111211

2011-12-11 Sint-Truiden (B Limburg)

111211

Sint-Truiden

Limburg, België

Zondag 11 december 2011

Organisatie: Wandelclub Aviat

Afstand: 13 km

Waardering:4 voetjes

Zondag 11 december reden we nog eens naar Sint-Truiden. Op voorhand had ik even de startzaal opgezocht met google maps. Bleek deze in het verlengde te liggen van de Gorsemweg, mij goed bekend. Een parking was er niet voorzien, maar we konden omstreeks half twaalf toch nog parkeren vlak bij de startzaal.

Na onze inschrijving kozen we voor de 13 km, want ik had nog een deadline te behalen straks voor de eerste editie van De Wandelkrant. Het parcours gaat via relatief rustige straten riching Gorsem dorp, waar we bij Duras via de kasteellaan afslaan. We wandelden continu op landelijke wegen, maar wel verhard. In de verte zien we de hel van Staaien, waar we nadien voorbij wandelen, maar eerst gaan we nog door een stukje boomgaarden. De fruitteelt is hier dan ook een zeer belangrijke bron van inkomsten. Na Staaien dalen we de brug af om via een wijk aan de rust te komen. Hier genieten we van een heerlijke kom zeer hete soep. Na de rust worden we even door de stad geloodst waar het al een kerstsfeer is. We houden even halt op de grote markt aan de kant van de Place Verte (een uitstekend restaurant) waar een ijsbaan opgesteld staat en de jongsten genieten van wat winterpret. De grote markt van Sint-Truiden is dan ook de tweede grootste van ons Belgenlandje. Dat leerde ik vroeger tijdens een monumentale wandeling door de stad met een stadgids vermomd als pater Trudo. Zeker de moeite om ooit eens te doen, meer info bij het plaatselijke vvv kantoor hierover! Goed, even verder nu want we zijn aan het afdwalen… Via het Cicindria hotel gaan we verder neven het slachthuis op, waar we het domein Speelhof betreden. Hier maken we een grote lus en komen uit op de Diestersteenweg die we oversteken en via een wijk de laatste kilometers voor onze voeten geschoteld krijgen. Plotseling zien we een bende wandelaars staan met gluhwein in hun hand bij een garage. Inderdaad, Aviat vergast elke wandelaar met een gratis glaasje. Na deze korte pauze wandelen we zo terug tot aan het start lokaal.

Wat opviel was dat het eerste stuk volledig verhard was, tot dat we in de stad aankomen, waar we voor het eerst losse aarde onder onze voeten krijgen. Ook na de pauze in domein speelhof was het leuk wandelen. Belangrijkste is dat we weer even buiten zijn geweest en een frisse neus gehaald hebben. Om 01u ‘snachts haal ik net mijn deadline voor het krantje welk jullie vanaf volgend wekeend kunnen gaan lezen. Meer info hierover in een volgende nieuwsbrief! Er zijn voor € 500 prijzen voorzien aan onze lezers. Men zegge het verder!

{gallery id=sinttruiden rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}111211{/gallery}

Het parcours geregistreerd door onze wandel-GPS kan je hier downloaden of hieronder bekijken!

Afstand: 12.7 km – Hoogteverschil: 114 m – Tijd inclusief rust: 3h10′

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/111211.kml’}