110613

2011-06-13 Kerkrade (NL Limburg)

110613

Kerkrade

Limburg, Nederland

Maandag 13 juni 2011

Organisatie: wv Roderlandstappers Kerkrade

Afstand: 18 km

Waardering:4voetjes

Op pinkstermaandag 13 juni was De Wandelkrant te Kerkrade (NL Limburg), vlak tegen de grens met Duitsland. Achter de vertrekzaal, het Catharinahoes, was nog net een parking plaats vrij. De wandeling gaat dadelijk via enkele rustige wijkstraten richting abdij Rolduc. Via de vijvers en het aansluitend heuvelachtig loofbos, stappen we plotseling de grens over.

Eerder hadden we al een afslag gemist, samen met nog verschillende wandelaars. Bellen naar de club levert niets op, er wordt niet opgenomen aan de andere kant van de lijn. Gelukkig had ik nog een foto van het parcours gemaakt bij de start, en zag ik dat we maar 2 vijvers mochten passeren, en ja, na de afslag hing een piepklein lint verscholen achter een takje.

Terug over naar de orde van de dag: de wandeling. In Duitsland gaat het via 2 straten verder, om dan parallel met een treinspoor welk op een hoge berm ligt, een natuurgebied in te wandelen. Niettemin de vele wandelwegen, gaat een deel van de wandeling op een ruiterpad door. Gelukkig zijn er vandaag geen ruiters op ons pad, en is het onverharde pad ook geen modderpoel. Op het einde van een veldweg neven een veld, volgt de splitsing van de 12km met de langere afstanden. De veldweg eindigt tegen een hoofdweg, welke we oversteken om lichtjes bergop via een rustige straat een Duits dorp binnen te wandelen.

Aan het zebrapad, net voorbij de kerk staat duidelijk een pijl linksaf, dus wandelen we de straat naar beneden via het kerkhof. Een tuinder maakt me erop attent dat al meer dan 20 mensen voor mij fout waren. Aan het zebrapad aan de kerk moet je namelijk rechtdoor een kleine steeg in. Vorig jaar was het hetzelfde liedje, verklaart de man. Ik dank hem alvast. Dus terug dan maar. En ja, parallel achter de weg, waar enkele auto’s geparkeerd staan, zie ik nu een versperring met rode tape erop. Deze weg gaat via een rustige wijk.

Op het einde van de straat door de wijk is het weer gokken: rechtdoor of rechtsaf? Zo ver ik zie is rechts niets te bemerken. Ik wandel even verder door tot tegen de veldweg, en ja, daar achterin zijn er opnieuw markeringen. Dat wordt opletten geblazen deze wandeling!

Zo naderen we de eerste controlepost met toch wel extra kilometers tegen 13u30. Op de controlepost doe ik mijn verhaal aan Ineke, die me prompt op koffie en vla tracteert. Een helper die binnengewandelt komt zoekt tevergeefs nog naar een kom soep. Uitverkocht luidt het.

Na de controle duiken we terug de natuur in, via koolmijn steenstorten, welke voor een andere vegitatie zorgen, heb ik gisteren geleerd op de terriltocht van een natuurgids. In de verte zie ik een mooie verschijning op een reusachtig ei poseren. Dat doet mij denken aan de vraag: wat was er het eerst? De kip of het ei? Enfin, de wandeling gaat verder, via de prachtige natuur aldaar.

In een loofbos is iemand plezant bezig geweest met een lint te herhangen, maar het pad lijkt me te weinig gebruikt. Bijgevolg wandel ik gewoon verder. Een goede keuze. Maar aan een houten bruggetje over de Worm is er wederom geprutst aan het parkoers: we worden de trappen omhoog gestuurd, maar verderop valt er niets meer te bespeuren. Dan maar met een hele bende terug naar beneden, de brug over, doorheen de spoorweg tunnel, en zo verder. Zo geraken we aan de tweede controle, waar ze al aan het opruimen zijn.

Bij de tweede controlepost stap ik dan ook maar dadelijk verder door, via opnieuw een prachtig heuvelachtig loofbos. Tenslotte komen we in een dorp aan, waar we zonder het te weten opnieuw in Nederland verzeild geraakt zijn. En tamelijk dicht bij de startzaal, want we zien de torens van de abdij van Rolduc. Via enkele straten komen we zo aan bij de startzaal omstreeks 16u30.

Spijtig genoeg zijn alle folders al opgeruimd en meegenomen door de bond, alhoewel het einde officieel voorzien is om 17u. Dan hebben we er maar geen…

Al bij al is het een mooie wandeling, maar uit de gesprekken die ik had met verschillende wandelaars waren er toch verscheidenen die zich wat stoorden aan de uitpijling. Dit kon volgens mij ook heel wat beter. Bij een splitsing verwacht ik een pijl met een richting, of een markering op een boom, die vlak na de splitsing staat, maar niet 25 m of meer verderop.

Spijtig is ook dat er elk jaar minder wandelaars zijn voor deze tocht, terwijl dit voor een wandelclub toch een mooie bus uitstap kan zijn. Dus bij deze: beste wandelclubs, kijk even naar het foto album, en overtuig u van deze prachtige wandeling. Samen met een beter gepijld parcours wordt dit volgend jaar zeker een goede tip.

{gallery id=kerkrade rows=1 cols=7 width=100 height=100 crop=1 labels=captions alignment=center orientation=horizontal buttons=0 links=0 counter=0 overlay=1 slideshow=4000}110613{/gallery}

Het parcours geregistreerd door onze wandel-GPS kan je hier downloaden of hieronder bekijken!

Afstand: 17.6 km – Hoogteverschil: 365 m – Tijd inclusief rust: 5h04′

OPGELET: we zijn 2 maal fout gelopen, het parcours is verbeterd, de tijdsduur is echter niet aangepast en is foutief (te groot)!

{mosmap kml=’http://www.wandelkrant.be/images/gpsmap/110613.kml’}