120325

2012-03-25 Dilsen-Stokkem (B Limburg)

120325

Dilsen-Stokkem

Limburg, België

Zondag 25 maart 2012

Organisatie: Postwandelclub Dilsen

Afstand: 22 km

Waardering: 5 voetjes

Het is al twee weken mooi zonnig weer in ons Belgenlandje. Ook zijn we vandaag overgeschakelt op het zomeruur, wat betekent dat we een uurtje minder slaap hebben gehad. Of toch niet? Het is al vrij laat in de voormiddag als we naar Dilsen Stokkem vertrekken. Er is ruim plaats in de straten rondom de startzaal. In de vertrekzaal raak ik even aan de babbel met de voorzitter en de inschrijvingsploeg. Om half twaalf gaan we dan ook effectief van start voor de 22 km. Deze is opgebouwd uit 7, 8 en 7km. De 8 km is een lus rond de controlezaal, bivakplaats Driepaal.

Vandaag gaan we ook onze nieuwe rugzak uitproberen, eentje met een Aircomfort systeem om het zweten op de rug te verminderen. Het is een Deuter Futura 28, welke we gisteren gekocht hebben bij Hendriks Landgraaf, een van onze hoofdadverteerders van De Wandelkrant. Deuter was de pionier van dit type rugzakken, destijds met de Zugspitze en de Gröden, die nog steeds te koop zijn, welliswaar wat aangepast door de tijd heen. Ze hebben ook kleinere rugzakjes vanaf 18 liter die dit princiepe toepassen, maar met 28 liter komen we net toe om het hoognodige mee te nemen voor 2 personen op een dagtocht hier te velde of in de bergen. Terug over naar ons wandelverslag!

De eerste kilometers zijn een beetje teleurstellend, maar daar blijft het dan ook bij. Na het ommetje door de straten vanaf de startzaal belanden we zo langs het kanaal op. Via een brug steken we het kanaal over om van daaruit naar de Driepaalhoeve te wandelen. Onderweg in het bos komen we een ruiter tegen op weg naar de Lietenberg. Op de controlepost genieten we in het zonnetje van een heerlijke kop tomatensoep. Neven ons zit een rasechte wandelaar, te zien aan de badge van zijn pelgrimage naar Spanje op zijn heuptas. Ik aanhoor dan ook graag even zijn verhaal.

Van daar uit maken we een zeer mooie lus van 8km. Onderweg worden we gepasseerd door een koppel, dat iets verderop de afslag niet opmerkt. Ze horen ons wel fluiten, maar begrijpen de boodschap niet. Wat later zien we ze lang het veld op naar ons toe wandelen. Nu hebben ze het wel begrepen. Tja, het kon ook de lente zijn? Want als het kriebelt moet je sporten 😉 .Bijna terug aan de controlepost slaan we nog aan de praat met een amazone op een hengst in wintervacht. Het beestje heeft het warm vandaag. Wij ook, daarom drinken we een heerlijk verfrissend biertje, een Dilser Blond, met een zurige verfrissende toets.

Na de pauze ontmoeten we de eerste ruiter terug. Zijn tocht zit er ook bijna op. Verderop is er een ouder koppel dat de hoofdweg probeert over te steken, maar ze hebben de afslag niet gezien. We kunnen ze het hun nog net melden. Wat verder raken we aan de praat. Ze zijn afkomstig van in de buurt van de Gijmel, gemeente Langdorp, wat mij vrij bekend in de oren klinkt, maar ze wonen nu in het bronsgroene Limburg aan de Maaskant. Ze hebben er een glorieuze sportcarrière opzitten als lopers en waren ooit bij “de elite” van België. We wandelen met hun verder tot aan de finish, ondertussen maakt mijn broer foto’s. Bij de aankomst worden we vriendelijk getracteerd op een natje door hun, en van de helpers krijgen we een ander tractaat: de laatste broodjes met kaas of ham en het zwart brood met kipkap worden ons gratis aangeboden. Dank je wel hiervoor.

Het was van in 2008 geleden dat we deze tocht nog gedaan hadden, en toen was het ook al een mooie tocht. Wij zouden graag 6 voetjes willen geven als waardering, wat zeker gekunnen had als het gehele parcours was zoals de lus. Nu begrijp ik ook wel dat je niet zomaar een startzaal kan kiezen, en je een weg moet banen doorheen de straten tot aan de prachtige natuur die hier nog overvloedig aanwezig is en dan ook ruimschoots aan bod kwam in het parcours. Bijgevolg raden we deze wandeling zeker verder aan met een score van 5 voetjes op een maximum te behalen van 6 zeker niet slecht!!! 1069 wandelaars zullen dat zeker mede beamen.

{gallery id=dilsen rows=1 cols=10 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120325{/gallery}

Het opgepoetste GPS Spoor ( Track ) met Waypoints kan je hier gratis op De Wandelkrant als een zip bestand downloaden!

Afstand: 21.5 km – Hoogteverschil: 50 m – Tijd inclusief rust: 5h30