120122

2012-01-22 Nuth (NL Limburg)

120122

Nuth

Limburg, Nederland

Zondag 22 januari 2012

Organisatie: wsv Grijzegrubben

Afstand: 12,7 km

Waardering: 6 voetjes

Zondag 22 januari 2012. De afgelopen dagen waren nat en somber. Voordat we vertrekken op zondagmorgen controleren we nog even de buienradar website. Lommel stond ook op de keuzelijst en hadden we zeker aangedaan mocht het weer de laatste dagen niet zo slecht geweest zijn. Vandaar dat we voor Nuth kiezen, een voor ons nog onbekende wandeling alhoewel we toch al een aantal jaren aktief bezig zijn met wandelen. In het wandelboekje van de beide Limburgen (te koop voor €1.5 ) staat als startplaats een garage nabij de Makro in Nuth vermeld.

Vlak bij de afslag van de snelweg ben je zo op het industrieterrein waar je de parking van de Makro kan gebruiken. Het startlokaal is een autoshop. Na de inschrijving wandelen we eerst over het industrieterrein en stellen we ons toch enkele vragen, maar we worden dadelijk verrast met prachtige holle wegen en veel onverhard langs velden op. De wind waait tegen 70 km/u over onze hoofden heen, en af en toe valt er nog een spatje regen uit de lucht. Een uurtje later belanden we zo aan het rustlokaal, een groot contrast met het startlokaal.

Het is een ware feestzaal, nog gedecoreerd met carnaval slierten, want dit is Limburg mensen, hier leeft koning Carnaval nog! In de verte wuiven mensen naar ons, maar mijn brilglazen zijn even nog wat te mistig om ze te herkennen. Als schim herken ik het koppel van de wandelclub Jo-Ne-Vijlen, mij nog bekend uit een ver verleden. We praten gezellig wat bij tijdens het eten. De soep, boerensoep met worst, smaakt overheerlijk en is met liefde bereid geweest. Dat kan niet anders.

Na de rustpauze stappen we verder door het dorp. Een waterpomp staat tegenover een oude boerderij. We verlaten het dorp door rechts af te slaan naar enkele boerderijen toe. De veldwegen zijdelings van de weg slaan we evenwel niet in. Een weide staat er ook nog te koop. Op de nevenstaande weide staan nog enkele ras schapen van het Mergellandschaap. Via een smal pad slingert het neven een slonk op. Een boomhut staat er te pronken. Enkel de onderste sprotten ontbreken. Na een kleine lus belanden we beneden aan de slonk, waar nog enkele huizen staan. Van hier af gaat het terug bergop waar we samenkomen met de grotere afstanden om samen via een veldweg en een lokale weg terug in het dorp Grijzegrubben terecht te komen aan de feestzaal, dit voor de 2de keer. We drinken er een warme Cécémel. Alle normale consumpties kosten er slechts €1.20 en de vlaai ziet er ook verleidelijk lekker uit. Rust roest, vandaar dat we meteen terug vertrekken, nu het nog droog is. We wandelen weer door het piepkleine dorp waar opvallend veel huizen te koop staan. Op het einde steken we de weg over waar we vervolgens de Platsbeek in het Geleenbeekdal blijven volgen tot aan de laatste kilometer, allemaal lekker onverhard. Tussendoor passeren we nog enkele vijvers die pal tegenover een oude herenhoeve, daterend uit 1677, liggen. Dat het er vettig aan toe ging de laatste kilometer nemen we er maar bij. Liever dit, dan kilometers lang niets anders dan beton! Gelukkig is er op het laatst nog een kleine beek waar we over heen dienen te stappen, zodat we onze schoenen nog even kunnen zuiveren van de grootste modder.

De laatste honderden meters gaan terug via het industrieterrein naar het startlokaal. Vorig jaar had deze club over de 1400 wandelaars, nu slechts de helft vanwege het slechte weer en de regenval van de voorbije dagen. We kijken al uit naar hun parcours voor de volgende wandeling, hun zomerwandeling, op zondag 12 augustus, met dezelfde vertrekplaats. Parking zat dus en vlot bereikbaar valkbij de afslag van Nuth. Proficiat met jullie 6 voetjes, het was verdiend!

Ook dank aan de dame van de Limburgse Wandelbond die de overgebleven Wandelkranten volgende week zondag te Weert zal plaatsen.

{gallery id=nuth rows=1 cols=10 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120122{/gallery}

De GPS track geregistreerd door onze wandel-GPS kan je hier downloaden of hieronder bekijken!

Afstand: 12.5 km – Hoogteverschil: 176 m – Tijd inclusief rust: 3h20′

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/120122.kml’}