110703

2011-07-03 Eys (NL Limburg)

110703

Eys

Limburg, Nederland

Zondag 03 juli 2011

Organisatie: St Agathawandeling

Afstand: 21 km

Waardering:5voetjes

Op zondag 3 juli was De Wandelkrant te Eys (NL Limburg) voor de St Agathawandeling.

Op de parking aan de startzaal was er geen gaatje meer vrij. We rijden dan maar de parking terug af, maar langs de straten staat ook al alles vol. Terug op de hoofdweg draaien we af naar links, en ja, aan de kerk, waar net de H. Mis gedaan is, rijd er net een goeie ziel weg.

We begeven ons naar het startlokaal en kiezen voor de 21 km. Na de start gaat het al dadelijk zeer stevig omhoog, een 80 meter welgeteld, een echte kuitenbijter. Dit wordt wel beloond met mooie zichten over het heuvelende Limburgse landschap. We begeven ons nu richting Trintelen, waar we enkele oldtimers zien voorbijrijden. Via Bosschenhuizen dalen we af via velden en weiden tot voorbij het waterzuiveringsstation richting Simpelveld. Net iets daarvoor is er de eerste rustpauze aan een fraaie boerderij.

Na ons middagmaal gaan we verder tot aan de Keverberg, een oude kasteelhoeve. Het eerste stuk is weer stijl omhoog, en langs fruitboomgaarden dalen we terug af tot aan de Keverberg. In de verte zien we ook nog een statige windmolen.

Na de tweede controle gaan we via Huls en de Molsberg terug via Simpelveld naar de eerste controlepost. Onderweg komen we nog voorbij het Heiligenbos met zijn kruiswegstaties. In Simpleveld gaan we voorbij de Oude School, aan de rotonde, verder via een rustige wijk en een brokje natuur. We staan plots terug aan onze eerste controlepost.

Na een korte pauze wandelen we terug richting startlokaal. We paseren de Miljoenenlijn, waar net de oude stoomlocomotief in volle glorie van weleer passeert. Nadien volgen we even de berm van het spoor, langsheen velden met zeer mooie rode bloemen 😉 . Vervolgens gaat het terug wat bergop, tussen een koren en een aardappelveld. Ondertussen wordt het drukkend warm buiten. Zelfs enkele viervoeters die ons passeren, hebben hun tong bijna op de grond hangen. We komen uit op Banenheide, waar we deze morgen met onze auto zijn voorbijgereden. Wel raar dat Tommeke, onze GPS, ons hierlangs heeft gestuurd, in plaats van via de hoofdweg. Maar het was wel een mooie rustige weg, dus genieten we er nu een tweede keer van. Iets verder worden we terug het veld ingestuurd, op een mooi pad, en zien we in de verte beneden in de kom Eys, of toch het topje van de Kerk liggen. We worden er niet rechtsreeks naar toe gestuurd, maar met een klein ommetje, zodat we op het laatst toch een mooie 20,8 km op de teller hebben staan.

Besluitend mogen we zeggen, dat het net als in 2008, toen we er voor de eerste keer hier waren, een zeer mooi parocurs is, met zeer goede bewegwijzering, een mooi startlokaal, en mooie controleposten. Vandaar dat we 5 voetjes geven (op een maximum te behalen van 6). We geven één strafpunt voor de duurdere consumpties (1,25 euro) en de nogal kleine porties, ook voor het “kommetje” soep.

{gallery id=eys rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}110703{/gallery}

Het parcours geregistreerd door onze wandel-GPS kan je hier downloaden of hieronder bekijken!

Afstand: 20.3 km – Hoogteverschil: 345 m – Tijd inclusief rust: 5h24′

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/110703.kml’}