120129

2012-01-29 Neerbeek (NL Limburg)

120129

Neerbeek

Limburg, Nederland

Zondag 29 januari 2012

Organisatie: wc St. Callistus

Afstand: 19 km

Waardering: 4 voetjes

Zondag 29 januari 2012. Voordat we naar Neerbeek vertrekken, verzorgen we nog een lading krantjes op de wandeling van Kwb Molenstede in Vlaams-Brabant. Daarna rijden we naar Neerbeek, net over de grens in de buurt van Geleen.

Vlak bij de afslag van de snelweg worden we al met bordjes gegidst doorheen Neerbeek tot aan het startlokaal, het plaatselijke café (De Keulsteeg) met een kleine zaal achterin. Na de inschrijving wandelen we eerst een ommetje rond Neerbeek. Het eerste stuk is OK, het tweede deel gaat via rustige wijkstraten. Nadien worden we het veld ingestuurd. Dit is al veel beter. Af en toe valt er een snuffeltje sneeuw, maar het is eerder de koude wind die ons parten speelt. Na een tijdje belanden we zo aan het rustlokaal, een bekend lokaal voor ons, Ooshaka. Enkel is het niet verwarmd en nogal aan de kleine kant om alle afstanden een of meerdere keren te ontvangen. De linker vleugel van Ooshaka wordt ook niet gebruikt. Er zitten dan ook mensen buiten bij gebrek aan plaats. De erwtensoep is goed gevuld met stukjes worst, dat smaakt.

Na de rustpauze stappen we verder door het nabijgelegen dorp. Het eerste stuk van de lus van de 19 km vinden we eigenlijk maar niets. Heel veel straten en langs een hoofdweg op. Tot we ongeveer na de helft eindelijk van de hoofdweg af mogen, en via een industriestraat, parallel aan het spoor, belanden achteraan het einde van een groengebied. Hier krijgen we onverhard en bergop voorgeschoteld. Eindelijk … Via een doorsteek van de snelweg aan de Jag en Porsche garage belanden we zo terug aan het rustlokaal Ooshaka. Warme choco is er niet meer te verkrijgen, vlaai en koffie is er nog in overschot…

Het laatste gedeelte van de 19 km, deel drie, begint prachtig via een kasteeltuin en bosgebied. Via enkele rustige dorpskernen worden we terug het veld ingestuurd tot vlak aan de finish.

Al bij al een mooie wandeling, zeker voor degenen die de 12 km verkozen. Samengevat geven we respectievelijk 5 voetjes voor het eerste stuk, 3 voetjes voor het tweede stuk, en 5 voetjes voor het laatste stuk. Hierbij brengen we wel één voetje in mindering omdat de rustzaal eigenlijk te klein was en niet verwarmd, plus dat er geen warme choco meer was te verkrijgen, alhoewel ze samenwerken met een café, waar op het einde ook enkel maar koude chocomelk te verkrijgen was. Nu ben ik zelf geen koffieleut, maar was wel een BOB, zodat ik voor een warm aanbevolen Limburgs bruin biertje ook maar gepast hebt. Consumpties waren te krijgen aan €1.25 en voor een klein kopje koffie vinden we dit wel net ietsje te zuinig. Met een stuk taart erbij ging het nog net door de beugel.

{gallery id=neerbeek rows=1 cols=10 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120129{/gallery}

Het opgepoetste GPS Spoor ( Track ) met Waypoints kan je hier gratis op De Wandelkrant als een zip bestand downloaden!

Afstand: 18.6 km – Hoogteverschil: 267 m – Tijd inclusief rust: 4h24′

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/120129.kml’}