi weggedragen… Nu heb ik daar niets op tegen, maar dan had ik wel ook graag een volle kom soep en lekkere warme choco gehad als ik er voor betaal.

 

{gallery id=weert rows=1 cols=10 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120401{/gallery}

Het opgepoetste GPS Spoor ( Track ) met Waypoints kan je hier gratis op De Wandelkrant als een zip bestand downloaden!

Afstand: 19.7 km – Hoogteverschil: 10 m – Tijd inclusief rust: 5h10

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/120401.kml’}