111023

2011-10-23 Weert (NL Limburg)

111023

Weert

Limburg, Nederland

Zondag 23 oktober 2011

Organisatie: AV Weert

Afstand: 15 km

Waardering:5 voetjes

Zondag 23 oktober 2011 wordt de jaarlijkse herfstwandeling van AV Weert gehouden, de Rogstekerstocht.

De start is bij Partycentrum “De Sluis”, Industriekade 58, 6006 SJ Weert. Er is een ruime parking voorzien onderaan de weg aan de vaart.

Er kan worden gekozen uit afstanden van 10 km (vertrek van 8 tot 14 uur), 15 km (vertrek van 8 tot 13 uur), 20 km (vertrek van 8 tot 12 uur) of 30 km (vertrek van 8 tot 10 uur). Onderweg is er één centrale verzorgingspost. Hier zijn voor vriendelijke prijzen hapjes en drankjes te koop. Een kom (één pollepel) soep, een sandwich met een knackworst of een koffie of een warme choco, alles aan één euro. Voor de prijs niet slecht, maar het kommetje soep, wat goed smaakte, mocht wel ietsje beter gevuld zijn voor mij.

Zelf kreeg ik een demonstratie hoe je met 4 choco vullingen 5 bekertjes kon vullen. Blijkbaar ligt Weert hoger in het noordelijke Limburg dan bijvoorbeeld Maastricht…

GPS-bezitters konden bij de start de route op hun navigatieapparaat inladen. Dat werd bij mij ook vriendelijk gedaan. Dankjewel hiervoor. De wandeling was voortreffelijk gepijld, slechts op een enkel moment ontbrak er een pijl, maar met de gps route erbij konden we vlot verder. Even verderop werd de juiste keuze bevestigd door een pijl.

De routes gaan voornamelijk over rustige paden en wegen en zoveel mogelijk door fraaie natuurgebieden ten zuiden van Weert. Deze natuurgebieden behoren deels bij het Grensoverschrijdende Grenspark Kempenbroek. Dit grenspark is gelegen tussen de Nederlandse stad Weert en de Belgische steden Maaseik en Bree. Het is het restant van een uitgestrekt moeras, een vlakte waarin verschillende beken samenvloeien. Soms zijn deze beken recht, dan weer kronkelen en betoverend mooi. Droge zandruggen steken boven de moerassen uit. Het grenspark omvat een grote verscheidenheid aan landschappen, zoals moerassen, stuifduinen, bossen, heide, beekvalleien en landbouwgebieden. Centraal ligt hier ook de Ijzeren Man, welk een groot dierenpark, manege, zwembadcomplex (binnen en buitenbad) en indoor speeltuin omvat. Misschien zijn we zelfs nog wat vergeten?

Het Kempenbroek was eens de schuilplaats van Bokkenrijders en smokkelaars. Nu is het een prachtig natuurgebied waar een ieder van kan genieten.

Nader informatie over Kempenbroek is te vinden op deze website.

De lus van de 15 km ging door een plaatselijke zeer rustige villa wijk. Autoluwe straten en boswegen waren aan de overhand. Niettemin zat er net ietsje teveel asfalt op de wandeling om het maximum van 6 voetjes te halen. Oorzaak zal wellicht de centrale controlepost zijn. Voor degenen die de 10 km aandeden, hier geven we een 6 op 6!

Al bij al een mooie wandeling, een aanrader, voor de volgende jaren. Bij de aankomst waren er ook velen die genoten van een lekkere Belgische trappist in het prachtige zonnetje.

{gallery id=weert rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}111023{/gallery}

Het parcours geregistreerd door onze wandel-GPS kan je hier downloaden of hieronder bekijken!

Afstand: 14.8 km – Hoogteverschil: 62 m – Tijd inclusief rust: 3h41′

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/111023.kml’}