120115

2012-01-15 Ransdaal (NL Limburg)

120115

Ransdaal

Limburg, Nederland

Zondag 15 januari 2012

Organisatie: Wandelvrienden Ransdaal

Afstand: 15,2 km

Waardering: 6 voetjes

Zondag 15 januari maken we onze eerste wandeling van het nieuwe jaar te Ransdaal. Nadat we een weekje in het warme Spanje hadden gezeten, moesten we wel even wennen aan de temperaturen van hier. Het zonnetje was wel van de partij, maar haalde maar enkele graden boven nul. Een heel verschil met de 23 graden van aan de Costa Blanca. Bovendien hadden de lage landen vorige week heel wat regenwater te verwerken gekregen. Vorige week in Vijlen was het parcours daar dan ook wat aan de modderige kant, een risico dat de wandelvrienden van Ransdaal niet genomen hebben door stukjes verhard parcours in te lassen op het eerste stuk. Niet tegenstande dit feit heb ik toch genoten van de vele mooie vergezichten. Bij deze ben ik dan ook benieuwd naar het parcours van 8 juli op hun zomertocht!

Nadat De Wandelkrant geleverd was te Hever (Belgisch Vlaams Brabant) vertrokken we naar Ransdaal. Met de gps waren we er zo meteen. De plaatselijke  parking aan de startzaal was al volzet, maar we werden afgeleid naar een hoog en droog gelegen weiland vlakbij het voetbalveld van Ransdaal waar er meer dan voldoende plaats voorzien was.

Na een korte babbel met het bestuur vertrokken we voor de 15 km. Tot aan de rust was het een afwisseling van onverhard en verharde wegen langs akkers, velden, en slapende dorpskernen. De controlezaal had net een piek te verduren, maar de lekkere warme soep maakte veel goed. Soep, koffie, choco, taart, alles was aan €1,20 te verkrijgen. Versterkt met een rijsttaartje met een warme choco vertrokken we dan voor het tweede stuk, het toetje van de wandeling! Woorden schieten te kort, bekijk zelf even de foto’s hieronder! Voor mij was dit deel van NL Limburg nog onontgonnen gebied, alhoewel ik er toch wel vaker vlakbij heb gezeten. Groot was dan ook de verrassing om twee sportieve dames aan te treffen op een rustbank aan een kabbelend beekje. De een genietend van het pitoresk zicht op het heuvelend landschap met kasteelzicht, de ander verdiept in een artikel van De Wandelkrant. Hier werd dan ook meteen een foto van gemaakt na een korte babbel. Vervolgens wandelen we verder neven het beekje op tot we aan een mooie dreef uitkomen met enkele kastelen vlakbij. Na een eind steken we onder de spoorwegbrug door voor de terugtocht na een steile klim met zicht op Thermea 2000, zo naar de kluis die op de top ligt. Nadien volgt een afdaling via holle wegen terug naar het partycentrum, de controlezaal. In het zonnetje genieten we buiten van een koffie en een koffiekoek. Na deze rust worden we de andere richting uitgestuurd om via rustige wegen en landwegeltjes terug aan te belanden in Ransdaal met zijn mooie vakwerkhuizen en authentieke boerderijtjes.

Noteer alvast zondag 8 juli voor hun zomertocht en zondag 4 november voor hun … herfstwandeltocht, steeds met vertrek aan ’t Wouwes, dorpsplein 14 te 6311 Ransdaal (NL Limburg). Het zal jullie niet spijten!

Zondag 29 januari zal De Wandelkrant ook te verkrijgen zijn in Neerbeek, met dank aan de Limburgse Wandelsport Bond! Voor €1,5 kan je bij hun ook de Wandelagenda der beide Limburgen (Nederland en België) aankopen.

De route van de 15 km zal je binnenkort ook kunnen downloaden voor op je Wandel-GPS te zetten. Dit is de volgende grote uitbreiding van deze wandel- en outdoorwebsite. Een heus archief van wandelroutes staat op jou te wachtten…

{gallery id=ransdaal rows=1 cols=10 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}120115{/gallery}

De GPS track geregistreerd door onze wandel-GPS kan je hier downloaden of hieronder bekijken!

Afstand: 15.4 km – Hoogteverschil: 296 m – Tijd inclusief rust: 4h07′

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/120115.kml’}